Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Emekli SAT'lar korsana karşı
Somalili korsanlara karşı devreye giren emekli SAT komandoları, talep eden Türk gemilerini koruyor. 6'şar kişilik timlerin, koruma hizmeti alan gemiye maliyeti 35 ile 100 bin dolar arasında değişiyor.

Emekli SAT komandoları, dünyanın en önemli deniz ticareti yollarından Aden Körfezi'ni cehenneme çeviren Somalili korsanlara karşı devrede. Türk gemilerini, ünlü armatör Salih Zeki Çakır ile emekli Deniz Albay Nevzat Doğan'ın 6 ay önce kurduğu güvenlik şirketi koruyor. Yükün değeri ve yolculuğun mesafesine göre 35 bin ile 100 bin dolar ücret karşılığında, gemilere 6'şar kişilik tim veriliyor. Emekli SAT komandolarının aralarında bulunduğu bu timler, korsanlarla karşılaşınca taciz ateşi açıyor.

SİLAHLAR YEMEN'DEN

"SMS Özel Deniz Güvenliği" adlı şirket, ISPS Kod sertifikalı tek güvenlik şirketi. Denizcilik Müsteşarlığı'ndan aldığı RSO (Tanınmış Güvenlik Kuruluşu) Yetki Belgesi de var. Şirketin sahipleri ise ünlü armatör Salih Zeki Çakır ile eski Deniz Albay Nevzat Doğan. Yolcu gemilerinin su üstü korumasından deniz ambulansına kadar birçok faaliyet alanı bulunan şirket bir süre önce Sedef Tersanesi'nde suya indirilen ve Irak'a gönderilen ilk milli yüzer santral "Power Ship Doğan Bey"i de korumuş. Ayrıca 89 gün boyunca Somalili deniz haydutlarının elinde rehin kalan ve fidye karşılığında serbest bırakılan Horizon-1 gemisi de SMS Deniz Güvenliği tarafından koruma altına alınmış. Ekip, gemiye saldıran korsanlara uyarı ateşi açmış, ardından silahlarına ve yakıtlarına da el koymuş. Nevzat Doğan, "Silahları Yemen hükümetinden alıyoruz. Kanas ve Kalaşnikof makineli tüfekler için lisans ve izinler de bu ülke tarafından veriliyor. Yemen'de bulunan bir güvenlik şirketiyle anlaşmalı yapıyoruz bu işi. SAT komandoları bu iş için biçilmiş kaftan. Türk ekibe onlarda katılıyor" diyor. Böyle bir çalışmaya neden ve nasıl başladıklarını anlatan Nevzat Doğan, "Somalili korsanların saldırıları her geçen gün artıyor. Buna bağlı olarak gemi sigorta şirketleri ücretlerini aşırı yükseltiyor, bu durum deniz ticaretini menfi yönde etkiliyor. İşletme sahipleri gemilerinin tehlikeli sulardan geçişinde güvenlik ve koruma talebinde bulunuyor. Aden Körfezi'nde bu işi yürüten yabancı güvenlik firmaları (özellikle İngiliz ve Amerikan şirketleri) çok yüksek fiyatlarla bu hizmeti sunuyor. Ben de, Türk Deniz Kuvvetleri'nde uzun yıllar SAT ve SAS komando görevi icra ederek ayrılan kalifiye elemanlarla, koruma timleri oluşturdum. Yemen'de sözleşme yaptığımız şirkete ait koruma timleri ile birlikte daha güvenli ve daha uzun mesafeli bir hizmete başladık" diye konuşuyor.

KÜÇÜK GRUPLARLA SALDIRIYORLAR

Somalili korsanlarla sık sık karşılaştıklarını belirten emekli SAT komandosu Ahmet İğdeli, korsanların taktiklerini ve kendilerinin bunlarla nasıl mücadele ettiklerini şu sözlerle anlattı: "Korsanlar önce büyük bir gemiyle Aden Körfezi'ne getiriliyor. Ardından küçük gruplar halinde ayrılıyorlar. Silahlı korsanların yanlarına 20 bidon benzin bırakıyorlar. Bunlar sabahtan akşama kadar Aden'de gemi kovalıyorlar. Biz bunlarla zaman zaman karşı karşıya geliyoruz. Horizon- 1'de sıcak temas sağladık. Amacımız kesinlikle onlara ateş etmek değil. Küçük teknelerinin yanlarına doğru elimizdeki silahlarla ateş ediyoruz. Onlar da gemileri dürbünlerle kontrol ediyor, silahlı güvenlik görürlerse yaklaşmıyorlar. Bizim silahlarımızı görmedikleri için yanımıza geldiler. Yakaladık, benzinlerinin büyük bölümünü denize döküp, silahlarını ellerinden aldık. Telefon ve diğer malzemelerine de el koyup gemilerine gönderdik. Yemen'den aldığımız özel güvenlik görevlileri bize bu konuda rehberlik edip, yardımda bulunuyor."

Eklenme tarihi: 16.05.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BEŞERLER Denizcil..
 DOĞRUYOL KARDEŞLE..
 LÜFER Turizm orga..
 KERMANTRANS deniz..
 ORGANİKSAN Ltd.
 GRUP Asm
 VATAN PLASTİK San..
 TUZLA Tersanecili..
 KALKAN Denizcilik
 EFYA Denizcilik N..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim