Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
24 Nisan 2024
Haber
Anket
Denizcilik 20 milyar dolar gelir getirecek
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, denizcilikte alınan reform niteliğinde kararlarla Türkiye’yi dünya denizciliğinin cazibe merkezi durumuna getirdiklerini ifade etti

Denizcilik sektörünü “işlenmemiş maden” olarak değerlendiren Yıldırım, “Sektörün ekonomiye katkısı 2005’te 15, daha sonra 20 milyar dolar olacak” dedi.

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde, yıllardır deniz ticaretinde hak ettiği yeri alamayan Türkiye, alınan cesur kararlarla atılım yaptı. Ulaştırma Bakanı Binali yıldırım, deniz taşımacılığı, limancılık, gemi inşaatı, deniz turizmi, balıkçılık, kıyı işletmeleri başta olmak üzere denizcilik sektörünün her alanda büyümeyi hızlandırarak Türkiye’yi dünya denizcilik sektöründe hak ettiği yere getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Bakanlığın denizcilik politikasını gazetemize değerlendiren Yıldırım, “Son 2 yılda reform niteliğinde cesur kararlar, mevzuat iyileştirmeleri gerçekleştirdik. Bu sayede Türkiye dünya denizciliğinin cazibe merkezi haline geliyor” dedi.

Altın çağını yaşayacak

Denizcilik sektörünün Türkiye’de işlenmemiş madeni olarak gördüklerini açıklayan Yıldırım, sektörün ekonomiye katkısının 2004 yılında rekor artışla 12 milyar dolara ulaştığını, 2005’te de bu rakamın 15 milyar dolar olmasını beklediklerin bildirdi. Türkiye’yi gerçek bir denizci millet ve denizci ülke haline getirmek için çalıştıklarını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: “Hükümetimiz denizcilik sektörünün altın çağını yaşamasını temin ve tesis edecek uygulamaları birbiri ardına koymaya başladı. Liman ücretlerinde yüzde 70, uluslararası taşımacılıkta yüzde 25-40 indirimler yaptık. Böylece dünya ile rekabet edebilecek duruma geldik. Kabotaj hattındaki her türlü deniz nakli vasıtalarındaki yakıttan ÖTV’yi kaldırdık. Zengin turiste hizmet veren Kruvaziyer turuzimde patlama yaşandı. 2002 yılında 323 bin olan turist sayısı 2003 yılında 650 bin’e 2004 yılında da 800 bin kişiye ulaşmıştır.”
Limanlarda gerçekletirilen indirimlerle yolcu ve yük hareketinin arttığını, bu nedenle gelir artışı sağlandığına dikkat çeken Yıldırım, “TCDD limanları 2002 yılında 177 milyor dolar gelir elde etti, indirimden sonra bu gelir 233 milyon dolara yükseldi. Kamuya yük olan ve 2003 yılının ilk 6 ayında 20.4 trilyon TL zarar eden TDİ Genel Müdürlüğü, ÖTV sayesinde 2004’ün ilk 6 ayında zararını 3.6 trilyona indirdi. Zarardaki azalma halkın cebine de yansıdı. İstanbul Boğazı’nda ve değişik hatlarda taşıma yapan şirketler zam yapmadıkları gibi yüzde 45’e varan indirim uygulamışlardır. Bu güç ve sektörün girişimleriyle Türk deniz ticaret filosu yenileniyor ve güçleniyor” diye konuştu.

Yat inşaatında dünya 3’üncüsü

Türk tersaneleri, tüm dünyadan büyük projeler alıyor. Tam dolulukla çalışan tersaneler, 2.4 milyar değerinde 220 inşa projesi gerçekleştirdi. Yıldırım, tersanelerin yurt dışında 2010 yılına kadar dolu olduğunu, ülkemizde ise 3 yıl doluluk oranıyla çalıştığını ifade etti. Yıldırım, gerçekleştirilen yat inşası ile Türkiye’nin dünya 3’üncüsü olduğunu bildirdi. Meclis’ten reform niteliğinde kararlar çıkarmaya devam edeceklerini, AB’ye uyum çerçevesinde 13 uluslararası anlaşmanın onaylandığını belirten Yıldırım, Gemi Sicili değişikliğinin hükümetleri döneminde gerçekleştirildiğini belirterek, “Amacımız filoyu 15 milyon DWT’a çıkararak dış ticaretin yüzde 50’sini taşımak” dedi.

Eklenme tarihi: 20.06.2005




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 OZKAN DENİZCİLİK
 ATLAS GRUP Denizc..
 ÜÇEL Denizcilik A..
 ALFA tanker & ACM..
 KOTİLOĞLU Deniz N..
 JASMİNE COURT Hot..
 GİSAN Gemi
 TOLGA Denizcilik ..
 ERDOĞAN Shipping
 NAMAR Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim