Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Filika kazasının dosyası kayboldu
2008’de Tuzla tersanesinde, içine işçiler doldurularak denemesi yapılan filika düştü, 3 işçi öldü, 16 kişi yaralandı. Mahkeme, nasıl öldüğünün belirlenmesi için dosyayı Adli Tıp’a yolladı. 3 yıl sonra yanıt gelmeyince soruldu. Adli Tıp “Bize dosya gelmedi ki” dedi.

Tuzla’da Ağustos 2008’de 3 işçinin öldüğü, 16 işçinin de yaralandığı filika kazasıyla ilgili davada, mahkemenin 3 işçinin ölüm nedenlerinin belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu’na gönderdiği dosyanın aslında hiç ulaşmadığı ortaya çıktı. 3 işçinin neden öldükleri, 33 ayın sonunda hâlâ belirlenemedi.

Gisan Tersanesi’nde Galata Denizcilik için inşa edilen Panama bandıralı TURQUIES-T adlı tankerde, 11 Ağustos 2008’de tehlike anında tankeri terk etmeye yarayan “freefall” can kurtarma salının serbest düşme testi yapıldı. Test için 15 tersane işçisi, 3 stajyer ve bir Galata Denizcilik çalışanı bota bindirildı, ancak ters dönen filikanın kırılan camlarından dolan su, işçilerden Emrah Varol, Ramazan Aygün ve Ramazan Çetinkaya’nın ölümüne neden oldu. Kazada 16 işçi de yaralandı.

3 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazanın ardından Galata Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Ender Keskin ile Teknik Müdür olarak görev yapan gemi mühendisi Burhan Bozdemir, mühendis Metin Ayyıldız, Fransız kontrolör firması yetkililerinden gemi mühendisi Hayati Aşan ve İskender Altın, “görevi ihmal ve ölüme sebebiyet vermek” suçundan tutuklandı ancak 15 gün sonra serbest bırakıldı.

Filika kazasını inceleyen bilirkişi heyeti, olaydan kazaya neden olan hatalı korkuluk ve mapa demirini değil tasarım ve denizcilik açısından yeterliliği olmayan Çin malı filikayı sorumlu tuttu.

19 Kişi de ölebilirdi

Talihsiz kazadan sonra açıklama yapan Gisan tersanesi kurucusu Mehmet Oyar, “Filika Çin'den alınmış. Kayacağı kızakları Gürdesan yapmış. Loyd 'çalışır' diye onay vermiş. Bizim bir hatamız yok. Deneme yapılan filikanın bağlı bulunduğu geminin 19 kişilik personel kapasitesi var. Taşeron, filikaya adamları toplamış. 19 kişi geleceği yerde 16 kişi gelmiş. Filikanın denemesi yapılmasaydı, gemi 19 kişiyle yüzecekti. Bu gemi denizde fırtınaya yakalansaydı o zaman filikaya binen 19 kişinin hepsi ölürdü” diye konuşmuştu.

Adli Tıp göndermedi

Kazanın hemen ardından soruşturmayı yürüten Tuzla Cumhuriyet Savcılığı, hayatını kaybeden 3 işçinin kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Adli Tıp İhtisas Kurulu’na yazı yazdı. Ancak dava açılana kadar Adli Tıp Kurumu’ndan cevap gelmedi. Daha sonra kazayla ilgili olarak 10 kişinin 15’er yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlanıldı. Davaya bakan Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 işçinin çarpma sonucu mu yoksa kırılan camlardan filikanın içine dolan deniz suyundan boğularak mı öldüklerinin belirlenmesi amacıyla dosyanın örneğini Adli Tıp Kurumu’na gönderdi.

Dosya bizde yok

Mahkeme aradan yaklaşık 3 yıl geçmesine rağmen beklenen raporun mahkemeye ulaşmaması üzerine dosyanın akıbetini öğrenmek için Adli Tıp 1. İhtisas Kurulu’na tekit (resmi kurumlarda zamanında verilmeyen cevaplara karşı yazılan yazı) yazısı yazdı. 24 Mart 2011’de Adli Tıp Kurumu’ndan gelen cevap ise mahkeme heyetini şaşırttı. Yazıda, Adli Tıp Kurumu’nun yaptığı araştırmada dosyanın gelişine rastlanmadığı, şayet gönderilmiş ise posta jurnal fotokopisinin kendilerine gönderilmesi halinde tekrar araştırma yapılacağı bildiriliyordu.

Mahkeme heyeti, bu yazı karşısında 22 Nisan 2011 tarihinde, içinde dosyanın kuruma gönderildiği posta jurnal fotokopisinin de bulunduğu yazıyı Adli Tıp Kurumu’na gönderdi. Mahkeme, Adli Tıp Kurumu’nun dosyayı bularak gerekli işlemleri yapması için duruşmayı ertelendi.

Ölen 3 işçinin ailesi, daha önce sorumlu firma ile anlaşmaya vararak aldıkları kan parası nedeniyle şikâyetlerinden vazgeçmişlerdi.

Milliyet

Eklenme tarihi: 07.05.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TEKNOMARİN Denizi..
 DOĞRU Denizcilik
 HACIÖMEROĞLU Deni..
 RTS Denizcilik Sa..
 TEMEL Denizcilik
 CM Denizcilik San..
 SAMSUN Shipping
 KAŞ Diving
 KUMSAL1 Gezi Tekn..
 DOLPHİN Scuba Tea..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim