Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
İsrail, Gazze filosuna müdahale etti
İsrail askerleri yardım gemilerine çıktı. Teknelere çıkan askerler, filoyu İsrail limanına yönlendirdi. Aktivistlerin gözaltına alınacağı bildirildi.

İsrail kuşatması altında bulunan Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan Kanada bandıralı Tahrir ve İrlanda bandıralı Saorise gemileri, Gazze'ye yaklaşık 80 kilometre mesafe kala iki İsrail savaş gemisi tarafından yakın takibe alındı ve kısa süre sonra da teknedeki aktivistlerle irtibata geçildi.

Kanada ve İrlanda bandıralı gemilere “geri dönmeleri ya da Mısır limanına gitmeleri ve yasadışı hareketlerini sonlandırmaları konusunda” uyarı yapıldı.

Aktivistlerin yapılan çağrıyı reddetmesi üzerine İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz'ın teknelerin durdurulması için donanmaya talimat verdi.

Gantz'ın talimatıyla teknelere çıkan askerlerin, herhangi bir direnişle karşılaşmadığı ve filonun Aşdod limanına çekildiği belirtildi.

Bu arada İsrail Sahil Güvenlik birimi tarafından yayınlanan görüntülerde, Tahrir isimli gemiyle sağlanan telsiz temasının ardından yapılan uyarı yer alıyor.

Görüntüde, İsrailli bir yetkili, Gazze karasularının, uygulanan kuşatma sebebiyle deniz trafiğine kapalı olduğu, bu yüzden daha fazla ilerlemelerinin uluslar arası yasaların ihlali olacağını söylüyor. Yetkili daha sonra, "Yardım malzemelerini karayoluyla Gazze'ye ulaştırabileceğinizi hatırlatırız" şeklinde konuşuyor.

Bu arada Tahrir isimli geminin kaptanıyla yapıldığı tahmin edilen görüşmede, "Gemi nereden hareket etti?" sorusuna Tahrir gemisi "Türkiye" cevabını veriyor. "Kargonuz nedir?" sorusuna ise Tahrir gemisi "kargomuz yok" karşılığını veriyor.

Aktivistler gözaltına alınacak

İsrail ordu sözcüsü Avital Leibovich, Gazze'ye yardım götüren gemilerin İsrail'in Aşhod limanına götürülmesinin ardından aktivistlerin gözaltına alınacağını bildirdi. Leibovich açıklamasında, ''Bir başka İsrail'in deniz güvenliği ablukasını kırma girişimi daha başarısız oldu'' dedi.

Gemide Türk yok

Kanada bandıralı Tahrir ve İrlanda bandıralı Saorise tekneleri, 27 aktivist ve yüklü miktarda tıbbi yardım malzemesi taşıyor. Her iki gemide de Türk vatandaşının bulunmadığı açıklanmıştı.


YAŞANAN SON GELİŞMELER

Gemi ile irtibat kesildi

İsrail savaş gemilerinin, Gazze'ye gelmekte olan filoya yaklaştığı, bir gemi ile irtibatın kesildiği bildirildi.

İki ayrı gemidekiler, sosyal paylaşım sitesi twitter üzerinden yaklaşık yarım saat önce, 3 ayrı savaş gemisinin kendilerine yaklaşmakta olduğunu duyurdu. Gemilerden Tahrir ile irtibatın da 13.50'de kesildiği belirtiliyor.

Öte yandan bazı Gazzeliler de limanda gemilerin gelmesinin bekliyor.

Filo İsrail'in geri dönme talebini redetti

Gazze ablukasını delmek için yola çıkan filonun, İsrail'in geri dönme ya da yolunu değiştirme talebini reddettiği bildirildi. İsrail ordusunun açıklamasında, ''Tekneler, güvenlik amaçlı deniz ablukası altındaki alana doğru ilerliyor'' denildi.

Aktivisler: 'Varış noktamız insanlığın vicdanı

Öte yandan Filistin medyasına göre, İsrail savaş gemilerinin, filoya varış noktalarını sorması üzerine, 'insanlığın vicdanına' cevabını aldı. Sorunun tekrarlanması üzerine, 'insanoğlunun iyileştirilmesine' cevabı geldi.

Ayrıca gemilerle Gazze'ye 48 mil kala irtibata geçildiği, aktivistlerin işbirliğine gitmek istemediği bildirildi.

Saat 15.05 itibariyle, bazı iddiaların akine, İsrail ordusundan filoya müdahale edildiği yönünde bir açıklama henüz gelmedi.

BM Genel Sekreteri itidal çağrısında bulundu

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Gazze'ye yola çıkan yeni filo konusunda ilgili tüm taraflara itidal çağrısında bulunduğu bildirildi.

BM Sözcü Yardımcısı Eduardo Del Buey, konuya ilişkin soru üzerine, Genel Sekreter Ban'ın görüşünün, Gazze'ye gönderilecek yardım malzemelerinin resmi yollardan ve geçişlerden gitmesi yönünde olduğunu belirterek ''Genel Sekreter, ilgili tüm tarafları, herhangi bir olaydan kaçınma amacıyla sorumlu şekilde davranmaya ve itidal içinde olmaya çağırıyor'' dedi.

Sözcü Yardımcısı, Genel Sekreterin, Gazze'ye karadan geçişlerin kapalı tutularak insanların ve malların giriş ve çıkışları üzerindeki aşırı kısıtlamaların Gazze halkı için son derece zor bir durum yarattığını çok iyi bildiğini, bu yüzden BM Güvenlik Konseyi'nin 1860 sayılı kararı doğrultusunda Gazze ablukasının kaldırılması yönünde sürekli çağrıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

ABD: Türk hükümetine, filoya Türk savaş gemilerinin eşlik etmesini çok kötü bir fikir olarak gördüğümüzü belirttik.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Gazze'ye yola çıkan yeni filo konusunda Türk hükümetiyle temas kurarak, filoya Türk savaş gemilerinin eşlik etmesini ''çok kötü bir fikir'' olarak gördüklerini belirttiklerini ve Türk hükümetinin de böyle bir durumun söz konusu olmadığı yönünde kendilerine güvence verdiğini bildirdi.

Nuland, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, filonun eylemleriyle ilgili görüşlerinin değişmediğini, bu konuda Türk ve İsrailli yetkililer de dahil olmak üzere ilgili tüm hükümetlerle temas kurduklarını aktardı.

Amerikan vatandaşlarına da bu faaliyetin içerisine girmemeleri yönündeki uyarılarını yinelediklerini dile getiren Nuland, ''Türkiye'nin filonun yola çıkmasına izin vermemesi için bir girişiminiz oldu mu?'' sorusu üzerine, ''Bu sorunun yanıtını bilmiyorum, ama hissiyatım şu ki; gelişmelerin ortaya çıkış şekli, hem Türk hükümeti hem de bizim hükümetimizde bir miktar sürprize yol açtı'' dedi.

Nuland, Türk hükümetiyle yaptıkları temasın ayrıntılarıyla ilgili sorular üzerine de şunları kaydetti:

''Filoya Türk savaş gemilerinin eşlik edebileceği yönündeki bazı haberlere dair bir kaygı vardı. Türk hükümeti tarafından bize, böyle bir durumun söz konusu olmadığı kesin bir dille izah edildi. Bunun çok kötü bir fikir olacağı şeklindeki düşüncemizi onlara açıkça dile getirdik. Onlar da bize, böyle bir durumun söz konusu olmadığı yönünde güvence verdi''.

''Mavi Marmara'' baskını

İsrail, Mayıs 2010'da yola çıkan filoya uluslararası sularda müdahale etmiş ve 9 Türk'ü öldürmüştü. Olay üzerine Türkiye ile İsrail arasında ipler gerilmiş, Türkiye, ''Özür, tazminat ve ablukanın kaldırılması'' şartlarının yerine getirilmemesi üzerine, saldırıyla ilgili BM raporunun açıklanmasının ardından, diplomatik temsili ikinci katip düzeyine indirmiş, bunun üzerine İsrail Büyükelçisi Ankara'yı terk etmek zorunda kalmıştı.

Aktivistler, bu yaz başka bir filo hazırlamış, sabotajlar yüzünden geciken yolculuk, Yunanistan'ın izin vermemesi üzerine hiç gerçekleştirilememişti. Başka bir girişim de yine uluslararası sularda İsrail engeline takılmıştı.

HaberTürk

Eklenme tarihi: 04.11.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ALFA SİSMİK Deniz..
 SERMAR Denizcilik
 CANBAZ Denizcilik
 LUNA Roro
 DUMAN Gemicilik v..
 SEFER Chartering
 BEYA Denizcilik
 DENİZCİLER Turizm
 KINAY Denizcilik
 FATOGLU Gıda San...
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim