Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Krizde yarım kalan gemiler kızakta çürümekten kurtuluyor
Ekonomik kriz nedeniyle yarım kalan gemilerin tamamlanması amacıyla Kredi Garanti Fonu'nun ilgili şirketlere kredi sağlanmasına teminat vermesi uygulamasına, kızakta bekleyen 25 gemi için başvuruda bulunuldu. Buna göre, şartları uygun olan şirketlere teminat verilecek ve yarım kalan gemiler 2011 yılı içerisinde tamamlanmış olacak.

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, ekonomik kriz nedeniyle banka kredileri konusunda zor günler geçiren gemi inşa şirketleri, yarım kalan gemilerini tamamlayabilmek için teminat sağlanması amacıyla Kredi Garanti Fonu'na başvurdu.

Buna göre, Mayıs ayında çıkarılan, Kredi Garanti Fonu'nun yarım kalan gemilerin tamamlanması için ilgili şirketlere işletme ve/veya yatırım kredisi sağlanmasına teminat vermesini öngören Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe giren uygulamadan kızakta bekleyen 25 geminin üreticisi yararlanmak istedi. Bunlardan şartları tutanlara kredi için teminat sağlanmasıyla gemilerin gelecek yıl içinde denize indirilmesi planlanıyor.

Ekonomik krizden etkilenen Türk deniz taşımacılığında bir gemi için günlük 200 bin dolara ulaşan navlunlar (taşıma bedeli) 4 bin dolara kadar düşmüş, yüzde 95 oranında düşüş gerçekleşmişti. Bu durum gemi siparişlerinin birçoğunun iptaline ve tersanelerde doğrudan çalışan sayısında ciddi oranda azalmaya da neden olmuştu.

Ağustos 2009 verilerine göre, Türkiye'de ekonomik kriz nedeniyle çok sayıda gemi tamamlanmayı beklerken, bunlardan koşulları uygun olan şirketlerin uygulama kapsamında Kredi Garanti Fonu'ndan yararlanacakları teminat miktarının, 500 milyon dolara yaklaşacağı tahmin ediliyor.

BAKANLAR KURULU KARARI

Bakanlar Kurulu Kararı ile KOBİ'lerin yanı sıra gemi inşa ve gemi işletmeciliği alanında faaliyet gösteren, Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre kurulmuş işletmelerle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişilerin de finansmana erişim imkanlarını geliştirmesine karar verilen Kredi Garanti Fonu, denizcilik sektörü işletme kredilerinin vadesi, bir yılı anapara ödemesiz olmak üzere azami 3 yıl, denizcilik sektörü yatırım kredilerinin vadesi, 3 yılı anapara ödemesiz olmak üzere azami 8 yıl olarak belirlendi.

Karar kapsamında kullandırılacak denizcilik sektörü işletme ve yatırım kredilerinde, yararlanıcıların, aynı gemi için kullanmış oldukları mevcut kredilerinin vadelerinin açılacak yeni kredinin vadesi ile uyumlu olacak şekilde yapılandırılması şartı aranıyor.

Denizcilik sektörü işletme kredilerine sağlanacak kefalet tutarı, yararlanıcı başına 7 milyon TL, bir risk grubuna ait yararlanıcılar için ise 10 milyon TL, denizcilik sektörü yatırım kredilerine sağlanacak kefalet tutarı, yararlanıcı başına 20 milyon TL, bir risk grubuna ait yararlanıcılar için ise 30 milyon TL'yi geçemiyor. Denizcilik sektörü yatırım kredilerinde, inşa edilecek geminin maliyetinin en az yüzde 10'unun yararlanıcılar tarafından özkaynak olarak sağlanması gerekiyor.

Kaynak: Zaman
Eklenme tarihi: 27.10.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 İSTANBUL34 Vap. H..
 ALBATROS Yatçılık
 BOYBEYİ Denizcili..
 ŞENER Kardeşler D..
 SELEN Denizcilik
 SAFİR Gemi Tasima..
 DOLFİN Denizcilik..
 EKŞİOĞLU Denizcil..
 VEYSEL VARDAL Gem..
 SEASON İnşaat Tur..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim