Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
16 Nisan 2024
Haber
Anket
Gemiden rehine kurtarma tatbikatı nefes kesti
Samsun Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen "Gemi kaçırma olaylarına müdahale ve rehine kurtarma" tatbikatı nefes kesti.

Tatbikat, Büyükşehir Belediyesi'ne ait Samsunum1 gemisinde gerçekleştirildi. Senaryo gereği tatbikatta, Kent Güvenlik Yönetim Merkezi'ne Ankara yolu üzerinde bulunan MOBESE kamerası şüpheli aracın geçişi sırasında alarm vermesi üzerine 155 Polis İmdat Servisi güzergahlardaki polis ekiplerine bilgi vererek aracın yakalanmasını anons etti.

Şüpheli araç şehir merkezine yaklaştığında polisin dur ihtarını uymayıp liman istikametine kaçtı. Polisin peşinde olduğu otomobil, Samsunum1 gemisinin bağlı olduğu iskele yolunda durarak, araçtan inen 3 kişi, havaya doğru ateş edip, kendilerine siper etmek amacıyla sahilde bulunan 2 vatandaşı rehin alarak gemiye girdi. Teröristler gemidekileri de rehin aldılar.

Rehineler paniğe kapılıp, "Kurtarın bizi" diye çığlık attılar. Teröristlerden biri "Kimse gemiye yaklaşmasın, rehineleri öldürürüm" diye ciddiyetini ortaya koydu.

Samsun polisi olay sonrası alarma geçti. Samsun Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü ekipleri, gemiye yönelik operasyon başlattı. Olay yerine, herhangi yangın ve yaralanma olayına karşı Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Arama ve Kurtarma ekipleri, itfaiye aracı ve ambulans sevk edildi.

Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı ekipleri helikopter destekli operasyona destek verdi. Olay yerine Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Geminin etrafını saran polisle diyaloga giren terörist, geminin kaptanını istedi. "Kaptanın göndermezseniz rehineleri öldürürüm" diyen terörist, bu sırada elinden kaçmak isteyen rehinelerden birini tabancayla vurdu. Yaralı rehine gemiden denize düştü. Denizdeki yaralıyı almak için Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Sualtı Grup Amirliği'ne bağlı polisler bot yardımıyla yaralıyı denizde alarak hastaneye götürdüler.

Olay yerinde oluşturulan kriz merkezi rehinelerin yara almadan kurtarması için seferber oldu. Keskin nişancılar geminin etrafından güvenlik önlemi alırken, gemiye sızan Özel Harekat Şube Müdürlüğü ekipleri, kaptanın gemiye gönderildiği sırada rehinenin başına silah dayayan teröristi etkisiz hale getirip, 1'i yaralı olarak 3 teröristi ele geçirdi.

Yaralı terörist ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Gemiye giren bomba uzmanları, bomba dedektörü köpek yardımıyla bomba aradılar. Olay yerinde bulunan teröristlere ait otomobilde incelemede bulunan Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü Bomba İmha ekipleri, bombayı fünye ile patlatarak etkisiz hale getirdi. Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri ise araçta ve imha edilen bomba üzerinde inceleme yaptı.

Tatbikatı Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Kurmay Kıdemli Albay Süleyman Yarayan, Emniyet Müdürü Hulusi Çelik ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Doğru da izledi.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, tatbikat ile ilgili yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Samsun'da bir terör eylemine karşı alınması gereken tedbirler konusunda güvenlik birimlerimizin hassasiyetini üst noktalara taşımak, kurumlar arasındaki işbirliğini gerçekleştirmek suretiyle bir tatbikat gerçekleştirildi. Bir şüpheli aracın takibi sırasında gemiye çıkış ve oradaki yolcuların rehin alınması, güvenlik birimlerimizin diğer birimlerle işbirliği ile gerçekleştirilen operasyonda rehineler kurtarılmış ve olayı gerçekleştirdiği ön görülen şahıslarda biri yaralı olmak üzere gözaltına alınmıştır. Bu bir tatbikattır. Tatbikattaki temel amaç, böyle bir olayla karşılaşıldığında güvenlik birimlerimizin ilgili birimlerle bu olaya müdahalesindeki kabiliyetlerinin en üst noktaya taşınmasına yönelik bir uygulamadır. Umarız ülkemiz bu tür olaylarla karşılaşmaz. Ama karşılaşıldığında onlara verilecek cevap konusunda bütün birimlerimizin hassasiyet içinde duyarlı bir şekilde olmasını sağlamak bizlerin görevi. Bu görevi arkadaşlar en iyi şekilde yerine getirdiler."

Vali Aksoy, tatbikatta görev alan Özel Harekat Şube Müdürlüğü ekiplerini tek tek kutladı.

CnnTürk

Eklenme tarihi: 29.12.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TURMAR Gemicilik ..
 RANMARİNE Denizci..
 DOĞANBEY Denizcil..
 ASPET Gemi
 ATA Holding A.Ş.
 EGE KUMANYA
 AQUANAUT Diving
 ADAFARM Su Ürünle..
 UZAKLAR Denizcili..
 ÇAYELİ Shipping L..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim