Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Yemen’de Türk gemisinde 3 bin silah bulundu!
Yemenli yetkililer Aden Limanı’na yanaşan bir Türk gemisinin taşıdığı konteynırın içinde, bisküvi kutularına gizlenmiş 3 bin parça tabanca, otomatik silah ve susturucu ele geçirdi.

Yemen gümrük yetkilileri, cumartesi günü ülkenin en büyük limanı olan Aden Limanı’na yanaşan bir Türk gemisinde 3 bin parça kaçak silah bulunduğunu açıkladı. Arap Baharı’nın 22 yıllık Abdullah Salih diktatörlüğünü devirdiği Yemen’de, Sünni-Şii çatışması sürerken Türkiye bir anda hedef oldu. Yemen güvenlik kaynakları, gemideki konteynırlar X-Ray cihazlarıyla kontrol edilirken, içinde şüpheli metal parçalar tespit edildiğini söyledi. Koyteynırlar açılınca 384 bisküvi kutusunun içine parçalar halinde ‘dikkatlice yerleştirilmiş’ 3 bin kadar Glock benzeri tabanca, otomatik silah ve susturucu bulundu. Tamamı Türk yapımı olan silahların değerinin 120 milyon doları bulduğu belirtilirken, kargonun sahibi, silahların kime gönderildiği, geminin adı gibi detaylar hakkında hiçbir bilgi verilmedi.

Güvenliğimize tehdit

Yemen Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, “sivil olmayan kargo Türkiye’den yüklenmiş. Silahlar kargo içindeki bisküvi kutularına saklanmış” denildi. Açıklamada, “Yemen güvenlik yetkilileri Aden Limanı’nda, Yemen’in güvenliğini ve istikrarını hedef alan sevkiyat konusunda kapsamlı bir soruşturma başlattı” sözlerine de yer verildi. Yemen basınına konuşan yetkililer soruşturmada Türk makamlarıyla işbirliği yaptıklarını da söyledi.

İran’dan suçlama

İran’ın yarı resmi haber ajansı Fars ise şu iddialara yer verdi: “Türkiye yönetimi Irak ve Suriye’de; Suudi Arabistan, Katar, Amerika ve İngiltere ile çok tehlikeli oyunlara giriyor. Türkiye yönetimi şu ana kadar ele geçirilen silahlar hakkında susmayı tercih etti. Türkiye, Riyad üzerinden Yemen yönetimine baskı yaparak silahların kime gittiğinin ifşa edilmesini engellemeye çalışıyor.”

Yemen karışık

Arap Yarımadası’nın en yoksul ülkesi olan Yemen’de ülkeyi 22 yıldır yöneten Ali Abdullah Salih, Arap Baharı’nın etkisiyle başlayan protestolar nedeniyle şubat ayında görevini Abd Rabbuh Mansur El Hadi’ye devrederek ülkeden ayrılmıştı. İki yıllık geçiş yönetimi kuran El Hadi yönetimi, ülkenin kuzeyindeki Şiiler ile güneyindeki Sünniler arasındaki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlasa da henüz uzlaşma sağlayamadı. Ülke uzun süredir El Kaide’nin de bölgedeki en önemli üssü haline geldi.
GazeteVatan

********************

Bakan Yazıcı'dan Açıklama

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yemen'de silahla yakalanan Türk gemisine ilişkin soruşturma başlatıldığını belirterek, "Taşıyıcı firma ile ilgili kırmızı hat kaydı var. Bu normal silah şeklinde beyan edilerek yapılan bir dış ticaret faaliyeti değil. İçinde bisküvi ve benzeri gıda var. Beyanname o şekilde" dedi.

Bakan Yazıcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında verilen arada gazetecilerin Yemen'de silahla yakalanan Türk gemisine ilişkin sorularını yanıtladı. Geminin Mersin Limanı'nda gümrük işlemlerinin yapıldığını belirten Yazıcı, taşıyıcı firma ile ilgili bir kırmızı hat kaydı olduğunu ifade etti. Yazıcı, konuyla ilgili kendisine henüz detaylı bir bilginin gelmediğini belirterek, "Bu normal olarak silah şeklinde beyan edilerek yapılan bir dış ticaret faaliyeti değil. İçinde bisküvi ve benzeri gıda var. Beyanname o şekilde" dedi.

Bundan sonra yapılacak işlemin ne olacağı yönündeki soruya Yazıcı, "Bunun gümrük açısından soruşturmasını biz yapacağız. Dış boyutu itibariyle Dışişleri Bakanı yapacak. Gümrükleme faaliyetleri itibariyle hemen soruşturma talimatı verdim. Soruşturma bitince kusuru olan var mı yok mu ortaya çıkacak" karşılığını verdi.

Bir gazetecinin "Gemide Türk yapımı silahlar olduğu söyleniyor" sözleri üzerine Yazıcı, "Bilemiyorum ben, Türk yapımı değil mi? Bir şey söyleyebilmem için bunu gümrük beyannamesi beyan edilen normal bir ihracat işlemine tabi ürün olması lazım. Böyle bir ürün değil" dedi.

Başka bir gazetecinin 'Yemen Dışişleri Bakanı'nın açıklamasını bizde kabul etmeli miyiz?' yönündeki sorusu üzerine Yazıcı, "Ben bilemiyorum. Onların söylediğine göre biz bu açıklamayı yapıyoruz" diye konuştu.

Gemiye kırmızı hat uygulaması yapan görevli memurun belli olduğunu belirten Bakan Yazıcı, olayı detaylı bir şekilde ortaya koymak için detaylı bir soruşturma talimatı verdiğini bildirdi. Yazıcı, soruşturma sonucu olayın ortaya çıkacağını söyledi. Bir gazetecinin 'Çıkışta bir kontrol zafiyeti söz konusu mu?' sorusuna da Yazıcı, "Bu silahlar bunun içinde varsa, buna rağmen bu kontrolde görülmemişse bir zafiyet herhalde var" yanıtını verdi.

Yazıcı, 'Taşıyıcı firma hangi ülkeden?' sorusuna ise "Türkiye" karşılığını verdi.
sondakika



Eklenme tarihi: 05.11.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ZAS Denizcilik
 ESRA Denizcilik
 YELKEN Denizcilik
 CAN Dış Tic. ve L..
 ELDAŞ Gemicilik
 SAMSUN Shipping
 ACT Deniz Taşımac..
 KASAPOĞLU Yat Tur..
 GESTAŞ Deniz Ulaş..
 TROY M.A.T.
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim