Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Mart 2024
Haber
Anket
1 Nisan şakası gerçek oldu Atina’ya yardım önerdik
Yunan basınının 1 Nisan şakası olarak gündeme getirdiği Türkiye’nin Yunanistan’ı kurtaracağı haberleri gerçek oldu. Ta Nea gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın 16 Nisan’da, Papandreu’yu telefonla arayıp yardım önerdiğini yazdı.

Krizde iflasın eşiğine gelen komşuda gazetelerin 1 Nisan şakası olarak yazdığı “Bizi Türkiye kurtaracak” haberi gerçek oldu. Yunan basını dün Başbakan Erdoğan’ın, Atina ziyareti öncesi Yunanistan Başbakanı Papandreu’yu arayarak yardım teklif ettiğini yazdı. Yunan Ta Nea gazetesi, Erdoğan ile Papandreu arasında 16 Nisan’da gerçekleşen telefon görüşmesinde, Erdoğan’ın Papandreu’ya resmen mali yardım teklifinde bulunduğunu iddia etti. Diplomatik kaynaklara dayandırılan habere göre Papandreu, bu teklifi ‘nazik’ bir şekilde reddetti. Gazete, Erdoğan’ın bakanlarıyla birlikte ikili işbirliğini üst düzeye taşımak için 15 ile 20 Mayıs tarihlerinde Atina’yı ziyaret etmesinin beklendiğini yazdı.

BAKANLAR 1 GÜN ÖNCE GİDECEK

Ta Nea, Devlet Bakanı Ali Babacan ve diğer bakanların Erdoğan’dan bir gün önce Atina’ya gelmelerinin beklendiğini kaydetti. Atina Haber Ajansı (ANA), geçen cuma öğleden sonra, Başbakan Erdoğan ile Papandreu’nun bir telefon görüşmesi yaptıklarını duyurmuştu. ANA, görüşmede, Erdoğan’ın Yunanlı karşıtının daveti üzerine yapacağı Atina ziyareti için tarih belirlenmesi konusunun ele alındığını ve söz konusu ziyaretin mayıs ayı ortalarında gerçekleştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını kaydetmişti. Haberde, iki ülke başbakanının, ziyarete en iyi şekilde hazırlanılması, özellikle Dışişleri ve Avrupa konuları ile ekonomik işbirliği alanında, Yüksek İşbirliği Komisyonu’na katılacak yetkili bakanların temaslarının kısa sürede gerçekleşmesi konusunda görüş birliği sağladıkları belirtilmişti.

YA REFORM YA İFLAS

Yunan gazeteleri, hükümet ile AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF arasında önceki gün Atina’da başlayan çalışmalarda bütün acı önlemlerin (maaşların ve emekli maaşlarının kısıtlanması, işten çıkarılmalar) masaya getirildiğini yazdı. Haberlere göre önceki gün ilk görüşmede yabancı teknokratlar Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu’ya ‘ya reform ya iflas’ ikilemini ortaya koydu.

Çalışanlar meydanlarda

Borç batağındaki Yunanistan’da, kemer sıkma politikası yüzünden grevler ve eylemlerin ardı arkası kesilmiyor. Yunanistan’da dün de Kamu Çalışanları Sendikası (ADEDY) ve Mücadeleci Sendikalar Birliği (PAME) 24 saatlik greve gitti. ADEDY ve PAME, Atina’da yaptıkları iki farklı gösteriyle hükümetin aldığı ekonomik tedbirleri protesto etti. Grev nedeniyle öğretmen ve öğretim üyeleri, bakanlık ve kamu çalışanları işbaşı yapmadı. Hastanelerin ise sadece acil servisleri hizmet verdi. Bütün tiyatrolar dün kapılarına kilit vurdu. Arkeologlar da greve destek verdi. Öğretmen ve öğretim üyeleri 4 Mayıs’ta da greve gideceklerini açıkladı. Bu arada liman ve gemi çalışanlarının grevi nedeniyle yolcu taşımacılığı da büyük darbe yedi. Bu arada bazı iş grupları ise önceki günden itibaren 48 saatlik greve gitmişti.

İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 17.5

Yunanistan İstatistik Kurumu, ocak ayı işsizlik oranının yüzde 11.3’e yükseldiğini duyurdu. Geçen yılın aynı döneminde işsizlik oranı yüzde 9.4 olarak gerçekleşmişti. Ancak Genel İşçi Sendikaları Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, gerçek işsizlik oranının 800 bin işsiz sayısına denk gelen yüzde 17.5 olduğuna dikkat çekildi.

S&P Türk bankalarının risk notunu yükseltti

Yunanistan’la ilgili gelişmeler dün yine piyasaları alt üst etti. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat Yunanistan’ın 20009 bütçe açığı verisinin daha önce açıklanan yüzde 12.7’lik orandan daha yüksek olduğunu ve yüzde 13.6’ya çıktığını duyurdu. Eurostat ayrıca, yüzde 115.1 olarak bilinen kamu borcunun milli gelire oranının gerçekte yüzde 120’yi geçtiğini duyurdu. Eurostat bunlara ek olarak bütçenin güvenirliliğine ilişkin hâlâ çekinceleri bulunduğunu da bildirince uluslararası piyasalarda tam bir şok yaşandı. Yunanistan’ın durumunun bilinenden daha kötü olduğuna ilişkin son verilerin ardından kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Eurostat’tan gelen açıklamaların sonrasında ülkenin kredi notunu bir kademe indirerek A3’e düşürdü. Böylece komşumuzun kredi notu yılbaşından bu yana iki kademe gerilemiş oldu. Moody’s’in olası bir yeni indirim için Yunanistan’ı gözetim altında tuttuğunu açıklaması riskin giderek daha da arttığı endişelerini doğurunca Avrupa ortak para birimi Euro satışlara teslim oldu. Euro/dolar paritesi 1.3260’la son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Avrupa borsalarında yüzde 1’i aşan kayıplar görüldü. Yunanistan’daki kaygıların büyümesi Avrupa Birliği’nin diğer sorunlu ülkelerinden Portekiz’e de yansıdı.

Öte yandan rating kuruluşu Fitch’in Japonya’nın kredi itibarının riskte olduğunu açıklaması da dünya piyasalarında ikinci bir şok yarattı. Türkiye piyasaları ise dışarıdan ayrıştı. Paritedeki düşüşe rağmen dolar içeride 1.48 TL seviyesinde kaldı. İMKB endeksi de sadece yüzde 0.19 düştü.

Yunanistan’ın risk primi Irak’a yaklaştı

Yunanistan’ın beş yıl vadeli tahvillerini iflasa karşı sigortalamanın bedeli de 565 baz puanla Avrupa ülkeleri arasında en yüksek seviyeye çıkarak yeni bir rekor kırdı. Kredi iflas takası primlerindeki (CDS) sert yükseliş, Yunan CDS’lerinin dün ulaştığı seviye, 543 baz puanda olan Ukrayna CDS’lerinin üzerine çıkarken Irak’ın CDS’leriyle arasındaki fark ise yaklaşık 200 baz puana kadar geriledi. Yunanistan’a paralel olarak Portekiz’in CDS’leri de 232.1 baz puandan 261 baz puana yükseldi. İspanya ve İrlanda’nın CDS’leri de artış kaydetti.

S&P Türk bankalarının risk notunu yükseltti

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, Türkiye bankacılık sektörünün risk değerlendirme notunu (BICRA) ülke ekonomisinde ılımlı da olsa güçlenen istikrarı ve iyileşen kredi profilini gerekçe göstererek bir basamak yükseltti. Değerlendirmenin yer aldığı raporda, Türkiye bankacılık sektörünün 7. risk grubundan 6. risk grubuna alındığı ifade edildi.

Fitch: Japonya’nın kredi itibarı riskte

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Japonya’nın kredi itibarının hükümetin artan borçları nedeniyle risk altında olduğunu açıkladı. Fitch’den yapılan açıklamada, Japonya’nın dünyanın en yüksek borca sahip hükümetlerinden biri olduğu ve sürdürülebilir ekonomik toparlanma ile mali konsolidasyonun sağlanamaması durumunda borçların artmaya devam edeceği belirtildi.

Kaynak: StarGazete
Eklenme tarihi: 23.04.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MERİDYEN Denizcil..
 INTERTRANS Denizc..
 RABİA Denizcilik
 RECA MARMARA Nak...
 SENKRON Travel
 GEMPO
 DERİN Dalgıçlık
 DENTA Denizcilik
 AKASYA DENİZCİLİK
 AKUA GROUP Su Ürü..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim