Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Nisan 2024
Haber
Anket
Yeni Zelanda tarihinin en büyük çevre felaketi
Yeni Zelanda'nın kuzey adası açıklarındaki mercan resiflerine çarparak bugüne kadar 300 ton petrol akıtan yük gemisinin, ülke tarihinin en büyük sızıntı felaketine neden olduğu açıklandı.

Yeni Zelanda'nın turistik ve güzelliğiyle meşhur bir körfezinde geçen çarşamba karaya oturan yük gemisinden kısa süre önce büyük miktarda petrolün denize sızdığı bildirildi. Kazanın ardından Liberya bandıralı Rena adlı geminin az miktarda petrol sızdırdığı açıklanmıştı. Ancak kötü hava koşulları yüzünden artan miktarda petrol sızdırmaya başlayan geminin güzelliğiyle ünlü Plenty Koyu'na şimdiye kadar 300 ton petrol bıraktığı açıklandı. Çevre Bakanı Mick Smith, "Bu olayın Yeni Zelanda'nın en büyük sızıntı felaketi olduğunu açıklamak istiyorum. Yetkililerin bunu önlemek için yapabilecekleri hiçbir şey yoktu" dedi.



TEMİZLEME ÇALIŞMALARI...

Kıyının 22 kilometre açığında karaya oturan gemiden ilk başta 20 ton yakıt sızdığı açıklanmış ve durumun kontrol altında olduğu belirtilmişti. Ancak geçen 1 hafta içinde sızan yakıt yüzünden bazı hayvanların hastalandığı veya öldüğü açıklandı. Hafta sonunda bölgede yaşayan çok sayıda penguen tahliye edilmişti. Yerel halka kıyıya vuran sızıntıya yaklaşmamaları uyarısı yapılsa da pek çoğu temizleme çalışmalarına katıldı. 5 metre büyüklüğünde dalgaların gemiye vurmasından dolayı Rena'nın 15 derece yan yattığı belirtilirken, kurtarma çalışmaları geminin parçalanmasını önlemeye odaklandı. Yetkililer parçalanması durumunda gemideki bin 500 ton yakıtın okyanusa sızacağı ve felaketin boyutlarının büyüyeceğini belirtti.

Yeni Zelanda Denizcilik Kurumu Başkanı Catherine Taylor, "Gemi şu anda dengede gibi görünüyor ancak hava tahminleri olumlu değil. Sızıntı yüzünden kıyıdaki kirliliğin artması kaçınılmaz" dedi. Plenty Koyu'nun hassas ekolojik dengesi ve bölgede yaşayan balina, yunus, penguen ve nadide deniz kuşları açısından bu sızıntı önem kazanıyor. Pazartesi kıyıya vurmaya başlayan petrolün önümüzdeki günlerde artması bekleniyor. Yerli halk şimdiden çok sayıda ölü balık ve kuşun kıyıya vurduğunu ifade ediyor.

Konteynırlar denize düşüyor

Yeni Zelanda denizcilik yetkilileri, gemide 1,368 konteynırın bulunduğunu ve bunlardan 11'inin tehlikeli madde taşıdığını açıkladı. Gemiden denize düşenler arasında tehlikeli madde taşıyan koyteynırların bulunmadığı belirtildi.

Geminin Kaptanı tutuklandı

Geminin kaptanı, bugün tutuklanarak mahkeme önüne çıkarıldı. Suçlu bulunması durumunda kaptanın bir yıl hapis ve yaklaşık 8 bin dolarlık para cezasına çarptırılabileceği belirtildi.


Eklenme tarihi: 12.10.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 LCM ROTA Denizcil..
 ORTAKLAR Gemi Ace..
 AR-GAZ
 PARİON Gözetim
 ROTA Gemi
 BAHRİ Tic. Ltd.
 SARP Turizm
 TEXPERT Teknoloji..
 BEYTUR Turizm
 ADATEPE denizcili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim