Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Dünyanın en modern petrol arama gemisi Karadeniz'e geliyor
ABD'li enerji firması Exxon Mobil tarafından özel olarak yaptırılan ve dünyanın en modern petrol arama gemilerinden biri olarak gösterilen "Deepwater Champion" (derin deniz şampiyonu) Karadeniz'e gelmek için yola çıktı.



Konuyla ilgili bilgi veren Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Güney Kore'deki tersanelerde yaptırılan Deepwater Champion şu anda Güney Afrika Cape Town kentine kadar ulaştığını belirtirken, geminin Mart ayının ilk yarısında Türkiye'de Bandırma'ya ulaşmasını beklediklerini kaydetti. Uysal, ''Mart sonu veya Nisan başında Kastamonu açıklarında sondaja başlamasını planlıyorlar'' dedi.

Karadeniz'de ortalama su derinliğinin 2 bin metre olduğunu kaydeden Uysal, ''Ondan sonraki hedef derinliğimiz 3 bin 500 metre ile 4 bin 500 metre arasında değişiyor. Yani orada toplam sondaj 6 bin 6 bin 500 metreyi bulacak'' dedi.

Yapılan anlaşma çerçevesinde Exxon Mobil'in Karadeniz'de iki adet kuyu açma mükellefiyeti bulunduğunu söyleyen TPAO Genel Müdürü, kuyulardan ilkinin Kastamonu açıklarında açılacağını, daha sonra da şirketin elde ettiği neticelere göre ikinci kuyuyu açmak isteyebileceğini bildirdi.

Söz konusu geminin sondajda şu anda dünyadaki en modern gemi olduğunu vurgulayan Uysal, şunları söyledi:

''Bu gemi ilk aramasını Türkiye'de yapacak, inşallah da hep Türkiye'de kalacak. Bizim şu anda Karadeniz'deki ortalama sondaj maliyetimiz 200 milyon dolar civarında. Exxon Mobil yaptığımız anlaşma çerçevesinde bütün arama masraflarını karşılayacak. İki arama sondajının da yine bütün masrafları şirketi ait olacak. Eğer bir petrol bulma durumu hasıl olursa bu sefer yatırımlara TPAO da katılacak. Exxon Mobil de bugüne kadar yaptığı harcamaları bir üretim olması durumunda üretilen petrolün bir kısmından o masrafları geri alacak.''

EXXON MOBİL GEMİYİ İLK DEFA KARADENİZ'DE KULLANACAK

Exxon Mobil'in Güney Kore'deki tersanelerde yaptırdığı Deepwater Champion son modern teknoloji ile inşa edildi ve şirket bu gemiyi ilk defa Karadeniz'de kullanacak.

Deepwater Champion, su derinliği 3 bin 600 metre olan derin denizlerde, yaklaşık 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapma yeteneğine sahip bulunuyor. Gemi altıncı nesil bir sondaj gemisi olarak ifade ediliyor.

Geminin bir diğer özelliği de iki tane sondaj sisteminin bulunması. Bunlardan biriyle sondaj yapılırken, ötekiyle aynı anda üretim yapılabiliyor. Bu da diğer sondaj gemilerine göre işlerin yapılma süresini kısaltıyor. Örneğin normalde 90 günde yapılabilen bir sondajı bu gemiyle 50 günde yapabilmek mümkün hale geliyor.

Geminin Marmara boğazındaki köprülerin altından kolayca geçebilmesi için kulenin iki adet sökülebilir bölümü de bulunuyor. Çift gövdeli gemi, açık denizlerde 9 metre yükseklikteki dalgalar karşısında ve saatte 110 kilometre hızındaki rüzgarda dahi, uydu bağlantısı ile pozisyonunu otomatik olarak koruyabiliyor.


Zaman


Eklenme tarihi: 24.01.2011




Share |




YORUMLARINIZ



Ne diyelim inşallah bu petrol çıkarda bizde tersanelerde aynı gemileri yaparız şu tersane piyasaları biraz olsun açılır.

Yazan: davut güngör - 24.01.2011 22:16:16




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BOĞAZİÇİ Kum Çakı..
 AVŞA Denizcilik İ..
 ESRA Denizcilik
 A&G Denizcilik
 ATLAS Gözetim ve ..
 KEVSER Denizcilik
 CANBAZ Denizcilik
 JUNIORORCUN Yat İ..
 HACIBABA Ltd. Şti..
 PEARL NAVAL
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim