Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Mart 2024
Haber
Anket
Mersin Limanı'nda İşler Yolunda
Türkiye'nin en büyük limanlarından biri olmasının yanında Ortadoğu'nun da 'dünyaya açılan kapısı' konumundaki Mersin Limanı'nda 2010 yılının ilk iki aylık döneminde işler yolunda gitti. Limanda belirtilen dönemdeki yük trafiği, bir önceki 2009 yılına göre yüzde 5 oranında artarak, 3.4 milyon tona ulaştığı kaydedildi.

Mersin Deniz Ticaret Odası'ndan (MDTO) elde edilen bilgilere göre; 2010 yılı Ocak-Şubat Dönemi'nde limandaki yükleme oranı yüzde 13 artarak bir milyon 453 bin 559'a, boşaltmaysa yüzde 0.1'lik artışla bir milyon 978 bin 566 tona ulaştığı ifade edildi. Yaşanan artıştaysa başta ihracat olmak üzere transit yüklerinin etkili olduğu yorumu yapıldı. Limandaki gelişmeler aylık bazda ele alındığındaysa yüklemenin 2009 yılı Şubat ayına göre yüzde 8 artarak 766 bin 17 tona, boşaltmanınsa yüzde 6'lık bir düşüşle 927 bin 634 tona gerilediği, toplam yük trafiğindeki düşüşünse yüzde 0.4 oranında kaldığı açıklandı.

2010 yılının ilk iki ayında Mersin Limanı'ndan yapılan ihracatın önceki yıla göre yüzde17 oranında bir yükseliş eğilimi göstererek; bir milyon 317 bin 832 tona ulaştığın altını çizilirken, söz konusu gelişmede de toplam ihracat yükleri içerisinde önemli bir ağırlığa sahip olan; maden ve genel kargo ihracatındaki artışın etkili olduğu dile getirildi. Limandan yapılan ihracattaki gelişmeler yine aylık bazda incelendiğindeyse; 2010 yılı Ocak ayındaki düşüşün Şubat ayında yerini artışa bıraktığı ve bir
önceki aya göre yüzde 16 oranında artarak 707 bin ton olarak gerçekleştiği kaydedildi.

LİMANDAKİ İHRACAT YÜKLERİ ARTARKEN İTHALAT DÜŞÜŞ GÖSTERDİ

2010 yılı Ocak-Şubat Dönemi'nde limandan gerçekleştirilen ithalatın; petrol ürünleri ithalatındaki azalışın etkisiyle geçen yıla göre yüzde 0.4 azalarak; bir milyon 652 bin 893 ton seviyesinde gerçekleştiğine dikkat çekildi. İthalattaki gelişmeler aylık olarak incelendiğinde de; ocak ayındaki bir miktar yükselişin, şubat ayında yerini azalışa bıraktığına işaret edildi. Şubat ayında limandan gerçekleştirilen ithalatın, petrol ürünleri yüklerindeki azalışın etkisiyle bir önceki aya göre yüzde 15'lik azalışla yaklaşık 758 bin ton seviyesinde gerçekleştiği bilgisi verildi.

Yılın ilk iki ayında Mersin Limanı'nda dahili taşımacılık yük hareketi, petrol ürünleri yüklerindeki azalışın etkisiyle önceki yıla göre yüzde 12 oranında azalarak; yaklaşık 200 bin tona gerilediği ifade edildi. Belirtilen dönemde transit taşımacılık yük hacminin, önceki yıla göre yüzde 4 oranında artarak yaklaşık 262 bin ton olarak kayıtlara geçirildiği bildirildi. Bu artışta transit taşımacılık içerisinde önemli ağırlığa sahip olan konteyner, genel kargo ve meyve ürünleri yüklerinin payı olduğu
belirtildi.

Dahili ve transit taşımacılık yük hareketleri aylık olarak değerlendirildiğinde; transit taşımacılıkta 2009 yılının son iki ayı ile 2010'un ilk ayındaki gerileme eğiliminin, konteyner ve meyve ürünlerindeki artışın etkisiyle Şubat ayında yerini yükselişe bıraktığı hatırlatıldı. Dahili taşımacılıktaysa Ocak ayındaki gerilemenin petrol ürünlerindeki azalışın etkisiyle Şubat ayında da devam ettiği yorumu yapıldı. 2010 yılı Ocak-Şubat Dönemi'nde konteyner adeti bazında (TEU), önceki yıla göre özellikle boşaltma yüklerinin etkisiyle yüzde 34'lük artış gösterirken, söz konusu dönemde Mersin Limanı'na operasyon için 654 adet gemi uğradığı bilgisi verildi ve bu rakamın da bir önceki 2009 yılana göre yüzde 4'lük bir düşüşü ortaya koyduğu dile getirildi.

Kaynak: BeyazGazete
Eklenme tarihi: 24.04.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GİRİT Yatcilik
 DERPINA Denizcili..
 BYZAS Turizm
 ARTUR Teknesi
 DEVAL A.Ş.
 ZİRVE Denizcilik
 KÖKSALANLAR Deniz..
 PAK Kimya
 LARA Denizcilik T..
 DALYAN Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim