Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Mart 2024
Haber
Anket
Karadeniz'den petrol müjdesi temmuz sonunda gelebilir
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya Milli Petrol Şirketi Petrobras ortaklığında, dünyanın en gelişmiş petrol platformlarından biri olan 'Leiv Eiriksson'un Karadeniz'de başladığı ultra derin-deniz sondaj operasyonlarına ilişkin çalışmalar sürüyor.

TPAO yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Karadeniz'de 2 bin metre olan su derinliği ve ondan sonra da deniz tabanından itibaren yaklaşık bin metrelik kara kısmına sondaj yapıldı ve borular indirildi. Haziran ayı sonuna kadar 5 bin 500 metreye ulaşmayı hedeflediklerini belirten TPAO yetkilisi, "Sondajda güçlükler çıkmazsa, makinede herhangi bir arıza olmazsa haziran sonuna kadar 5 bin 500 metreye ulaşmayı ümit ediyoruz. Bunun 2 bin metresi su derinliği, 3 bin metrelik kısmı da kara sondajı olacak." dedi. Bu derinliğe indikten sonra sahanın petrollü mü, doğalgazlı mı, yoksa kuru mu olup olmadığı konusunda ipucu elde edilecek. Petrol veya doğalgaz emaresi görülmesi halinde bununla ilgili testler de başlayacak ve bu testler yaklaşık 1 ay sürecek. TPAO yetkilisi, "Yani temmuz sonuna kadar ilk sondajın bütün neticelerini almış oluruz." dedi.

Projenin yürütücü, yani operatörü Petrobras şirketi olduğu için, platformda sadece bu şirketin elemanları çalışma yapıyor. Platformda Türk olarak sadece bir TPAO gözlemcisi bulunuyor. TPAO ise Samsun'da bir gezici laboratuvar kurdu. Uzmanlar burada sondaj yapılan kuyudan getirilen numuneleri teknik analize tabi tutuyor. Platform temmuz sonu, ağustos başı gibi Sinop'taki sahasında işini bitirdikten sonra Zonguldak açıklarına getirilecek. Buradaki çalışmaları ise tamamen TPAO üstlenecek. Bu arada, ABD'li Exxon Mobil de TPAO ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Karadeniz'de iki sondaj yapacak. Şirket sondaj için Deepwater Champion (derin deniz şampiyonu) isimli özel bir gemi yaptıracak. Güney Kore'deki tersanelerde yapılacak olan platformun 2011 ortalarında Karadeniz'e gelmesi ve 2011 sonlarında da sondaja başlaması planlanıyor. Leiv Eiriksson'un bacakları suya batırılarak çalıştığını belirten TPAO yetkilisi, Deepwater Champion'un sondaj yapacak kısmının yatar-kalkar vaziyette bulunduğunu, yani suya batırılmadığını kaydetti.

Kaynak: Zaman
Eklenme tarihi: 27.04.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 YILMAR Denizcilik..
 SİMPLYDİVİNG
 AB Denizcilik
 KALAMIŞ Denizcili..
 NAVİGA Yatçılık
 KARTAL Gemi İşlet..
 MARMARA Denizcili..
 FAAL Denizcilik
 KADIOĞLU Denizcil..
 HİCRİ ERCİLİ Deni..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim