Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Dünya cruise ekonomisi rekora yelken açtı
Apextour Genel Müdür Yardımcısı Orhan Üstündağ, cruise pazarının son derece dinamik bir yapıda olduğunu belirterek sektörün son 20 yılda ortalama yıllık yüzde 7.6'lık büyüme hızı yakaladığını söyledi.

Turizmde son yıllarda Türklerin de gözdesi haline gelen cruise sektörü, bu yıl rekor kırmaya hazırlanıyor. Yunan adalarına ve Dalmaçya kıyılarına vizesiz cruise turları düzenleyen Apextour'un Genel Müdür Yardımcısı Orhan Üstündağ, cruise sektörün son 20 yılda ortalama yıllık yüzde 7.6'lık büyüme hızı yakaladığını söyledi. Üstündağ, bu yılki yolcu sayısı ve büyüme hedefinde ise yüzde 9 civarında bir oranla rekor beklendiğini anlattı.

Üstündağ sektörel büyüme verileriyle ilgili şu bilgileri verdi: "Cruise sektörü 2008 yılında 12,6 milyon yolcu taşıdı. 2009 yılında 13,5 milyon yolcuya ulaşıldı. 2010 yılında ise 14.7 milyon yolcu ve 29 milyar dolarlık bir bütçeye ulaşıldı. 2011'de toplamda 252 gemi ile 16 milyon yolcuya ulaşılması hedefleniyor."

Apextour Genel Müdür Yardımcısı Orhan Üstündağ, kapasite açısından, cruise sektöründe yüzyılın başından bu yana görülmemiş bir gelişme yaşandığını belirterek şu tespitleri yaptı:

''1960'lı yıllarda başlayan hareketlilik 80'lere kadar yaklaşık 40 yeni yolcu gemisinin inşa edilmesi ile dinamizm kazandı. Sonraki 80 gemi 1990'larla birlikte hizmete başladı. 2000 ve 2005 yılları arasında ise sektör yaklaşık % 40 büyüme kaydetti. 2015 yılına kadar yaklaşık 15 kadar yeni gemi ve 36 bin yeni yatak ile yaklaşık yatak kapasitesi 550 bini bulacak.''

CRUISE NASIL BAŞLADI?

1818 yılında Black Ball Cruise Line şirketi, Newyork ve Londra arasında düzenli olarak deniz aşırı yolcu taşımacılığı seferlerine başlayan ilk firma oldu. Havayolu taşımacılığının büyümesi ve uçak biletlerin ucuzlaması sonrasında gemi ile yolcu taşımacılığı azaldı. Bu gelişme sonrasında gemi yolculuğunu cazip hale getirmek için farklı destinasyonlar yaratılmaya başlandı. Böylece, gemi tasarımları da aktivite alanları ve eğlenceler ön plana çıkarılacak şekilde yapılmaya başlandı.

Son yıllarda yapılan transatlantik tarzı büyük gemiler, yolculara çok çeşitli eğlence seçenekleri sunmaya başladı. Bu gemilerde neredeyse yok yok... Temalı restaurantlar, 24 saat oda servisi, hamburger ve pizza barları, basketbol, futbol sahaları, tenis kortu, tırmanma duvarı, su kaydırağı, buz pateni pisti, mini golf, golf simülatörü, bilardo, bowling gibi aktiviteler gemide geçen zamanların en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlıyor.

Ayrıca, Brodway tarzı şovlar, canlı performanslar, dans dersleri, casinolar, disco ve gece kulüpleri de yolculara sunulan 5 yıldızlı hizmetlerden bazıları.
İç kabinden havuzlu villa konseptine kadar her bütçe ve beğeniye göre konaklama seçenekleri de cruise yolcularının beğenilerine sunuluyor.

POPÜLER DESTİNASYONLAR

Dünya'da Avrupa özellikle de Kuzey Avrupa son yıllarda çok popüler oldu. Baltık başkentleri ve Fiyord'lar en çok tercih edilen rotalar arasında, Türkiye de ise Yunan adaları en çok tercih edilen rotalar arasında en başta geliyor, Extra masraf (vize, uçak gibi) gerektirmeyen ve uygun fiyatları ile cazibe merkezi haline geldi.

Turizmdebusabah

Eklenme tarihi: 04.08.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MELİH Denizcilik
 MARTRANS
 URSA Denizcilik v..
 PASİFİK Lojistik ..
 SUNSAİL
 KDE Marine
 FARİN Turizm
 DENSAN Denizcilik
 ALATURKA Cruises
 EGE Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim