Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
NATO'yu sarsacak 'Göçmen Gemisi' Skandalı
NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı), 16'sı açlık ve suzuzluktan yaşamını yitiren 61 Libyalı kaçak göçmeni ölüme terk etmekle suçlanıyor.

İngiliz Guardian gazetesi, Libya'nın Trablus kentinden Akdeniz'e açılan ve aralarında kadın,çocuk ve siyasi sığınmacılarında bulunduğu Afrika kokenli 72 göçmeni taşıyan geminin, İtalyan'nın Lampedusa adası yakınlarında arıza yapınca İtalyan sahil güvenliği, NATO savaş gemisi ve bir askeri helikoptere yardım çağrısında bulunduğunu,ancak bu birimler hiçbirinin kurtarma girişiminde bulunmadığını yazdı.

Libya'nın Trablus kentinden 25 Mart tarihinde Akdenize açılan gemi, İtalyan Lampedusa adasna dogru yola çıktıktan 18 saat sonra arıza yaparak yakıt kaybetmeye başladı. Aralarında 20 kadın ve 2 küçük çocuğun bulunduğu gemide, 47 Etiyopyalı, 7 Nijeryalı, 7 Eritreli, 6 Ganalı ve 5 Sudanlı göçmen bulunuyordu. 16 gün boyunca açık denizde kalan gemide bulunan11 kişi, açlık ve susuzluktan hayatını kaybetti.


Gemiden sağ kalanların ifadelerine göre, çaresiz göçmenlerin şanssızlık, bürokrasi ve 'Avrupalı askeri yetkililerin apaçık umursamazlığı' sonucunda ölüme terk edildikleri ortaya çıktı.

Kaçak göçmenler, uydu telefonunu kullanarak Roma'daki göçmen hakları temsilcisi Zerai'ye ulaştılar. Zerai de İtalyan sahil güvenliğine durumu bildirdi. Trablus'un 60 mil dışında yeri tespit edilen gemi için alarm verildi. Daha sonra gemiye askeri bir helikopter yaklaştu ve aşağıya bisküvi paketleri ve şiselerle su indirdi.Yolculara pozisonlarını korumaları, bir süre sonra kurtarma gemisinin yanasacağı söylendi..Ancak hiç bir kurtarma gemisi gelmedi. Yardıma gelen helikopterin hangi ülkeye ait oldugu ise öğrenilemedi.

İtalyan sahil güvenliği, Maltalı yetkilere durumu bildirdiklerini iddia ederken, Malta yetkilileri durumdan haberdar olmadıklarını bildirdi.
Bir kaç saat sonra sadece 20 litre yakıtı kalan geminin kaptanı, yolculara yardım almadan Lampedusa adasına ulaşabileceğini söyleyerek yola çıktı. Ancak bu geri dönüşü olmayan bir hataydı. 27 Mart günü gemi yolunu kaybetmiş, yakıtı bitmis olarak akıntıyla birlikte sürükleniyordu.

Gemi, 29 ya da 30 Mart günü bir NATO uçak gemisine çok yaklaştı. Yolcuların ifadelerine göre, gözden kaçırılması imkansız olacak kadar gemiye yaklaşmışlardı. Ancak tüm çabalarına rağmen uçak gemisi yardım çağrıların akulak vermedi. Böylece akıntıyla birlikte uçak gemisinden uzaklaştıktan sonra erzakları bitmiş, yakıtsız ve dış dünya ile bağlantıları kesilmiş bir durumda tek tek açlık ve susuzluıa yenik düşmeye başladılar.

ÖLENLERİ DENİZE ATIYORDUK

Ölüm gemisinde sağ kurtulmayı başaran Abu Kurke “Her gün yeni cesetlerle uyanıyorduk ve 24 saat bekledikten sonra onları denize atıyorduk. Son günlerde kimse kendinde değildi, herkes ya dua ediyor ya da ölüyorduö dedi.

BEBEKLERİ KURTAMADIK

Kendi idrarını içen ve 2 tüp diş macunu yiyerek kurtulmayı başaran Kurke, bebekleri anne-babaları öldukten sonra da beslediklerini, ancak kurtaramadıklarını söyledi.

FRANSIZ GEMİSİ, YARDIM ÇAĞRILARINI GÖRMEZLİKTEN GELMİŞ

Guardian'ın yaptığı detaylı araştırmaya göre, söz konusu NATO uçak gemisi, büyük intimalle o günlerde bölgede görev yapmakta olan Fransuz Charles de Gaulle gemisiydi.

Geminin o gün söz konusu bölgede olduğunu reddeden Fransız yetkililer, daha sonra da bunun doğru olmadığı ortaya çıkınca yorum yapmaktan kaçındı.

Bir NATO sözcüsü de hic bir yardım cağrısı almadıklarını ve NATO gemilerinin sorumlulukarının çok iyi bildiğini, her türlü yardım çağrısına cevap verdiklerini belirtti.

Sözcü “NATO gerekli her durumda her gemiye yardım eder. Hayat kurtarmak NATO'nun önceliğidirö şeklinde konustu.

CEZASIZ KALMAMALI

Uluslararası denizcilik yasaları, savaş gemileri dahil tüm deniz taşıtları, yakınındaki gemilerden gelen yardım çağrılarına cevap vermek ve mümkünse yardım etmeyi zorunlu kılıyor.

Öte yandan,sığınmacı haklarını savunan kuruluşlar, ölümlerle ilgili soruşma açılmasını talep etti.

Sözcü Laura Boldrini “Akdeniz, Vahşi Batı olamaz. Denizde insanları kurtarmayanlar cezasız kalmamalı" şeklinde konuştu.

Samanyoluhaber

Eklenme tarihi: 09.05.2011




Share |




YORUMLARINIZ



Ey um muh ne zaman uyanacaksın bir müsbet bin nasıatdan iyidır derler amma bize musbetde fayda etmiyor bu duruma haclılar düşseydi ne olurdu ben çok iyi tahmin ediyorum amma benim kardeşlerim bu olylardan ders almak yerine hala uşaklıkdan geri kalmıyoruz allah hayırlısı neyse onu versin.

Yazan: ramazan comert - 9.05.2011 22:11:36




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÇETİNKAYA Denizci..
 BOCA Denizcilik v..
 KEREMPE Denizcili..
 MERİÇOĞLI-1 Yat I..
 AVŞA ADASI Deniz ..
 NİSA uluslararası..
 ÜTOPİK Rekreasyon..
 KALYONCU RoRo Shi..
 APEKS Denizcilik
 THE MOORİNGS Yach..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim