Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Mağusa Limanı'nda 'Tehlikeli Atık' eylemi askıya alındı
Gazimağusa Limanı Gümrük Şube Amirliği çalışanlarının bu sabah başlattığı rıhtıma inmeme eylemi, Başbakan İrsen Küçük'ün Güç-Sen'e verdiği sözle askıya alındı.

Gazimağusa Limanı Gümrük Şube Amirliği çalışanları bugünden itibaren, rıhtıma inmeme eylemi başlatmıştı. Dairedeki evrak işlerinde bir aksama olmadan sürdürülecek olan eylem kapsamında, sadece rıhtımdaki gemilere gidilmeyeceği açıklanmıştı.

Eylemin başlamasından yaklaşık 4 saat sonra, Başbakan İrsen Küçük ve ilgili diğer bakanlar yetkililerle görüştü. Küçük, Güç-Sen'e limandaki atığın 10 gün içerisinde kaldırılacağı sözünü verdi ve eylem askıya alındı.

Güç-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özdoğan, Küçük'ün limandaki atık maddeyi iki farklı yerde tahlile gönderdiğini ve sonuçlardan birinin henüz belli olmadığını açıkladığını söyledi.

Özdoğan, "Başbakan Küçük, atık maddenin yasal bir sahibi olduğundan, kaldırılmadan önce çıkmayan tahlil sonucunu beklemek durumunda olduklarını söyleyerek, eylemi kaldırmamızı talep etti" diye konuştu.

Eylemin sebebi Limana bir gemi tarafından bırakılan “Tehlikeli Atıklar”

Aylardır, bir kum tepesi şeklinde Mağusa Limanı'nın ortasında bulunan yığının içinde "Silika" isimli zehirli madde çıktı.

Alınan bilgiye göre, atığı bırakan geminin, Mısır'ın El Arish kentinden İtalya'ya doğru yola çıkan "Z. Akariaj" isimli yük gemisi olduğu öğrenildi. Cam yapımında kullanılacak olan ve "silica" maddesi içeren yükün, gemi yolculuğunda ıslandığı ve dolayısıyla İtalya'nın Margera Limanı'na kabul edilmediği ortaya çıktı. Toplam 3590 metrik ton Silika kumu taşıyan gemi, geri dönüş yolculuğunda Tunus, Fas, Cezayir gibi ülkelere yük boşaltma talebinde bulunmuş, fakat reddedilmiş. Taşıdığı zehirli atığı, en son Mağusa Limanı'na bırakmış ve limandan ayrılmıştır.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yeşil Mağusa Derneği Başkanı Dr. Umut Altunç, tonlarca atık kum yığınının, gemilerin yüklerini indirdiği ve personelin yoğun şekilde çalıştığı bir bölümde durduğuna dikkat çekti.

Alunç, "Bilindiği gibi Akdeniz’de dolaşan pek çok yük gemisi taşıdıkları atık niteliğindeki yüklerini boşaltmak için uygun limanlar aramaktadır. Pek çok ülke gerek çevre yasaları gerekse yüksek vergiler nedeniyle bu gemilerin taleplerini karşılamamaktadır. Kuzey Kıbrıs’ta ise bu konularda kendilerine gösterilen esneklik veya uygun koşullar nedeniyle bu gemiler limanlarımıza sığınıp atık yüklerini bir şekilde ülkemize bırakıp adadan ayrılmaktadır" dedi.

Mağusa Limanı'na demirleyen bir geminin atık niteliğinde tonlarca kum yükünü, limanın ortasına yığıp adadan ayrıldığını söyleyen Altunç, yapılan tetkiklerde cam yapımında kullanılmak için hazırlanan kum yükünün içinde Silika isimli zehirli maddeye rastlandığını belirtti.

Altunç, "Cam tozu veya kum yığınlarının içinde bulunan Silika denen gözle görülmeyecek kadar küçük zehirli (toksin) maddeler solunum yolu ile insan vücuduna girer. Uzun süre solunması halinde ise “Silikozis” denilen hastalık ortaya çıkar" şeklinde konuştu.

Altunç'un açıklaması şöyle:
"Silikozis, tedavisi olmayan bir Akciğer hastalığıdır. Yıllar içinde Akciğer dokusuna zarar vererek ilerleyici solunum yetmezliği, Akciğer kanseri, Tüberküloz (verem) hastalığı ve ölüme kadar ilerleyen ciddi bir sağlık sorunudur. Sanılanın aksine Silika tozunun yol açtığı sağlık sorunları sadece uzun yıllar solunması ile sınırlı değildir. Havada uçuşan bu tozların kısa süreli solunması bile özellikle alerjik bünyeli kişilerde ve astım hastalarında solunum güçlüğü, öksürük ve bronşit benzeri sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Söz konusu kum yığını bu nedenle özellikle Liman çalışanları ve yoğun rüzgarın etkisiyle Mağusa halkının sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Üzeri örtülerek alınmaya çalışılan önlemler ise yetersiz kalmıştır.

Yeşil Mağusa Derneği olarak Halk Sağlığı konusundaki duyarlılığımız nedeniyle bu konuyu bir kez daha kamuoyunun gündemine getirerek ilgili kurumları gerekli önlemleri almak üzere göreve davet ediyoruz".


Kaynak: GündemKıbrıs
Eklenme tarihi: 16.02.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 YALOVA Sualtı Su ..
 ORSA Tanker İşlet..
 ÖZLER İskele Ltd...
 TRUVA Denizcilik
 EGE Su Altı Hizme..
 KANLAR Denizcilik
 LİDER Gemi işletm..
 PARİON Gözetim
 AYGÜN Denizcilik ..
 KOTİLOĞLU Deniz N..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim