Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Galataport'a en yüksek teklif Doğuş Grubu'ndan
D-Marin markasıyla marina işletmeciliğinde dünya liderliğine oynayan Doğuş, halk arasında Galataport olarak bilinen Salıpazarı Limanı ihalesinde ipi göğüsledi. 5 firmanın yarıştığı ihalede 702 milyon dolar teklif eden Doğuş, liman için yaklaşık olarak 350-400 milyon dolar arası bir yatırım yapacak

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) gerçekleştirdiği ve kamuoyunda Galataport olarak bilinen İstanbul’un tek kurvaziyer limanı olan Salıpazarı Limanı’nın 30 yıl süreyle işletme hakkı devri ihalesinde en yüksek teklifi 702 milyon dolar ile Doğuş Holding verdi. ÖİB Başkan Vekili ve İhale Komisyonu Başkanı Ahmet Aksu başkanlığında gerçekleştirilen ihalenin elemesiz ilk turunda en yüksek teklif 375 milyon dolar olurken, açık artırmaya 701 milyon dolardan başlandı. İhalede ilk olarak Polimeks-Folkart-Sembol OGG, ardından da Torunlar GYO elenirken, açık artırma bölümünde önce Alsim Alarko ardından da Global Yatırım Holding-Özak GYO-Delta İnşaat OGG çekildi. Doğuş Holding verdiği 702 milyon dolarla ihale en yüksek teklifi veren katılımcı oldu.

Projede Ne var

Özelleştirme, sahil şeridinde 515 metresi Karaköy rıhtımı ileyaklaşık 112,000 metrekarelik planlama alanı ve yaklaşık 132,000 metrekare lik kapalı alanı kapsıyor. İhaleyi kazanan Doğuş kapalı alanlarda yer alan antredepoyu yıkıp yerine otel ve alışveriş merkezleri dikebilecek .

Neden bu kadar fiyat farkı var

2005 yılında gerçekleştirilen ihalede fiyatın çok daha yüksek olmasının nedenlerinden birisi bugünkü ihalede 30 yıla indirilen toplam işletme süresinin 49 yıl olmasıydı. Öte yandan, ilk ihalede yer alan antrepolardan ikisi İstanbul Modern ve Mimar Sinan Üniversitesiíne dönüştüğü için bu ihalenin kullanım alanlarına ihale edilme di. İlk ihalede ödemenin 20 yıldan sonra başlayacak olması da farka yansıdı.

350-400 milyon $ arası bir yatırım yapacağız

Doğuş Holding CEO’su Hüseyin Akhan ihalenin ardından yaptığı açıklamada, liman sahasına 350-400 milyon dolar yatırım planladıklarını ve projeyi üç yılda bitirmeyi hedeflediklerini söyledi. Akhan, “Taksitle ödeyeceğimizi tahmin ediyorum... Projenin bizi de tatmin edecek bir geri dönüşü olacağını tahmin ediyoruz” dedi. Akdeniz’in en uğrak 10 limanından Salıpazarı Limanı’na son üç yılda 1,160 gemi ile 1.71 milyon turist geldi.

Üniversite binası duracak

Galataportíun imar planına göre, ìimar planına aykırıî olduğu tespit edilen nargileciler gidecek, onlardan boşalan v alan halka açık meydana dönüştürülecek. Sahil şeridine 10 metre eninde dolgu alanı da yapılacak. Proje içinde olan Mimar Sinan Üniversitesi’nin binası ise yıkılmayacak. Bina müze olarak halkın kullanımına açılacak. Çinilihan ve Paket Postanesi ise proje kapsamında korunacak projelerden olacak.

Ofer, 3.5 milyar euro vermişti

Galataport ihalesi ilk kez yapıldığı 2005 yılında büyük tartışmalara neden olmuştu. O dönem 49 yıllık işletme hakkını kapsayan ihalede en yüksek teklifi 3 milyar 538 milyon Euro ile Mehmet Kutmaníın sahibi olduğu Global Yatırım Holding ve İsrailli işadamı Sami Ofer ortaklığı vermişti. Ancak bu ihale, 2006 yılında Danıştay tarafından iptal edilmişti.

İhale sonrası akhan ve ekibi rahatladılar
Salı Pazarı Limanı ihalesi boyunca Doğuş Holding CEO’su Hüseyin Akhan ihale ekibi ile birlikte heyecanlı dakikalar yaşadı. Akhan (ortada) ihale sonrası rahatlamış bir gönünüm aldı.


Kaynak: Akşam
Eklenme tarihi: 17.05.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 İMAMOĞLU Denizcil..
 TCS Denizcilik
 SEAHAWK Training ..
 VBG Denizcilik
 MELİH Denizcilik
 LARA Denizcilik T..
 ÖZSTAR Denizcilik
 ATLAS GRUP Denizc..
 VEYSEL VARDAL Gem..
 DEKAMAR
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim