Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Asyaport'ta mutlu sona doğru
Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, ''Asyaport, tam kapasite ile çalıştığında Türkiye'nin geçen yılki toplam konteyner hareketinin yarısını tek başına üstlenecek'' dedi.

Soyuer, yaptığı açıklamada, Asyaport'u dünyanın ikinci büyük konteyner operatörü Mediterranean Shipping Company'nin (MSC) ana liman amaçlı kullanacağını belirterek, Asyaport, 2016'da tam kapasiteyle çalıştığında yılda 2,5 milyon konteyner hareketine ulaşmayı planladıklarını söyledi.

Soyuer, şunları kaydetti:

''Türkiye'de 2010 yılı itibarıyla tüm limanlarda 5 milyon konteyner hareketi yaşandı. Asyaport, tam kapasite ile çalışmaya başladığında yıllık 2,5 milyon konteyner hareketine sahip olacak. Bu da Asyaport'un, Türkiye'nin toplam konteyner hareketinin yarısını tek başına yapması demek. Buna imkansız diyenler olabilir. Ama Türkiye, önümüzdeki 10 yıl içinde durduğu yerde durmayacak. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde 500 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduk. Türkiye'nin bu rakamları yakalaması için çok büyük limanlara ihtiyaç var.''

Dünyada gücün ekonomik değerlerle ölçüldüğünü ifade eden Soyuer, savaşların artık topla tüfekle değil, ekonomik platformda oluştuğunu dile getirdi.

Asyaport inşaatının tüm hızıyla devam ettiğini kaydeden Soyuer, ''Dolgu işlemeleri için 40 kamyon, 55 tonluk ekskavatörler ile birlikte 150 kişilik bir ekip çalışmalarını sürdürüyor. İnşaatın, 2013 yılında bitirilmesi planlanıyor. Limancılık faaliyetleriyle ilgili ülkelerin hızlanması bizi de etkiliyor. Elimizi ne kadar çabuk tutarsak, bu sektörde o kadar avantajlı duruma geçeriz'' dedi.

TÜRK LİMANLARININ RUMLARA AÇILMAK İSTENMESİ

Yunanistan'ın girdiği ekonomik darboğaza rağmen, armatörlerinin gemi yatırımlarına hala devam etmesinin düşündürücü olduğunu anlatan Soyuer, Yunanistan'ın geçen yılda verdiği yeni sipariş ve ikinci el alımların toplamının 11 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

Yunanlı armatörlerin gemilerinin yüzde 61'inin, Japonların yüzde 92'sinin, Almanların ise yüzde 83'ünün yabancı bayraklı olarak dünya denizlerinde çalıştığını belirten Soyuer, Alman armatörlerin Güney Kıbrıs Rum kesimi bayraklı gemilerinin oranının yüzde 83 olduğunu ifade etti.

Alman armatörlerinin, Güney Kıbrıs Rum kesimi bayraklı gemilerini Türk limanlarına uğratamadığını ve bunun yıllardır AB ile Türkiye arasında anlaşmazlık çıkardığını bildiren Soyuer, şöyle konuştu:

''Alman armatörlerinin Güney Kıbrıs Rum kesimi bayraklarını Türk limanlarına uğratamamasının tepkileri, üstü kapalı olarak her dönem dış siyasetimizin karşısına, 'Türkiye'nin Kıbrıs ve AB sorunları' olarak geliyor. Alman hükümeti, Kıbrıs konusunda sürekli Rum kesimini destekler şeklindeki duruşu da devam ediyor.

AB, Alman armatörlere yol açmak için Türk limanlarının Rumlara açılması için diretiyor. Kıbrıs Rum hükümetinin AB destekli duruşu, Türkiye ve Almanya'nın denizcilik çıkarları ile ilgili.''

MUTLU SONA YAKLAŞIYORUZ

Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek de incelemelerde bulunduğu Asyaport'un bugünkü seviyeye gelmesinin büyük başarı olduğunu ifade ederek, bir ülkenin büyüyebilmesinin iç ve dış ticaret hacminin arttırabilmesi için limanlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kemelek, ''Asyaport, kısa süre öncesine kadar bir hayal gibiydi. Şu anda ayaklarımızı koyduğumuz yer de denizdi. İnşaat hızlı bir şekilde devam ediyor. 8,5-9 metrelik dolgu kısmı bitmiş durumda. Bir ülkenin büyüyebilmesi, iç veya dış ticaret hacminin arttırılabilmesi için limanlara ihtiyaç var. Üretilen değerlerin dışarıya satılması gerekiyor. Bu da deniz yolu ve deniz ticareti ile mümkün'' şeklinde ifade etti.

Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasının ticaret hacminin artmasına yeterli olmadığını kaydeden Kemelek, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin üç tarafı denizlerle kaplı olması yetmiyor. Bunun yanında uygun limanları da olması lazım. Bu bölgede İstanbul limanları çok önemliydi. Ama şu anda onlar da tıkanmış vaziyette. İstanbul'a alternatif olabilecek en yakın yer Tekirdağ. Bu limanın bir an önce hizmete geçmesi gerekiyor. Biz inşaatın bitmesini yürekten bekliyoruz. Bugün de gördük ki, planlananın da ötesinde çok hızlı bir şekilde inşaat devam ediyor. Mutlu sona doğru yaklaşıyoruz.''

Kemelek, Asyaport'un hem Tekirdağ hem de Türkiye'nin dış ticaretinin gelişmesinde önemli rol oynayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Gazeteport
Eklenme tarihi: 12.02.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SANBER Denizcilik..
 DENİZ RASPA
 FORSA Yatçılık
 YAKAMOZ Denizcili..
 NEVMAR Denizcilik..
 DOĞANBEY Denizcil..
 ÖZPINAR Denizcili..
 HOLIDAY Yachts
 SEAHAWK Training ..
 CENKER Denizcilik..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim