Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Gemi personeli 75 günden beri mahsur
Düzgit Grup bünyesinde bulunan M/T Düzgit Integrity isimli gemi ve beraberindeki mürettebat 75 günden bu yana, Batı Afrika'da bulunan ada devleti Sao Tome'de tutuklu.

Tutuklama gerekçesi olarak ‘kaçakçılık’ iddiasında bulunuldu. Suçlamayı kesin bir dille reddeden Düzgit Grup Yönetim Kurulu Üyesi Metin Düzgit, kararın hukuki bir karar olmadığını temyiz sürecini beklediklerini ifade etti. Türk geminin 17 mürettebatı bulunuyor. Söz konusu mürettebatın 13'ü Türk, 3'ü Gürcü 1'i Azeri.



Denizcilik sektöründeki varlığı 1960’lara dayanan Düzgit Grup bünyesindeki M/T Düzgit Integrity, İsveç’li Stena Grubu’na ait malların taşımacılığını yapıyordu.

Mal sahibi firmanın talimatıyla, Almanya bandırmalı bir başka gemiden mal transferi yapmaları gerekti. M/T Düzgit Integrity ve 22 mürettebatı bulunan M/T Marida Melisa’nın kaptanları, Sao Tome’nin 7 deniz mili Kuzeybatısına denk gelen bir yerde buluşmak üzere sözleşti.

M/T Düzgit Integrity isimli gemi 15 Mart sabahı saat 06:36’da diğer gemi kaptanı ile sözleştiği yerde geldi ve beklemeye başladı.

Bu esnada bir Sahil Güvenlik botu bölgeye geldi ve gemi kaptanı durumu aktardı; izin verilmemesi durumunda başka bir yerde bekleyebileceklerini bildirdi. Sahil Güvenlik botu bir sorun olmadığını bildirdi ve o bölgeden ayrıldı. Saatler 08:51’i gösterdiğinde, M/T Düzgit Integrity ve M/T Marida Melisa gemileri, yük transferine hazırlanacakları sırada Sahil Güvenlik botu ikinci kez bölgeye geldi ve kıyıya yanaşmalarını istedi.

KAPTANLARA PARA VE HAPİS CEZASI

Her iki gemi de kıyıya yanaştıktan sonra savcılık soruşturması ve mahkeme süreci başladı. Her iki geminin kaptanı karaya çıkarıldıktan sonra alıkonuldular, pasaportları ellerinde alındı. M/T Düzgit Integrity’in 17 kişilik mürettebatı ise gemide kaldı. Yapılan yargılama sonrası mahkeme 26 Mart’ta yapılan duruşmada, ‘kaçakçılık’ suçlaması ile her iki gemiye el koydu, her iki kaptana 3 yıl hapis cezası 5 milyon Euro para cezası verdi. Verilen karar, temyiz edildi. Yapılan temyiz başvurusunun sonucu bekleniyor.

‘KEYFİ KARAR VERİLDİ’

Konu ile ilgili konuşan Düzgit Grup Yönetim Kurulu Üyesi Metin Düzgit, yapılan yargılamanın hukuki olmadığını iddia ederek şunları kaydetti: “Son derece küçük ve fakir bir ada ülkesi. Nüfusu 185 bin. Yıllık ihracatı 8 milyon dolar. İşsizlik yüzde 40. Herkes para alma derdinde. El konulan gemilerin değeri 40-50 milyon dolar. Biz kesilen cezayı ödemedik. Temyiz sonucunu bekliyoruz. Ancak bizim için hala bardağın yarısı boş. En kötü senaryoya kendimizi hazırlıyoruz. Personel 74 gündür gemide. Bu durumun yarattığı bir rahatsızlık var. Sağlık durumları ile ilgili bir sorun yok. Biz yarım asra yakın bir süreden beri denizcilik sektöründeyiz. İlk kez başımıza böyle bir olay geldi.”

Metin Düzgit, konunun diplomatik yollarla çözümü konusunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bizzat ilgilendiğini, Türkiye’nin Gabon Büyükelçiliği’nin de girişimlerinin sürdüğünü aktardı.

********************************

www.gemipersoneli.com olarak bütün denizciler adına,
Gemideki personele ve firma yetkililerine geçmiş olsun dileklerimizi iletir,
En kısa zamanda uğradıkları bu haksızlıktan kurtulmalarını temenni ederiz.




Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 27.05.2013




Share |




YORUMLARINIZ


GEÇMİŞ OLSUN
Denizcilik camiasında malesef istenmeyen olaylardan birtanesi.Şirket ve gemi çalışanlarına geçmiş olsun dileklerimi sunar, biran önce çözüme varılmasını temenni ederim.

Yazan: Turgay Çorak - 28.05.2013 19:32:46




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÜTOPİK Rekreasyon..
 ERS Denizcilik
 DMY Denizcilik A...
 PAK Kimya
 ETA Petrol A.Ş.
 KOÇ Topluluğu
 ARSLAN Shipping
 REYSAŞ Denizcilik
 UTL Denizcilik
 KÜÇÜKPRENS gezi t..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim