Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Arkas Türk bayraklı en büyük konteyner gemisini teslim aldı
Arkas, 35 bin ton kapasiteli Türkiye’nin en büyük konteyner gemisi olan ‘Gülbeniz A’yı Almanya’da teslim aldı.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Almanya’nın “Volkswerft Stralsund” tersanesinden satın aldığı, 2500 konteyner taşıma gücüne sahip, Türkiye’nin en büyük konteyner gemisini Batı Afrika’ya gönderdi.

Lucien Arkas “Akdeniz’in ticaret hacmi için uygun bir gemi değil” dediği ve “Gülbeniz A” adını verdiği gemide, yalnızca 15 kişi istihdam ediliyor.

Denizcilik sektörünün krizle boğuştuğu bir yılda bile yüzde 20 büyüme sağlayan Arkas’ın keyfine diyecek yok.

Arkas, küresel ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen gemi inşa sanayinin içinde bulunduğu durumu lehine çevirirken, bildik bir yöntemi uyguluyor: Alırken kâr ediyor!

Bir gemi fiyatına iki gemi

Arkas’ın krizi fırsata çeviren öyküsü şöyle gelişiyor: Hegemaannd Yard Group, 2007’de 42 milyon euro’ya konteyner gemisi siparişi alıyor. Geminin yüzde 75’i tamamladığı sırada müşterisi ödeme güçlüğüne düşüyor.

Şirket yetkilileri, 2010’da kendilerinden 1999’dan beri 16 konteyner gemisi satın alan ve Almanlardan sonraki en büyük müşterileri Arkas’a, “Bu gemiyi size satalım” önerisi getiriyorlar.

Arkas gemiyi pazarlıkla 24 milyon euro’ya almakla kalmıyor, bir de aynı fiyatla bu geminin ikizini sipariş ediyor.

Böylece Arkas toplam 47 milyon euro ödediği ve Türkiye’nin en büyük yük-motor gücü kapasitesine sahip iki konteyner gemisinden “M/V Vvien A”yı Mayıs 2010’da, 18. gemi olan ve eşinin adını taşıyan “Gülbeniz A”yı ise önceki gün Stralsund’da katıldığımız törenle teslim alıyor. Arkas akaryakıt taşımacılığında hizmet veren 3 tankerinin yanı sıra, yeni aldığı gemilerle konteyner filosunu 26’ya çıkardı. Arkas Line’ın işlettiği gemiler, 20 ülkede servis veriyor.

Türkiye’nin dünya denizlerinde taşıma yapan büyük filoları var. Adlarını saymayacağım; Arkas ile aralarındaki farka değineceğim. Arkas her birine 200 bin dolar civarı ek maliyet getirmesine karşılık, tüm gemilerini uluslararası sularda Türk bayrağı ile gezdiriyor.

16 Nisan’daki törende, gövdesinde şampanya patlatılan Gülbeniz A’nın da güvertesinde Türk bayrağı sallanıyordu ve bu nedenle hem Almanya’nın, hem de Türkiye’nin milli marşı çalındı.

Arkas, Türkiye’nin deniz taşımacılığındaki yük kapasitesinin yüzde 25’ini yapıyor. Marmara Bölgesi’nde ise bu oran yüzde 45’e çıkıyor. Marmara’daki taşımayı, Avcılar’daki limanı olan Marport’tan yapıyor. Dünya konteyner terminalleri sıralamasında 53. sırada yer alan Marport Limanı 2010’da tam kapasite ile hizmet vererek, 1 milyon 670 bin TEU yükleme boşaltma yaptı. TEU’nun iki birimi, bir TIR’a eşit.

Arkas ile Haydarpaşa ve İzmir Limanları’nı da konuşuyoruz. Başbakan Erdoğan’ın “seçim beyannamesinde” de sözü edilen Haydarpaşa projesi için Arkas “Haydarpaşa’nın modası geçti. Şehrin içinde kaldı. 16 yıldır yerinde sayıyor. Konteyner taşımasının İzmit Körfezi’ne gitmesi gerekir, burası yolcu limanı olabilir” diyor.

İzmir’e gelince... Global Holding özelleştirmeden, 1 milyar 275 milyon bedelle bu limanı almıştı. İki yıl bedeli ödeyemeyen şirket, teminatı yakarak çekildi. Arkas yüzde 55’lik kapasitesini kullandığı liman için şunu teklif ediyor:
“Yüzde 25’i belediye, yüzde 25’ini Ticaret ve Sanayi Odası’na, bir kısmını Arkas’a, geri kalanı da halka açmaları yerinde olur.”

Arkas, Güney’deki taşımanın yalnızca Mersin limanından yapılamayacağını da belirterek, yeni liman projelerine talip olduklarının altını çiziyor.

Schenker ile DDY’ye talip

Geçen yıl Türkiye’de konteynerle ilk düzenli kabotaj taşımasına başlayan Arkas “Anadolu kentlerine denizi getirdik” diyor. Kara taşımacılığında 450 TIR’lık bir filoya sahip olan Arkas’ın demiryolu taşımacılığı yapan şirketi Ar-Gü ise, bu yıl Tülomsaş’a 100 vagon siparişi verdi. Ar-Gü’nün 600 vagonunu devletin lokomotifi çekiyor...

Son 5 yıldır Devlet Demir Yolları (DDY) işletmesinin özelleştirilmesini beklediklerini belirten Arkas, 1995’de ortak oldukları Alman Devlet Demir Yolları şirketi Schenker ile demir ağlara talip olacaklarını söylüyor.

Yumurtaları farklı sepetlere koyduklarını ifade eden Arkas’ın 52 şirketi geçen yıl 1.5 milyar dolar ciro yaptı.

Lucien Arkas, 220 metre boyundaki konteyner “Gülbeniz A” gemisine eşinin adını verdi. Geminin isim annesi ise eşinin kuzeni Evrim Hakyemez oldu.

Milliyet (Serpil Yılmaz)

Eklenme tarihi: 19.04.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MARİST Shipping
 GEMEK Denizcilik ..
 AKUA MARİN A.Ş.
 SARP Turizm
 BAŞARANLAR Su Ürü..
 RİZE İPEKYOLU Den..
 CEM Shipping
 AYKIN Deniz Nakli..
 ORION Denizcilik ..
 TRUVA Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim