Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Nisan 2024
Haber
Anket
Savarona yatıyla ilgili rapor TOBB yönetiminde
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Atatürk’ün yatı Savarona’nın işletme hakkının alınmasıyla ilgili TOBB adına yatta incelemelerde bulunduklarını, bir rapor hazırlayarak yönetime sunduklarını, kararı TOBB yönetiminin vereceğini söyledi.

AA muhabirine açıklama yapan Yorgancılar, iş adamı Kahraman Sadıkoğlu’nun 49 yıllığına işletme hakkını aldığı ancak yüksek işletme masrafı nedeniyle kalan yaklaşık 30 yıllık süreyi devretmek istediği yat konusunda TOBB’un bir çalışma yürüttüğünü belirtti.

Bu yatın Türkiye’de kalmasının çok önemli olduğunu, sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Yorgancılar, bu konuda TÜRSAB gibi turizm sektörüyle yakından bağlantılı kurumların da istekli olması gerektiğini söyledi.

Yorgancılar, şöyle konuştu:
“TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseken ile birlikte yata gittik. Sahibi eski halinin resimlerini gösterdi, nereden nereye gelmiş. Korkunç bir para harcamış. Bu yata yapılan masrafın dışında yıllık masrafı çok daha yüksek. Elektrik yok, jeneratörler var. Bunlar sürekli mazot harcıyor. Rakamlar çok yüksek. 25 metrelik tekneye 15 bin euro bağlama parası alıyorlar. Kahraman Bey kiralamış ama para kazanmadığı için bugün 25 milyon dolara devretmek istiyor.

Savarona Türkiye’nin sembollerinden biridir. Bu yata sahip çıkılması konusunda herkesin destek olması lazım. Yatın nasıl değerlendirileceğinin iyi tespit edilmesi lazım. Konuyla ilgili raporu yönetime sunduk. Kararı yönetim verecek.”

Yorgancılar, İzmir’de bazı iş adamlarının Savarona yatının para toplanarak İzmir’e kazandırılması yönündeki taleplerinin iyi niyetli olduğunu ancak istenen bedelin İzmir için çok yüksek olduğunu söyledi.

Yatın İzmir’de kullanım alanının da kısıtlı olacağını savunan Yorgancılar, “Ortaya atılan fikir güzel ama uygulaması zor bir iş. Bu yatın aslına uygun olarak İstanbul’da üst düzey yabancı konukların ağırlanmasında kullanılması gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı veya Başbakanlık’ın Savarona yatını Devlet Konuk Evi gibi bir işlevle kullanması çok daha doğru olur” diye konuştu.

Amerikalı William Francis Gibbs tarafından tasarlanan ve 1931 yılında Emily Roebling için 4 milyon dolara inşa edilen Savarona, 7 yıl boyunca Atlantik Okyanusu ve Akdeniz sularında yüzdükten sonra 1938’de Türk hükümeti tarafından satın alındı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e tahsis edildi.

Yatta kabine toplantıları yapan Atatürk, Türkiye’ye gelen dünya liderlerini de burada ağırladı. Atatürk’ün vefatından sonra Savarona, Türkiye Denizcilik İşletmelerine devredildi. 1989’da Kahraman Sadıkoğlu tarafından işletme hakkı 49 yıllığına kiralanan yat, restorasyon çalışmalarının ardından aynı zamanda müze gemi olarak özel müşterilerine hizmet vermeye başladı.

Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 30.03.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CAPELLA Denizcili..
 BERRGANİ Denizcil..
 ASYA Nakliyat Ve ..
 GROUPSEA Deniz Ta..
 PAŞA I.T.S. Ltd.
 PAKSOY KARDEŞLER ..
 TRANSATLANTIK Den..
 YALTUR
 KUTUP Denizcilik
 SEALİON Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim