Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Ceyhan petrol aktarma merkezi olacak
2015’te Karadeniz ve Ortadoğu’dan Ceyhan’a 250 milyon ton petrol akacağını ön gören Delta Rubis Petrol, 165.000 dwt’lik çok büyük tankerlerin yanaşabileceği liman yatırımına başladı. Delta Rubis Petrol, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Habbab, Ceyhan’ın Singapur ve Rotterdam gibi Akdeniz’in en büyük aktarma merkezi olacağını vurguladı. Habbab, komşu ülkelere kapıların açılmasıyla Türk nakliyecisi için de karayolu tanker taşımacılığında büyük pazar oluşacağını söyledi.

Delta Rubis Petrol’ün Ceyhan’da bulunan tesisinin Akdeniz’in en büyük tesisi olarak kabul edildiğini söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Habbab, “Her türlü petrol mamulünü depolayabilecek 650 bin tonluk kapasiteye sahibiz. Kapasiteyi 1 milyon tona çıkarmak için iskelenin de dahil olduğu ilave yatırımlara başladık. 55.000 dwt’lik gemilerin yanaşabildiği tesisimize, yeni iskelenin ardından 165 bin tonluk gemiler yanaştırabileceğiz. 160 milyon dolar yatırım yapıyoruz. Bunun bir kısmı iskele bir kısmı ek tankların yapımını içeriyor” diye konuştu. Yatırımlar tamamlandığın kıtalar ötesinden de petrol mamulü alabileceklerini ifade eden Habbab, “Amerika ve Latin Amerika’dan da mal alıp, Akdeniz’e dağıtabileceğiz veya Rusya’dan mal alıp Amerika’ya gönderebiliriz” dedi. Rusya petrolünü taşımak için çok büyük tankerlerin boğazlarda günlerce beklediğini dile getiren Habbab, “Şirketleri bekleme maliyetlerinden kurtulmaları için petrolü Ceyhana boru hatlarıyla sevk edip buradan gönderebiliriz. Böylelikle Ruslar Singapur’a da açılabilir” yorumunu yaptı.

‘2015’te 250 milyon ton petrol Ceyhan’a akacak’

Ceyhana akan petrol ve inşa ettikleri iskelenin İskenderun’u bir aktarma merkezi haline getireceğine dikkat çeken Habbab, şunları söyledi: “Ceyhan, Doğu Akdeniz, Batı Akdeniz ve Balkanlar için bir merkez olacak. Bugün Uzakdoğu’nun merkezi Singapur’dur. Singapur’da senede 450-500 milyon ton petrol ve petrol mamülleri işleniyor. Rotterdam’da geçen yıl 197 milyon ton elleçlendi. Ceyhan’ın da Akdeniz’in aktarma merkezi olacağına inanıyorum. Irak’tan boru hattının doğru çalışması halinde yılda 80 milyon ton akacak. BTC’den şu an 50 milyon ton akıyor, yapılmaya başlanan yatırımlarıun sonucunda 2014’te 80 milyon ton akacak. Samsun-Ceyhan hattı ise 60 milyon ton getirecek. İran ile 60-80 milyon tonluk yapılan bir anlaşmamız vardır. Fakat siyasi nedenlerden dolayı hayata geçiremedik. Dünya konjektörü normal giderse Ceyhan 2015’te 250 milyon ton mal elleçleyecek. Ceyhan petrol aktarma merkezi olacak.”

Şu an Ceyhan’da yılda 800’ün üstünde gemi hareketi olduğuna dikkat çeken Habbab, bu sayının ilerleyen dönemde daha da artacağını ve bölgede ciddi bir bunkering (gemilere yağ- yakıt ikmali) ihtiyacı oluşacağını kaydetti.

Türk nakliyecisine yeni işler açılacak

Kuzey Irak’ın petrolünün çıkış noktasının Suriye ve Türkiye olduğunu söyleyen Mehmet Habbab, “Suriye ile ilişkileri iyi olmadığı için o malların çıkşı İskenderun veya Mersin’den olacaktır. Irak’tan petrol tankerlerle taşınacak. Yine aynı şeklide kendi ihtiyaçlarını da buralardan karayoluyla taşıyacaklar” dedi.

Bölgede karayolu tanker taşımasının çok büyüyeceğinin altını çizen Habbab şöyle devam etti: “Irak ham petrolünü boruya vermek istemiyor çünkü petrolün kalitesi yok oluyor. Brent petrol bugün 119 dolar. Irak’ta değeri 148 dolar olan petrol türü var. Bunu boru içine atarsa 119 dolardan satmak zorunda. Fakat tankerlerle taşıdığında yüksek fiyata satabiliyor. Kapılar açılınca büyük bir taşıma işi olacağına inanıyorum.”

2005 yılında sınır kapıları açıkken ciddi iş hacmi olduğunu hatırlatan Habbab, “Türkiye’den ortalama 12 bin ton beyaz mal gidiyordu. Irak’tan fuel oil alıyorduk ve günde 6 bin ton siyah mal geliyordu. Yılda yaklaşık 14 bin araç sefer yapıyordu. 2006’da bu taşımacılık durdu. İstikrar sağlanır ve kapılar açılırsa Türk nakliyecisi için çok büyük bir pazar oluşacak” şeklinde konuştu.

Perşemberotası

Eklenme tarihi: 03.10.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ERK Denizcilik
 ATA Holding A.Ş.
 OBA Den. Pet. İnş..
 DİZMAN Denizcilik
 ROYALMAR Denizcil..
 UGUR 44 Vapur Ac..
 MARİN Römorkör ve..
 YALİ Denizcilik
 BEREM Denizcilik
 BATU Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim