Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Tersanede Bir Ölüm Daha
Yalovada'daki Sefine tersanesinde Yalçın Hünerli isimli işçi, kopan halatın çarpması sonucu hayatını kaybetti; Limter-İş'ten Saygılı "Karşı olduğumuz taşeronluk sistemiyle ilgili yasa bile uygulanmıyor" dedi.

Yalova'daki Altınova tersaneler bölgesinde bulunan Sefine isimli tersanede çalışan Yalçın Hünerli (32) adlı işçi, kuru yük (çimento) tamir gemisinin havuza yanaştırılma işlemi sırasında kopan donanım halatının çarpması sonucu hayatını kaybetti.

Çankırılı olan Hünerli ile ilgili bir açıklama yayınlayan Liman, Gemi, Tersane Yapı ve Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş), "lider tersane olarak reklamı yapılan 140 bin metrekarelik alana kurulu Sefine'de, 8 Temmuz'da bir işçi daha iş cinayetine kurban gitti" ifadesini kullandı.

Tedbir alınmadığı için öldü

Açıklamada, "Gerekli iş güvenliği tedbiri alınmış olsaydı yani gemi halatı babaya bağlandıktan sonra halat mahalli boşaltılmış olsaydı, halat kopsa bile iş kazası yaşanmayacaktı" dendi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Limter-İş, Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkililere seslenerek, "Yalova'nın Tuzla gibi olmasını istemiyorsanız denetimi ve yaptırımı sağlayın. Tuzla tersanelerindeki iş cinayetlerinde bir tersane patronu bile 'taammüden adam öldürmeye sebebiyet vermekten' yargılanıp ceza almadığı için işçi ölümleri hala sürüyor" diyerek adli makamların gereğini yapmasını talep etti.

Haklar, patronun insafına bırakılamaz

Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı, bianet'e yaptığı açıklamada, iş güvenliğinin patronlar açısından "maliyeti artırıcı bir faktör" olarak görüldüğünü, başta yaşam hakkı olmak üzere işçi haklarının "patronların vicdanına bırakılmaması gerektiğini" ifade etti. Saygılı, özetle şunları söyledi:

* Tersaneler taşeronluk sisteminin en yoğun olduğu yerlerin başında geliyor. Karşı olduğumuz taşeronluk sistemiyle ilgili yasalar bile doğru uygulanmıyor. Yasanın 2. maddesine göre, "asıl iş taşerona verilemez." Ancak tersanelerde, asıl iş olan geminin montajı, kesim, kaynak, boya gibi işler de taşerona veriliyor, yasa hiçe sayılıyor.

* İş kazalarının en büyük sebeplerinden biri de zaten taşeronluk sistemi. Sendikalaşmanın yaygın olmaması da patronların keyfi hareket etmesine olanak sağlıyor. Düşük ücretler, uzun çalışma saatleri, kıdemlerin verilmemesi, iş güvencesizliği gibi sorunlarla mücadele edilemiyor.

Toplam 144 işçi hayatını kaybetti

Üç yıl önce faaliyetlerine başlayan Altınova'daki tersanelerde toplam beş işçi hayatını kaybetti. Sendika'nın açıklamasına göre, Sinan Duran 22 Mart 2010'da Cemre Tersanesi'nde, İsmail Çakır 5 Nisan 2010'da Necdet Kalkavan tersanesinde, Ufuk Türkan 27 Ağustos 2010'da Denta'da, Cemil Kaya 29 Kasım 2011'de ve Yalçın Hünerli 8 Temmuz'da yaşamını yitirdi.

Tüm tersanelerde kaybedilen işçi sayısı ise 144 oldu.

Bianet (Ayça SÖYLEMEZ)

Eklenme tarihi: 13.07.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 RİMİT Denizcilik
 TRIO Denizcilik İ..
 GEMPORT A.Ş.
 MİRAMAR yatcılık
 AGS Union İnşaat ..
 GRUP Denizcilik S..
 İSTANBULLİNES Den..
 MERİÇOĞLI-1 Yat I..
 ADAMOĞLU Denizcil..
 KINAY Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim