Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
TİM devlerle limanların özelleştirilmesine talip
Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM), her geçen gün artan ihracatı daha da geliştirmek için ihracatın önemli ayaklarından birisi olan limanlar için devreye giriyor. TİM, 3 hafta içinde özelleştirme takvimi açıklanacak 7 limandan ihracat için önemli olan Mersin, İskenderun ve İzmir limanlarına talip. TİM, liman işletmeciliğinde dünyanın önde gelen firmalarından biriyle ihalelere girecek. TİM, özelleştirmede yerel girişimcilere de bir çatı görevi yapacak. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, İzmir, Mersin ve İskenderun limanlarında yerel girişimci gruplarıyla oluşturulacak grupla, Türkiye’nin önünü açacak bir şekilde uzman yabancı kuruluşlarla ihalelere girmeyi planladıklarını vurguladı.

Bu limanlar stratejik

Bu yerlerde yerel sanayiciyi örgütleyeceklerini, İzmir’de, İzmirli, İskenderun’da İskenderunlu, Mersin’de Mersinli sanayicilerin, ihracatçıların bu yapılanmaya dahil olmasına öncülük edeceklerini belirten TİM Başkanı Satıcı, “Türkiye’nin dışa açılan bu limanları stratejiktir ve ihracat için bunların doğru işletilmesi gerekiyor. Biz de bunların ihracata yönelik doğru işletilmesi için ihalelere girmeyi planlıyoruz. Diğer yandan monopolleşmenin de önüne geçmeyi hedefliyoruz. Fiyatları piyasa şartlarının belirlemesi için bu işteyiz. Bizim adımıza görevlendirdiğimiz bir arkadaşımız tüm ihale sürecinin içinde yeralacak” dedi. Satıcı Türkiye’de uluslararası alanda bir limanı işletebilecek yerli yapının olmamasından dolayı yabancı bir şirketi tercih ettiklerini söyledi.

Demiryolları sırada

TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle de limanların ihracatın önemli bir ayağını oluşturduğunu ifade ederek “Kaliteli ve katma değeri yüksek ürün üretmek kadar bunu uygun ve dünya ölçeğinde sevketmek de çok önemli. Biz, TİM olarak bu limanların fonksiyonel ve kullanılabilir olmasını ihracatın sürdürülebilirliği için çok önemli buluyoruz. Limanlardan sonra önem verdiğimiz diğer bir konu da demiryollarının ıslahı. Limanlardan sonra bunun için de çalışmalarımız olacak. Sanayi merkezlerinin etkin ve dünya ölçeklerinde demiryolu ağına sahip olması gerekir” dedi.

Irak, önemimizi artıracak

İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak, limanların özelleştirmesini alacak firmanın dünya çapında olması gerektiğini vurgulayarak özelleştirme arefesindeki İskenderun Limanı için birçok taliplinin olduğunu söyledi. Kavsak, özelleştirmeleri önemli bulduklarını ifade ederek “Bu isimlerin başında dünyanın en önde gelen liman işleticileri arasında yer alan Hackinson isimli Honk- Kong firması var. Türkiye’den de Arkas başta olmak üzere bir kaç şirket daha var” dedi. İskenderun limanının Irak’taki yeni yapılanmalarla hareketlenmeye başladığını ifade eden Kavsak “ Irak’a Amerika 16 milyar dolarlık yardım yapacak. Bu yardım bize dolaylı olarak nakliye hareketleriyle 1 milyar doların üzerinde fayda sağlayacaktır” dedi.

Orta Doğu’nun transit noktasıyız

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Şahin ise limanda yapılacak özelleştirmeyi sevinçle karşılayacaklarını belirterek “Bununla 1. Körfez Savaşı’ndaki hareketliliği yakalayabiliriz. Önceden İskenderun’da günde 10 bin tonluk bir sirkülasyon ve bu işle uğraşan 300 nakliye firması vardı ve ilçemiz Orta Doğu ticareti için tam bir kilit noktaydı. Günde 10-15 gemi yük indirir bindirirdi. BM tarafından konulan ambargoyla bu görüntüler ortadan kalktı. Yapılacak özelleştirme ile liman işlevlerini yerine tam olarak getirmeye başlayınca yeniden eski günlere döneceğiz. İlçemiz yeniden Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Orta Doğu’unun transit noktası olacaktır” dedi. Şahin, TİM’in liman özelleştirmelerinde devrede olmasını da memnunlukla karşıladıklarını ifade ederek bu projeye destek vereceklerini söyledi.


Eklenme tarihi: 04.06.2005




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MCS Denizcilik Na..
 AKMAN Dalış Merke..
 ÜTOPİK Rekreasyon..
 NAVİGA Yatçılık
 GÖCEK Yatçılık
 GİRİT Denizcilik ..
 PROMOTE A.Ş.
 LARA Denizcilik T..
 ATİPOST Turizm
 YENAL Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim