Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Gemi Acenteleri Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı
Gemi Acenteleri Yönetmeliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmelik, gemi acentelerinin ulusal mevzuat ve uluslararası denizcilik kurallarına uygun olarak düzenli ve verimli bir şekilde faaliyet göstermelerini sağlamak, etkin hizmet temini için gerekli olan yüksek düzeyde bir profesyonel eğitim ve denetim geliştirmek, gemi acentelerinin faaliyetini teşvik etmek, yeterlik şartlarını ve hizmet esaslarını belirleyerek, izin belgelerini düzenlemek amacıyla hazırlandı.

Buna göre, gemi acenteleri, Türk Ticaret Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilecek çalışma izni ve bu çerçevede düzenlenecek gemi acenteliği yetki belgesi ile faaliyet gösterecekler. Yetki belgesi almak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, belirlenen form ve belgelerle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına başvuracaklar.

Yetki belgeleri, belirlenen bölge sınırları içerisinde geçerli olacak. Acenteler, ihtiyaç duymaları halinde yetkilendirildiği bölge sınırları içerisinde irtibat bürosu açarak faaliyet gösterebilecekler. Yetkilendirilen acenteler, yetkilendirildikleri bölge dışında faaliyette bulunmak istemeleri halinde şube yetki belgesi almak zorunda olacaklar.

Yönetmelikte yetki belgesinin geçerli olduğu bölgeler şöyle sıralandı:

Birinci Bölge: Hopa Liman Başkanlığı idari sınırlarından başlayarak Bartın Liman Başkanlığı idari sınırları dahil olmak üzere bu iki liman başkanlığı arasındaki limanları kapsar.

İkinci Bölge: Zonguldak Liman Başkanlığı idari sınırlarından başlayarak Ayvalık Liman Başkanlığı idari sınırları ile Gökçeada, Bozcaada, İğneada, Şile ve Karasu Liman Başkanlıkları dahil olmak üzere tüm Marmara Bölgesi limanlarını kapsar.

Üçüncü Bölge: Dikili Liman Başkanlığı idari sınırlarından başlayarak Fethiye Liman Başkanlığı idari sınırları dahil olmak üzere bu iki liman başkanlığı arasındaki diğer tüm limanları kapsar.

Dördüncü Bölge: Kaş Liman Başkanlığı idari sınırlarından başlayarak İskenderun Liman Başkanlığı idari sınırları dahil olmak üzere bu iki liman başkanlığı arasındaki tüm Akdeniz Bölgesi limanlarını kapsar.

Yetki belgeleri her beş yıl sonunda acentelerin bu Yönetmelik hükümlerine uygunluğu kontrol edilerek vize edilecek.
Yetki belgeleri, adlarına düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler dışında başkaları tarafından kullanılamayacak ve devredilemeyecek.

Şube yetki belgesi

Gemi acenteleri diğer bölgelerde şubeler açabilecek.
Yetki belgesi alacak gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, fiil ehliyetine sahip olmaları, belirlenen suçlardan mahkum olmamaları, Deniz Ticaret Odasına üye olmaları gerekecek.

Yetki belgesi alacak tüzel kişilerin de Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulan şirketlerden olması, şirket ana sözleşmesinde gemi acenteliği faaliyetinin belirtilmiş olması, Deniz Ticaret Odasına üye olması zorunlu olacak.

Yasaklar

Gemi acenteleri, gerçeğe aykırı ve yanıltıcı tanıtım ve reklam yapamayacaklar, rekabet kurallarını bozacak şekilde faaliyetlerde bulunamayacaklar.
Gemi acenteleri ayrıca temsil ettikleri gemilere yönelik doğrudan veya dolaylı olarak her ne surette olursa olsun kılavuzluk, römorkörcülük ve palamar hizmetlerini ve ayrıca acentelik sözleşmesinde belirtilmedikçe yükleme ve boşaltma hizmetlerini, kendi nam ve hesaplarına veremeyecekler.

Liman işletici kuruluşlar da kendilerine ait veya ortağı oldukları acenteler dışındaki diğer acentelerin, liman tesislerinde serbestçe acentelik faaliyetlerinde bulunmalarını engelleyemeyecekler. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından adlarına düzenlenmiş tanıtım kartı olmayan gemi acentesi personelinin liman tesislerine girişine izin veremeyecekler.Gemi acentesi personeli ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından adlarına düzenlenmiş tanıtım kartı olmadan liman başkanlıklarında ve liman tesislerinde işlem yapamayacaklar.

Mevzuata aykırı hareket ettiği tespit edilen acentelerin faaliyetleri yazılı savunmaları da alınmak suretiyle ihlalin türüne bağlı olarak 5 ila 30 gün süre ile durdurulacak.

Yönetmelik 2 Mart 2012 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek. Bu yönetmelikle birlikte 2 Haziran 2011 tarihli ve 27952 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Gemi Acenteleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Mynet

********************

YÖNETMELİĞİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ


Eklenme tarihi: 05.03.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 OLAY NAUTIC
 ATLAS Gemicilik v..
 TOLGA Denizcilik ..
 NEGMAR Denizcilik..
 STFA Deniz İnşaat
 EGE Denizcilik
 DİTAŞ Deniz işlet..
 ÖZSTAR Denizcilik
 DENAL Denizcilik
 UGUR 44 Vapur Ac..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim