Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Denizcilikte potansiyel yüksek, ancak teşvik gerekiyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen ''Deniz Ticaret Odaları Konseyi'' toplantısı, TOBB Birlik Merkezinde yapıldı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, amaçlarının Türkiye'yi ekonomisiyle, taşımasıyla bir bütün olarak gelecek yıllarda hedefledikleri noktaya varması için birlikte hareket ederek, çalışmaları sürdürmek olduğunu söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen ''Deniz Ticaret Odaları Konseyi'' toplantısı, TOBB Birlik Merkezinde yapıldı.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, konseyin 2010 yılının son toplantısı yaptığını belirtirken, burada sektöre ilişkin sorunların ve yapılan çalışmaların değerlendirileceğini ifade etti.

Küresel krizin etkilerinin azalmasına rağmen devam ettiğini ifade eden Yıldırım, ''Amacımız ülkemizi ekonomisiyle, taşımasıyla bir bütün olarak gelecek yıllarda hedeflediğimiz noktaya varması için birlikte hareket ederek çalışmaları sürdürmektir'' dedi.

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da denizcilik sektörünün, son yıllarda hızla gelişerek, hem istihdam hem de döviz kazandırma açısından, ülkenin yıldız sektörlerinden biri olduğunu söyledi.

Sadece gemi inşa sanayindeki istihdamın, küresel kriz öncesi itibariyle son 10 yılda, 5 binden 40 bine ulaştığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, yine aynı dönemde sektörün ihracatının, 250 milyon dolardan, 3 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

2003 öncesinde belli bir alanda sıkışıp kalan tersanelerin, doğru yatırım teşvikleriyle, Hopa'dan İskenderun'a kadar geniş bir bölgeye yayıldığını ve 40'dan 100'ün üzerine çıktığını belirten Hisarcıklıoğlu, ''Böylece Türkiye, gemi üretim kapasitesi anlamında dünyada 23. sıradan 8. sıraya, hatta sipariş adedi anlamında 5. sıraya kadar yükselmiştir'' dedi.

Küresel iktisadi krizin en çok etkilediği sektörün de, denizcilik ve özellikle de gemi inşa sanayisi olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, istihdamın ve ihracatın neredeyse üçte ikisini, bu dönemde kaybettiklerini ifade etti.

Hedeflerinin küresel kriz sonrasında, dünya ticaretinin yeniden canlanacağı günlere hazır olmak olduğunu belirten TOBB Başkanı, tersanelere önemli miktarda kamu projesi aktarılmasının, savunma sanayinde yerli gemi üreticilerinin ilk defa ana tedarikçi olmalarının, kredi garanti fonu sistemine yine ilk defa gemi inşa sektörünün dahil edilmesinin, yaşanan sıkıntıların aşılmasında önemli adımlar olduğunu vurguladı.

2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, 500 milyar dolar ithalat olmak üzere, 1 trilyon dolarlık dış ticaretin hedeflendiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ''O halde, hem gemi inşa sanayimizi, hem deniz taşımacılığını, hem de limanlarımızı geliştirmeye ve büyütmeye ihtiyacımız var. Bu çerçevede, denizcilik sektörümüze, bir bütün olarak yatırım teşvik sistemi içinde özel bir yer verilmesini bekliyoruz''diye konuştu.

POTANSİYEL YÜKSEK ANCAK TEŞVİK GEREKİYOR

Sadece AB üyesi devletlerde değil, asıl rakip konumundaki Çin, Kore Brezilya, Hindistan ve Rusya da, gemi inşa sanayine, doğrudan ya da dolaylı destekler geliştirildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, ancak Türkiye'de bu sektörün büyük ölçüde teşvik kapsamı dışında kaldığını söyledi.

Deniz taşımacılığı ve gemi inşa sektörlerinin gösterdikleri başarıyla, Türkiye'nin küresel rekabetteki gururu olduğunu ve küresel rakiplerinin aldığı desteğe benzer bir ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

''İtalya ile Çin arasında en büyük ekonomisiyiz, sanayi malı tedarikçisiyiz, ticaret yolları üzerindeyiz. Ama 2009 yılında bizim limanlarımızda 310 milyon ton yük yükleme boşaltma yapılmışken, bu rakam, ekonomik büyüklüğü bizimle hemen hemen aynı olan, ama kıyı şeridi bizimkinin 15'te biri olan Hollanda'da 468 milyon ton. Öte yandan gemi taşımacılığında Avrupa'nın 6'ıncısıyız. Ama potansiyelimiz çok daha yüksek.

Son 5 yılda Avrupa'da deniz yolu ile taşınan yük, yıllık ortalama yüzde 3 artarken, bizde yüzde 19 arttı. Özellikle transit taşıma neredeyse her yıl ikiye katlanıyor. Kriz yılı olan 2009'da, AB'de gemi taşımacılığı (limanda yüklenen boşalana göre) yüzde 12 daralırken, bizdeki hacim sadece yüzde 5 azaldı. Bu sayede taşımacılıkta bizden önde olan Almanya'nın önüne geçtik. Buda gemicilik sektöründeki potansiyelimizin yüksekliğini gösteriyor. Ama akaryakıt taşıması çıkarıldığında, hala Avrupa'nın ilk 20 limanı içinde yer alacak limanımız yok. Demek ki, hem gemi inşa sanayini, hem deniz taşımacılığını hem de liman yatırımlarını eşgüdüm içinde teşvik etmeliyiz.''

BORÇLAR KANUNU

Konuşmasında Borçlar Kanununa da değinen Hisarcıklıoğlu, ''Yeni Borçlar Kanunu Tasarısının Meclis'te uzlaşma içinde ve hızlı şekilde kanunlaşmasını sağlayan iktidar ve muhalefet partilerimize teşekkür ediyorum. Siyasette sağlanan bu diyalog ve uzlaşma özel sektöre büyük bir moral kaynağı olmuştur. Yıllardır gündemimizde olan yeni Ticaret Kanununun da bu sayede yakın zamanda yasalaşacağına inanıyorum'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti.


Kaynak: Patronlardünyası
Eklenme tarihi: 12.01.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BANMARİN Denizcil..
 TOLGA Denizcilik ..
 ISKOMARINE Denizc..
 LAGON Shipping De..
 GRAND OCEAN
 KARYAT Karadeniz ..
 MEDITERRA LINE
 KÜÇÜKPRENS gezi t..
 TUAN Denizcilik
 TEMEL Denizcilik ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim