Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
Haftalık navlun raporu..
28 Ağustos – 3 Eylül haftalık navlun raporu.. Banchero Costa

Capesize (Atlantik and Pasifik)

Capesize piyasası için hafta oldukça olumlu geçti: Baltık Kuru Yük Endeksi (BCI) 488 puan artarken, 4 T/c rotaları 5.989$ yükseldi. Brezilya'nın Tubarao limanından Çin'e yapılan bağlantılar yaklaşık 29$ seviyesinde olurken, bu oran günlük yaklaşık 62.400$'a karşılık geldi. Atlantik, birkaç bağlantı duyulsa da, her zaman olduğu gibi açık pozisyonda az sayıda gemi olmasının baskısı altındaydı. Avustralya'nın doğu ve batısından Çin'e oranlar 11$'dan 12$ seviyesine çıkarken, Pasifik gidiş dönüş seferleri günlük 35.000$ olarak kaydedildi. Modern capsize'ların 4/6 ay süreyle günlük yaklaşık 37.000$'dan bağlandığına dair duyumlar alınırken, 181.000 dwt'lik yeni inşa bir geminin, bir yıl süreyle günlüğü 33.000$'dan bağlandığı bildirildi.

Panamax (Atlantik and Pasifik)

Oranların yükselmesi ve özellikle ABD Körfezi piyasasında duyulan yeni taleplerle Atlantik piyasasında hafta canlı geçerken, Güney Amerika piyasası durgundu. Hızlı uluslararası gemiler için oranlar 30.000$ seviyesine ulaştı. Pasifik Panamax piyasası, oranlarda artış görülmesi sayesinde Atlantik'e göre daha canlıydı. Kısa dönemler için talep oldukça iyi seviyelerde kaydedilirken, Pasifik'te oranlar yaklaşık 28.000$'a yükselirken, Atlantik'te 35.000$ seviyelerinde seyretti. Bu oranlar, yılın geri kalan kısmı için de iyimserlik yarattı.

Handy (Uzak Doğu/Pasifik)

Bildirilen bağlantıların büyük kısmı, piyasanın iyiye gitmesinden değil, spot piyasa yerine gemileri için iş bağlamayı deneyen gemi sahipleri nedeniyle ortaya çıktı. Hint Okyanusu'ndaki durgunluk nedeniyle gemi sahiplerinin gemilerini bölgeden yüksüz çıkarıp, Endonezya ve batı Avustralya yüklemeli bağlantılar yapmak zorunda kalmalarına bağlı olarak artan gemi sayısı nedeniyle Supramax oranları suni olarak yükseldi. Kısa vadeli piyasa canlı olmasına karşın, anlaşılan oranların düşük seviyelerde seyretmesi gemi sahiplerinin iyimserliklerini törpüledi. Doğudaki çok sayıda büyük tonajlı gemi, ABD Körfezi ve Güney Amerika'nın kuzey kıyısında şanslarını denemek üzere Panama kanalına yüksüz olarak seyretmekte. Konumları nedeniyle bazı gemiler yüksek oranlarla bağlantı bulurken, daha küçük handy'ler daha düşük oranlarda faaliyet gösterdi.

Handy (Kuzey Avrupa/Akdeniz)

Bu bölgede oranlar, piyasanın daha zayıf bölgelerinden yüksüz olarak gelen gemilerin rekabetine maruz kalınmayan Akdeniz'in Avrupa limanları ve Karadeniz'deki az sayıda iş sayesinde nispeten makul seviyelerde seyretti. Avrupa'dan Doğu Akdeniz'e supramax'larla hurda taşımacılığı, büyük gemiler için günlük 25.000$ seviyelerinde yer alırken, talep çok fazla olmasa da oranlar yatay seyretti. Karadeniz'den Doğu yönünde hareketlilik görülürken, bu rotada Supramax'ler, günlük 37.000-39.000$ gibi yüksek bir seviyede bağlantı buldu. Geçen haftayla hemen hemen aynı olan bu seviyenin biraz daha yükselebileceği tahmin ediliyor. Daha düşük tonajlı gemiler, oldukça makul seviyelerden kısa dönemli anlaşmalar yapmaz zorunda kaldı.

Handy (ABD/K.Atlantik/Lakes/G.Amerika)

Güneydoğu Amerika çıkışlı piyasada bir miktar canlılık gözlenirken, bu canlılığın miktarı, özellikle de Hint Okyanusu'ndaki kriz nedeniyle yüksüz olarak bölgeye gelen gemilerin de eklendiği boştaki mevcut gemi sayısını besleyecek düzeyde değildi. Doğru zamanda bağlantı yapma şansını kaçıran gemi sahipleri, gemilerini spot piyasaya yönlendirirken, bunların birçoğu daha sonra, talep edilen yükleme ihbarına bağlı olarak oluşan bekleme zamanı kaybı nedeniyle daha düşük oranları kabul etti. ABD Körfezi ve Güney Amerika'nın kuzey kıyısı bu olumsuz seyre daha fazla direnç gösterdiyse de, haftanın sonuna doğru, Uzak Doğu'dan bu bölgeye yüksüz gelen çok sayıda geminin müdahalesi sonucu Atlantik aşırı seferler için daha düşük seviyelerde anlaşmalar yapıldı.

Handy (Hint Okyanusu/Güney Afrika)

Hindistan'ın Karnataka eyaletindeki demir cevheri ihracat yasağının sürmesi nedeniyle, bu bölgedeki piyasa yine zorlu bir hafta geçirdi. Demir cevheri ticaretine yönelik olarak, daha az sayıda geminin, hala kabul edilebilir olan seviyelerden bağlantı yapmış olduğu bildirilse de, Hindistan'a Güney Afrika yüklemeli kömür talebinin de düşük olması nedeniyle çok sayıda gemi Endonezya/Avustralya veya Güney Amerika'ya yüksüz olarak seyretmek zorunda kaldı.

Banchero Costa and Co Spa

Kaynak: SteelOrbis
Eklenme tarihi: 07.09.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MCE KARGO
 ARIF KALKAVAN
 SANBER Denizcilik..
 AYKOP Gemi
 MIRAY Internation..
 ŞENER Kardeşler D..
 İMAMOĞLU Denizcil..
 DOST Denizcilik
 PENNON Yat
 KONVOY Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim