Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Yük gemisine dur Yolcu gemisine geç !
İzmir Alsancak Limanı'nda Haziran'da yaşanması beklenen yoğunluk için formül bulundu. Buna göre kruvaziyer yolcuları yük rıhtımına inecek.

İzmir Alsancak Limanı'na 2 Haziran ve 30 Haziran tarihlerinde 4 yolcu gemisinin yanaşacak olması nedeniyle ortaya çıkan kriz, yeni bir formülle aşıldı. Konteyner gemilerinin yükleme ve boşaltma yaptığı 13 no'lu rıhtım, 4 geminin geleceği iki gün için kruvaziyer gemilerinin hizmetine sunulacak.

İzmir Liman İşletme Müdürlüğü'nde Vali Yardımcısı Şükrü Kara başkanlığında yapılan ve 1.5 saat süren toplantıya TCDD İzmir Liman İşletme Müdürü Turan Yılmaz, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Öztürk, İzmir Şoförler Odası Başkanı Celil Anık, İzmir Gümrük Müdürlüğü yetkilileri, gemi firmalarının acentaları ve turizm sektörü yetkilileri katıldı.

TOPLANTI DÜZEENLENDİ

Toplantıda önerilen gemilerin nöbetleşe yanaşıp yolcu bıraktıktan sonra açıkta bekleme veya botlarla yolcuların kıyıya taşınması formüllerine taraflar yanaşmayınca, sıkıntı yaşandı.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri İzmir Bölge Müdürlüğü Başkılavuz Kaptan Ünal Gül, çözüm yollarını tek tek katılımcılara anlattı. Daha sonra DLH'ya ait bölgedeki iskele ve yeni silonun yanının kullanılması gündeme geldi. Ancak sığlık nedeniyle geminin karaya oturacağı gerekçesiyle bu formül de kabul edilmedi. Çıkmaza giren toplantıda son noktayı koyan Liman İşletme Müdürü Turan Yılmaz, 13 no'lu rıhtımın kruvaziyer gemilerine açılarak, sorunun çözülmesi önerisini getirdi. Öneri toplantıya katılanlar tarafından kabul edildi.

Üzerinde anlaşılan formüle göre 3 gemi mevcut rıhtıma yanaştırılacak. Ancak gemilerden birinin burnu dışarıda kalacak. 4'üncü gemi ise yük rıhtımı olan 13 no'lu rıhtıma yanaşacak. Bu sürede yük gemileri ve vinç devredışı bırakılacak.

Toplantıya katılan kruvaziyer firmalarının acenteleri, Liman İşletme Müdürlüğü'nün ilk önerisi olan gemilerin yolcuları indirdikten sonra açıkta beklemesi önerisine karşı çıktı. MSC Cruise Acente Müdürü Savaş Ercan, "Biz firmalarımıza 'Limana yanaşamayacaksın' diyemeyiz. En çok sefer yapan geminin rıhtıma yanaşmada önceliği vardır. Gemilerin hiçbirini açıkta bırakamayız. İzmir'e yanaşamazsa, gider Rodos'a yanaşır. İzmir deyince kafalarında soru işaretleri olur. Alınacak tedbirlerin 6 ay önceden söylenmesi gerekiyordu. Yılda 36 sefer yapan bir firma olarak hangi rıhtıma yanaşacağımı, otobüslerin hangi terminalde bekleyeceğini bilmek hakkımız" dedi.

Costa firmasının temsilcisi Onur Dağoğlu da, "Keşke bu uyarıya daha önce yapsaydınız. Bize kimse 'Yer yok, alamayız' demedi. Bu söylenseydi alternatif program yapardık. İzmir ekonomisine katkı sağlayan bir firmaya 'Açıkta bekle' derseniz, o zaman İzmir'i silerler. Yerine başka alternatif bulurlar. Zaten Yunanistan krizden dolayı yandım Allah diyor" şeklinde konuştu.

PİŞTİ OLMAMALILAR

İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara, 3 ve özellikle 4 gemi geldiği zaman sıkıntı yaşanacağını belirterek, şunları kaydetti: "En azından bu sezon sorunu çözmeliyiz. Ancak limanda kalıcı çözüm bulmamız gerekiyor. Yeni bir liman, proje ve mahkeme derken kaç yıl alır. Kruvaziyer yolcuları narin, bir daha gelmeme tehlikesi doğar. Ayrıca gelecek yılın programını daha önceden yapalım ki gemiler pişti olmasın."

Demirtaş: Yeni liman yapılmalı

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise İzmir'e 5 gemi de 8 gemi de gelebileceğini vurgulayarak, yeni bir liman yapılması gerektiğini hatırlattı. İzmir'in Doğu Akdeniz'in en güzel yeri olduğunu, Costa firmasının kenti homeport yapmayı hedeflediğini ifade eden Demirtaş, "Yeni bir liman yapılması şart. Limanın yapılacağı yer için İzmir Büyükşehir Belediyesi de üniversitelere bir araştırma yaptırıyor. Costa'nın CEO'su Bay Foschi, İzmir'e liman yapmakta ısrar ediyor. Ama nereye kadar ısrar eder bilemeyiz. Ancak hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmayacağız. İzmir'e bu kruvaziyer limanını yapacağız" dedi. Demirtaş, "Yereldeki sıkıntıyı devletin gücü ile aşacağımıza inanıyoruz. Çünkü devletin tüm kademeleri acil ihtiyaçlarımızın bilincinde" diye konuştu. Limana gemi yanaşması konusunda MSC ve Costa gibi firmaların rahatsız edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Demirtaş, İzmir Limanı'nda çevre düzenlemesi ve zemindeki bozukluklar konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da söyledi.

Kaynak: Yeniasır
Eklenme tarihi: 17.04.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 POYRAZ Denizcilik
 ELİT Denizcilik S..
 ESRA Denizcilik
 CİHAN Gemi Elektr..
 AREL Denizcilik
 İDÇ Denizcilik
 LCM ROTA
 EGE BİRLİK Taşıma..
 İSKETE Deniz Taşı..
 ERCAN Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim