Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Asbestli gemilerin sökümü durdurulmalı
Çevre Mühendisleri Odası, ülkemiz tesislerinde gemilerin söküm işleminin, gemide bulunan asbestin ilgili ülkede temizlenmesinden sonra yapılması gerektiğini açıkladı

Çevre ve Orman Bakanlığı asbestli ürünlerin tamamen piyasaya sürülmesini yasaklayan yönetmelik değişikliğini Başbakanlığa gönderdi. Konuyla ilgili BirGün'e açıklama yapan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, yeni yönetmelikle asbestin kansere neden olduğunun açıklanmasından 72 yıl sonra asbest kullanımının nihayet Türkiye'de yasaklandığını belirtti. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 1938'de asbestin kansere neden olduğunu açıklamıştı.

ASBESTLİ İÇME SUYU HATLARI SÖKÜLMELİ

Asbest kullanımının yasaklanması ile halk sağlığı açısından büyük bir tehditin ortadan kalktığını belirten Çevre Mühendisleri Odası açıklamasında, buna karşın bu yönetmelik değişikliğiyle yetinilmemesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada, "Özellikle bir yalıtım malzemesi olan asbestin yapı malzemelerinde kullanılması engellenmeli, otomotiv sektöründe asbest kullanımının önüne geçilmeli, gemi söküm işlemlerinin yoğun yapıldığı tersane bölgelerinde ortaya çıkan asbestli atıklar doğru yönetilmeli ve özellikle asbestli içme suyu hatlarının bir an evvel sökülerek bertaraf edilmesi gerekmektedir. Tüm bunların gerçekleştirilebilmesi için de halk sağlığını gözeterek hareket eden, sağlıklı ve güçlü bir denetim mekanizmasının da oluşturulması gerekmektedir" denildi.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI

Çevre Mühendisleri Odası, asbestin işçi sağlığına verdiği zararın önüne geçilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da duruma sahip çıkması gerektiğini bildirdi. Açıklamada, "Asbestin işçi sağlığı ve halk sağlığı dair açısından on yıllara uzanan kanser riskini yok etmenin tek çözümü, asbest içeren tüm ürünlerin ithalinin, pazarlanmasının, üretilmesinin, işlenmesinin, kullanılmasının yasaklanmasıdır. Bu yasağa tehlikeli atık olarak asbest içeren gemilerin ülkemize getirilerek sökülmesi de dahil edilmeli ve ülkemiz tesislerinde gemilerin söküm işlemi, gemide bulunan asbestin ilgili ülkede temizlenmesinden sonra yapılmalıdır. Bu noktada sadece Çevre ve Orman Bakanlığı'nın değil Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da duruma sahip çıkması ve bir an evvel asbestli gemilerin sökümü işlemini durdurması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

YAPI MALZEMELERİNDE KULLANILIYOR

Asbest ya da amyant, ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineral. Çok iyi bir yalıtkan madde olan asbest çoğunlukla yapı malzemelerinde ve gemi yapımında kullanılıyor. Asbest solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açıyor.

Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu olarak sıralanıyor. Ayrıca ciltte yaralara da neden olabiliyor.


Kaynak: Birgün.net
Eklenme tarihi: 27.08.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 YEŞİL DALYAN Deni..
 GİRİT Denizcilik ..
 EVRİM 1 Tur Tekne..
 RANMARİNE Denizci..
 VİLLA Denizcilik ..
 KALE Grubu
 DENİZ Destek
 MARİN Römorkör ve..
 AKSU Su Dağıtım T..
 AE Medya Turizm İ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim