Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Nisan 2024
Haber
Anket
Kurumsal üyemiz Akua-Dem 'in başarısı !
Japon gemileri Türkiye’yi kapı komşusu yaptı
Japonya'dan yola çıkan suşi gemilerinin son durağı Türkiye. 1.5 ay daha İzmir Körfezi'nde kalacak Japon gemilerine 1200 tonluk orkinos yüklenecek.

Zeka ve çalışkanlık eseri yaratıcılıklarıyla her mekana kendilerinden bir parça götüren Japonların küreselleşmeden koruyabildikleri yegane şey herhalde yemek kültürleri. Özellikle de sushi. İspanya, Malta, Libya gibi Akdeniz ülkelerindeki orkinos çiftliklerine giden Japon gemilerinin Türkiye'deki adresi ise Çeşme'deki Akua Dem şirketi.

Birçok kaynak Japonların uzun yaşamalarını yemek adetlerine bağlıyor. Japon mutfağını yakından incelediğinizde bunda oldukça büyük bir gerçek payı bulabilirsiniz. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Japonya'da ağırlıklı olarak balık tüketiliyor.

Bizde 'kebap' nasıl sofraların vazgeçilmeziyse 'suşi' de Japonlar için aynı öneme haiz. Tüm dünyadaki yıllık orkinos balığı rekoltesi yaklaşık olarak 800 bin ton, bunun 500 bin tonu Japonya'da tüketiliyor, geri kalan 300 bin tonun büyük bir kısmı da çeşitli ülkelerdeki Japon restoranlarında kullanılıyor. Durum böyle olunca bir ada ülkesi olan Japonya'nın kapı kapı orkinos yüklenmesini anlamak çok da zor olmuyor.

İspanya'nın en büyük rakibi

Japon gemilerinin Körfez'e demirlediğini duyduğumuzda, sabahın erken saatlerinde orkinos hasatını izlemek üzere denize açıldık. Tek düşündüğümüz şanslı günümüzde olduğumuzdu. Ocak ayının ortasında güneşin gözlerimizi kamaştırdığı, denizin durgun durgun altımızdan akıp gittiği başka bir hayale akıp gidiyorduk sanki. Çeşme'nin Ildırı köyünde Türkiye'nin en büyük orkinos çiftliğini kuran Akua Dem'e ait iskeleden hasadın yapıldığı kafeslere ulaştık.

Akua Dem ortaklarından Hasan Şerefoğlu, Ahmet Menekşe ve Engin Gündeniz'i işin başında yakaladık tabii ki. Onlar 2 milyon dolar sermaye ile kurdukları şirketin başarısını işin başından ayrılmamalarına bağlıyor çünkü. Şirketin diğer 5 ortağı ile birlikte Hırvatistan'daki orkinos çiftliklerini gördükten sonra "Biz kendi imkanlarımızla daha iyisini yaparız" diyerek yola çıkmışlar. 3 yılda pazar lideri İspanya'nın en büyük rakibi haline gelen Akua Dem, sezonu Japonya'ya 25 milyon dolarlık ihracat yaparak kapatacak. Akua Dem, Ildırı köyüne hayat vermiş adeta. 500 nüfuslu köyden 100 kişi şirket için çalışıyor.

5 aylık suşi seferi

Eski bir asker olan Şerefoğlu'nun teknede kurduğu yarı askeri düzen hemen hissediliyor. 30 yıldır balıkçılık yapan Ahmet Menekşe ise bu işin kurdu demek yanlış olmaz. "Japonlar sushi'yi bebeklerine bile yediriyor" diyen Menekşe, orkinos pazarının lideri İspanya ile başabaş gittiklerini vurguluyor. Soyadından da anlaşılacağı üzere kuşaklardır denizci olan bir aileden geldiğini anlatan Engin Gürdeniz ise New York World Trade Institude Gemi İşletmeciliği bölümünü bitirmiş. Grubun ticari koordinasyonunu yürüten Gürdeniz, Japonların birçok alanda ortak işbirliklerine olumlu baktığını ifade ediyor.

Tokyo Sea Food Company Sahibi Nogucci, "Ekimde sefere çıkıyoruz, şubat ayında dönüyoruz. Küçük balıklar bütün olarak dondurulmaya bırakılırken, büyük olanlar fileto halinde donduruluyor. Gemilerimiz 650 ton frigo kapasitesine sahip. Günde 30 ton balık işlenebiliyor. Üç yıl önce Akua Dem ile çalışmaya başladık. O zamandan beri Akua Dem çok fazla gelişti ve büyüdü. Artık ne istediğimizi çok iyi biliyorlar" diyor.

Nogucci'ye "Neden sushi Japonlar için önemli bu kadar?" diye soruyorum, "Biz suşi aşığıyız" diye yanıtlıyor beni. Japonya'da supermarketlere ve restoranlara satış yaptıklarını aktaran Nogucci, orkinosların belli başlı birkaç merkezde açık artırma usulü ile satıldığını anlatıyor. Bu satışlarda fiyatı esas olarak Tokyo'daki Tsukji balık hali belirliyormuş. Ortalama fiyat taze orkinos için 3 bin, dondurulmuş orkinos için 2 bin yen civarında.

Akdeniz'in en güvenli bölgesi

Hasan Şerefoğlu, Nogucci'nin sözünü keserek "30 yıl daha birlikteyiz" diye konuşuyor. Japonlar ile alış verişin kendilerine çok şey kazandırdığının altını çizen Şerefoğlu, "12 kafesin bulunduğu çiftliğimizi Japonların isteği üzerine sigortaladık. General sigorta yaptığı incelemede çiftliğimizi Akdeniz balık çiftlikleri içinde en güvenli olan bölge seçti. Türkiye'de böylesine büyük kapasitede sigorta yaptıran ilk şirket biziz."

Elleriyle yakalıyorlar

Hep beraber kafeslerdeki av heyecanını izlemeye başlıyoruz. Kafeslerin içindeki balıkların ağırlığı 30- 500 kilogram arasında değişiyor. Bazı kefeslerde 700 kilograma kadar olanı bile varmış. Orkinoslar Japonya'ya şoklanarak götürüleceği için zıpkınla vurulmuyor, toplam 21 dalgıç (12'si su ürünleri fakültesinden mezunmuş) orkinoslara sarılarak avlamaya çalışıyor. Onlar mavi suların en sakin canlılarından biri. Büyük olanları dışında karşı çıkanlarına rastlamıyoruz. Balıklar tekneye çıkarıldıktan sonra etkisiz hale getiriliyor ve buz dolu havuzlara konuluyor.

Orkinosları yakaladıktan sonra sıra geliyor Japon gemisine götürmeye. Reina Cristina ve Malita Maru gemileri Tokyo Sea Food Company'e ait. Reina Cristina 6 bin tonluk kapasitesi ile şimdiye kadar İzmir Körfezi'ne giren en büyük tonajlı gemi özelliği taşıyor. 1.5 ay Türkiye'de kalacak gemilere bu süre zarfında 1200 ton orkinos yüklenecek. Japon gemisinin Akua Dem'e kıyasla daha dağınık olduğunu itiraf etmeliyim. Yaklaşık 50 kişilik mürettabat konuşmaktan pek hoşlanmıyor. Programlanmış makinalar gibi kimse birbiriyle konuşmadan sadece işini yapıyor. Bu da orkinosların kesilme işleminin çok daha seri ve hızlı şekilde yapılmasını sağlıyor tabii ki.


Kaynak: AYŞEGÜL SAKARYA - Referans gazetesi
Eklenme tarihi: 29.01.2005




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AKSU Su Dağıtım T..
 İDÇ Denizcilik
 NOVA Shipping
 KOCAELİ Denizcili..
 ANTMARİN A.Ş
 SÜVARİ Gemi Kiral..
 İZMİR DENİZ NAKLİ..
 MAKSİMUM Denizcil..
 BOCA Denizcilik v..
 EGE RORO
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim