Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Antalya'da gemi kayalıklara çarptı! (VİDEO)
Antalya'da şiddetli fırtınaya yakalanan Bolivya bandıralı iki kuru yük gemisinden biri dev dalgalarla sürüklenerek Yat Limanı yakınlarında kayalıklara çarparak falezlerde yan yattı, diğeri de Kemer açıklarında sürüklenerek karaya oturdu. İki gemiden toplam 26 mürettebat kurtarılırken, 1 mürettebat kayboldu.

Hürriyet Video'larını izlemek için Flash 7 veya daha yüksek eklenti yüklenmeniz gerekmektedir. Yüklemek için tıklayınız!!!


Saatteki hızı 124 kilometreye kadar çıkan fırtınada devrilen ağacın altında kalan 1 kadın yaralandı, Gazipaşa'da okullar tatil edildi, Demre'de hortum seralara zarar verdi. 10 saat karanlıkta kalan Antalya'da iletişim altyapısı da büyük zarar gördü.

Antalya'da dün akşam saatlerinde başlayan ve sabaha kadar etkili olan şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle, denizde ve karada can pazarı yaşandı. Son 24 saatte metrekareye 51 kilogram yağış düşen Antalya'da, fırtınanın hızı saatte 124 kilometreye kadar çıktı.

Tarsus Limanı'ndan hareket eden ve Antalya Limanı'ndan alacağı çimento ile Mısır'a hareket edecek Bolivya bandıralı Agamar Denizcilik acentasına bağlı 18 personelin bulunduğu ‘Seabright’ adlı kuru yük gemisi, dün saat 23.30'da fırtına nedeniyle Antalya Körfezi açıklarında sürüklenmeye başladı. ‘Demir tarayarak sürüklenen’ geminin Mısırlı kaptanı Galal Moustafa Khalefa, Antalya Liman Başkanlığı'na S.O.S sinyali gönderdi, yardım istedi. 5 bin 91 gros tonluk, 108 metre boyunda ve 17 metre enindeki gemi, önce Yat Limanı'na doğru sürüklendi.

Yat Limanı'nda yaşanan korkulu dakikalar, geminin yüksekliği 20 metreyi bulan dalgaların etkisiyle falezlere doğru yön değiştirmesiyle sona erdi. Antalya körfezinde yarım saat sürüklenen gemi Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ın konağının hemen alt tarafındaki 35 metre yüksekliğindeki falezlere vurarak yan yattı. Bu sırada falezler üzerindeki apartmanda büyük gürültü duyuldu ve bazı evlerin duvarlarında çatlaklar oluştu. İçinde 16'sı Mısır, 2'si Suriye uyruklu toplam 18 personeli bulunan gemiye ilgili birimler ortaklaşa kurtarma operasyonu düzenledi. Yat Limanı'nda bulunan polis noktasında kazayla ilgili kriz masası oluşturuldu. Geminin son durumunu gözleyen ekipler personelin en kolay şekilde falezlerin üzerinden kurtarılabileceği kararına vardı. Tüm ekipler gemiye en yakın nokta olarak belirlenen Yavuz Özcan Parkı'na seferber edildi.

İLK ETAPTA 15 MÜRETTEBAT KURTARILDI

Parkın falezlerinden itfaiye ekipleri sarkıttıkları çelik halatlarla geminin güvertesine ulaştı. Geminin 15 mürettebatı yaklaşık iki saat süren kurtarma operasyonunun ardından karaya çıkartıldı. Gemiden kurtarılanlar önce hastaneye, tedavilerinin ardından da polis merkezine götürüldü.

Gemide 57 yaşındaki Kaptan Galal Ahmed Mohamed ile 50 yaşındaki gemici Shorky Mohamed Ali Hassan kaptan köşkünde mahsur kaldı. Kaza sırasında köşkte bulunan iki denizci kaptan köşkünün kapısının sıkışması nedeniyle ilk operasyonda karaya alınamadı. Gemiye acenta aracılığıyla telefonla ulaşan Antalya Liman Başkanlığı yektilileri mahsur kalan denizcilerin kaptan köşkünün penceresinden dışarı çıkmalarını istedi. Ancak, Kaptan Galal Ahmed Mohamed, pencereden çıkamayacak kadar kilolu olduğunu belirtirken, sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

KÖPRÜ KURULDU

Kaptan köşkünde mahsur kalan gemiciler için kriz merkezinde kötü hava koşulları nedeniyle bekleme kararı alındı. Sabaha karşı saat 04.00 sularında fırtınanın etkisini kaybetmesiyle gemiye ikinci kurtarma operasyonu başlatıldı. Sahil Güvenlik havadan ve Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ise karadan ortaklaşa operasyon düzenledi. Gemiye bir kaç sorti ile yaklaşmayı deneyen helikopter dev dalgalar nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldı. Bunun üzerine Seabright gemisine dağcı ipleri ile falezlerden köprü oluşturuldu. İpten gemiye tırmanan itfaiye ekipleri iki mürettebatı daha kurtardı.

DENİZE ATLAYAN AŞÇI KAYIP

Kaza sırasında denize atlayarak kurtulmaya çalışan geminin 47 yaşındaki Mısır uyruklu aşçısı Kotb Abd El Lah Mohamed Hoseen ise bulunamadı. Gemide bulunan 16'sı Mısır'lı 2'si Suriyeli mürettebatın isimleri şöyle:
Kaptan Galal Ahmed Mohamed (57), Galal Moustafa Khelefa (39/ikinci kaptan), Hamdy Metwaly Mohamed Tantawy (48/üçüntü kaptan), Sabry Ragab Elsayed Shehata (39), Bakr Hassan Ali Elfalah (57), Mohamed Adel Mohamed Abd Elhameed (22), Shorky Mohamed Ali Hassan (50), Kareem Mohamed Gaber Mohamed (22), Magdy Ali Mohamed Ali Hamouda (32), Ibrahim Sedeek Adel Awas (29), Yasser Ahmed Mahmoud Ahmed Wasfy (40), Seleem Ahmed Mohamed (28), Kareem Saleh el Sawy Ahmed (24), Ibrahim El Sayed Ibrahim Abd El Latee (33), Kotb Abd El Lah Mohamed Hoseen (47) (aşçı kayıp), Amr Mohamed Abd El Mohsen Abd El Rahman (23), Abdallah Mohamed Tanbouk (56) (Suriye) ve Basel Abd Elhady Elgendy (27) (Suriye).

İKİNCİ GEMİ KUMLUCA'DA

Diğer yandan şiddetli fırtına ve yağışın etkili olduğu Antalya'nın Kumluca İlçesi'ne bağlı Adrasan Koyu açıklarında içinde 9 mürettebatın bulunduğu 64 metre boyunda ve 10 metre enindeki ‘Rand’ adlı kuru yük gemisi de dev dalgalarla sürüklenerek karaya oturdu. Ayı Deresi Koyu'nda kayalıklara çarptıktan sonra karaya oturan Bolivya bandıralı geminin mürettebatı telsizle yardım çağrısı yaptı. Saat 01.00 sıralarında başlayan kurtarma çalışmalarında helikopterle gemiye yaklaşılamadı. Bunun üzerine fırtınanın etkisini yitirmesi ve havanın aydınlanmasının beklenmesine karar verildi. Sabah saat 06.00 sıralarında biri Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na diğeri Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait 2 helikopterle gemi personeli kurtarıldı. 1'i Türk 8'i Suriyeli 9 personel, Kemer Liman Başkanlığı'na götürüldü. Suriye'den gelip İskenderun'a gidecek geminin yükünün olmadığı belirtildi.

KAZA YERİNDE SABAHKİ MANZARA

Antalya'da gece saatlerinde can pazarının yaşandığı 'Seabright' gemisinden sabaha yüzeyi mazot kaplı bir deniz kaldı. Çarpmanın etkisiyle sol kıç tarafından yara alan gemideki 20 ton mazot ve 5 ton makina yağı denize boşaldı. Deniz yüzeyi siyah renkle kaplandı. Kazada kaybolan geminin aşçıbaşı Kotb Abd El Lah Mohamed Hoseen'e ise ulaşılamadı. Hoseen'in aranmasına helikopterle devam edilecek.

Kazanın meydana geldiği nokta sabah saatlerinde Antalyalıların akına uğradı. Falezlerde yan yatan gemiyi görmeye gelen Antalyalılar cep telefonlarıyla fotoğraf çekti. Diğer yandan geminin acentası Agamar Denizcilik yetkililerinin geminin Suriyeli armatörüne ulaşamadığı belirtildi.

GEMİ KONTROLDEN ÇIKTI

Tercümen Ziya Aksu aracılığıyla Bahçelievler Polis Merkezi'nde ortak ifade veren gemi personeli, “Bir haftadır limana girmek için açıkta demir atmış vaziyette bekliyorduk. Fırtına çıkınca gemiyi hareket ettirerek güvenli bir yer aramaya başladık. Fırtına o kadar şiddetliydi ki, gemi kontrolden çıktı. Bunun üzerine iki zinciri salarak demir atmak istedik fakat buna rağmen gemi sürüklenerek kayalıklara çarptı. Çarpmadan sonra su almaya başlayınca personel geminin kurtarılmasının imkansız olması nedeniyle kıyıya çıkma kararı aldık” dedi.

Cumhuriyet Savcısı Selami Dalyan, kayıp mürettebatın yaralı veya ölü bulunması durumunda gemi kaptanı hakkında yasal işlem yapılması için talimatı verdi. Gemi personeli 17 kişi Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde misafir ediliyor.

Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 17.12.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 UZAKLAR Denizcili..
 ATLAS Gemicilik v..
 GULET POINT Yacht..
 BERK Turizm Yatçı..
 ERTUR Yatçılık
 MERSİN Deniz ve T..
 YAĞMUR Deniz Tasi..
 GENTA
 İSTANBUL34 Vap. H..
 MAGOSA Kıbrıs Tra..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim