Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Petrol ve maden aramak için gemi inşa edilecek
Karadeniz'de petrol arama çalışmaları için 'Leiv Eiriksson' ve 'Deep Water Champion' gibi dev gemileri misafir eden Türkiye, petrol, maden ve sismik çalışma amaçlı yerli gemi için düğmeye bastı.Başbakan Tayyip Erdoğan'ın hükümet programında da yer verdiği yerli sismik gemi için Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) adına ihaleye çıktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız projeyi "Çok heyecan verici." olarak nitelendirirken, geminin deniz altında 15 kilometre derine kadar çalışma yapabileceğini söyledi. Türkiye'nin deniz sahanlığının 288 bin kilometrekareyi bulduğuna işaret eden Yıldız, "Gemi 3 bin metre derinlikte çalışabilecek, sudan sonra karada da 15 bin kilometre verileri alabilecek. 4 bin 500 ton ağırlığındaki gemide 70 teknik eleman çalışacak. Bu elemanlara Güney Kore ile yapılan eğitim işbirliği ile eğitim verilecek." dedi. Yıldız, gemide depremsellik ve diğer deniz araştırmalarını yapacak robotun da bulunacağını kaydetti. Yaklaşık 85-90 m uzunluğunda ve 18-20 m genişliğinde olması planlanan gemi, Tuzla tersanesinde inşa edilecek. Geminin 100 milyon Euro'ya mal olması bekleniyor. Tamamlandığında dünyanın sayılı teknolojik sismik gemileri arasına girecek MTA gemisi bugünlerin tartışma konusu olan ve Karadeniz'de sismik çalışma yapacak Nautilus'tan da büyük ve donanımlı.

MTA yetkileri Türkiye'nin derin sismik araştırmalar yapabilecek bir araştırma gemisine sahip olmasının 'stratejik boyutu' da olduğunu vurguladı. Yetkililer, şu değerlendirmeyi yaptı: "Ege ve Akdeniz'de kıta sahanlığı, münhasır ekonomik bölge ve karasuları alanlarındaki halihazırda çözüme kavuşmayan sorunların varlığı da, anılan bölgelerde deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda araştırmalar yapılmasını ve bu amaçla acilen bir ulusal sismik araştırma gemisinin tedarik edilerek bölgede bilimsel araştırmalara sevk edilmesini zorunlu hale getirmiştir. Sismik araştırmalar için yabancı araştırma gemilerinden de faydalanılmaktadır. Ancak yabancı gemilerin özellikle ihtilaflı deniz alanlarında araştırma yapmaktan kaçındıkları gözlenmektedir. Bunun yanı sıra, yabancı gemi kullanılan araştırmalarda faaliyetlerin gizlilik arz edebilecek boyutunun icra edilmesi de fiilen imkansız hale gelmektedir."

Karadeniz'de petrol arama çalışmaları için gelen dev gemilere günlük 1 milyon dolar ödeniyordu. Yakın zamanda Karadeniz'in ardından Akdeniz ve Ege'de petrol arama çalışmaları yapmak isteyen Türkiye için yerli sismik gemi hayati öneme sahip.

Zaman

Eklenme tarihi: 25.07.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 PAK Kimya
 ATLANTİK Deniz ve..
 HUG Denizcilik
 GMARİN
 CAN Dış Tic. ve L..
 STATU Gemi Kirala..
 KAPTAN ACAR Yatçı..
 HAY Shipping
 MEGAMAR Denizcili..
 ER-MAR Denizcilik..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim