Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Sadece Ereğli Gemi İnşaa sanayinde 9 bin yeni işsiz, 42 bin icra dosyası
Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, 2008’deki ekonomik krizin gemi inşaat sektörünü vurduğunu, 9 bin kişinin işsiz kaldığını söyledi.

Erdem, Ereğli'de 2008'de 28 bin sigortalı işçi varken, şimdi bu sayının 18-19 binlere düştüğünü, 14 bin icra dosyasının da 42 binlere çıktığını kaydetti.

Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte yeni atanan Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız'ı makamında ziyaret etti. İrfan Erdem, Ereğli'nin gemi inşa sektöründe Türkiye'de Tuzla'dan sonra ikinci büyük bölge olduğunu söyledi. Tuzla'da 30, Ereğli'de ise 12 tersanenin faaliyette olduğunu belirten Erdem, bu tersanelerden şimdiye kadar 150'ye yakın gemi ihraç edildiğini kaydetti. Ancak 2008'deki ekenomik kriz ile birlikte gemi inşaat sektöründe duraklama yaşandığını vurgulayan Erdem, şöyle konuştu:

"Gemi inşaat sanayiindeki duraklama, Erdemir ve çelik mamüllerindeki yükselme, bizdeki 12 tersanede çalışan 9 bin kişinin işsiz kalmasına neden oldu. Bugün Ereğli'de 2 tersane açık ve yapılmakta olan sadece 7 gemi var. Oysa 2007 ve 2008'de 40'a yakın gemi vardı kızaklarda. Hollanda'dan İngiltere'ye, İngiltere'den Amerika'ya kadar gemi ihraç ediyorduk. Tabii gemi inşaat sanayiinin Türkiye'de pek kıymeti bilinmiyor. Amerika'daki nasa üssünden uzaya fırlatıyan uzay mekiği neyse, biz de yaptığımız gemileri İngiltere'ye, Amerika'ya, Hollanda'ya anahtar teslimi yapıyoruz. Bir İngiliz'e, bir Amerikan'a, bir Alman'a gemi yapmak çok önemli bir konudur. Biz bunları başardık."

2008'e kadar tersaneleri pik noktasına getirdiklerini kaydeden Erdem, "Ama kriz bizi fena yakaladı. Sayın Başbakan'dan, sayın Ali Babacan'dan bu tersanelerin hayata geçirilmesi için ekonomik yardım istedik. Sayın Babacan karşı çıktı. Kendisi haklı. Çünkü, Gayri Safi Milli Hasıla'da payımız sektör olarak küçük" dedi.

Ancak bugün 9 bin insan, ailesiyle beraber 35- 40 bin kişinin işsiz olduğuna dikkat çeken Erdem, şöyle devam etti:

"Erdemir'den sonra en çok işçi çalıştıran sektör biziz. Ereğli 28 bin sigortalı işçi vardı 2008'de. Bu sayı şimdi 18- 19 binlere düştü. 14 bin icra dosyası vardı, bugün 42 bine çıktı. Ereğli'de elektrik kullanımı sanayide yüzde 30 düştü. 42 bin icra dosyası ne demek? Ereğli'nin nüfusu 107 bin. 107 bin nüfusun kadın ve çocuklarını çıkın, geriye kalanın tamamı icralık. Böyle bir şey olabilir mi? Olamaz."

Vali Erol Ayyıldız ise sektörün hassaslığına dikkat çekerek, dünyadaki ve ülkedeki her türlü ekonomik hareketllikten çabuk etkilenen bir sektör olduğunu söyledi. Vali Ayyıldız, "İşiniz zor. Allah kolaylık versin. Çare bulacaksınız" diye konuştu.

Haber1

Eklenme tarihi: 22.09.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 RANMARİNE Denizci..
 ARZU Denizcilik v..
 YALOVA Sualtı Su ..
 SALMAKİS Turizm Y..
 ŞENER Tersanecili..
 GİRİT Denizcilik ..
 VBG Denizcilik
 ÇETİNKAYA Denizci..
 İSTANBUL34 Vap. H..
 SEASON İnşaat Tur..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim