Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Nisan 2024
Haber
Anket
DENSA Denizcilik 1 milyar doları geçti
Türkiye'nin en köklü sanayici ailelerinden Sabancı'nın yeni nesil girişimcilerinden Hacı Sabancı, babası ve halasının ortaklığında kurulan Densa Denizcilik'le işdünyasına hızlı bir giriş yaptı. Hacı Sabancı, kısa sürede denizcilik sektörüne 1 milyar dolar yatırım yapan Densa'nın gelecek planlarını anlattı.

Densa hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Şirketinizde yeni yatırım planınız var mı?

Densa Denizcilik, 2009 başında kuruldu. Babam Ömer Sabancı ile halam Demet Sabancı Çetindoğan'ın yüzde 50-50 ortak yatırımı. 2008 krizinde fiyatların düşmesinin ardından yatırım fırsatı doğduğunu düşündük. Denizcilik piyasasında hem gelirler hem de gemilerin varlık değerleri çok büyük düşüş yaşadı. Denizciliğe girme fikri buradan çıktı. Yavaş yavaş başladık, ilk gemimizi 2010 yılının ortasında teslim aldık. Bugün suda 17 gemi var. Bu sene dört tane, bir tane de 2014'te olmak teslim alacağız ve toplamda filomuz 22 gemiye çıkacak. Kuru yük ve tanker gemilerine yatırım yaptık. 18 kuru yük gemisi, 1 milyon 200 bin ton taşıma kapasitesiyle filonun ağırlığını oluşturuyor. Dört tankerimiz ise 530 bin tonluk kapasitemiz var. Tankerler ham petrol taşıyor. Ana iş alanımız bu, denizcilikte başka bir bölüme kaymayı düşünmüyoruz. Kuru yük ve tankerde kalarak biraz daha büyütme çabamız. Tanker bacağında biraz daha yukarı çekerek taşıma kapasitesinde biraz daha dengeli bir seviyeye getirmek istiyoruz.

Siz başlangıçtan itibaren işlerin içerisinde miydiniz yoksa daha sonra mı ekibe dahil oldunuz?

Ben 2009'un mayısında Amerika'da Tufts University'den mezun olduğumda şirket kuruluyordu. Londra'ya gidip denizcilik ve finans konusunda bir senelik bir master programına katıldım. Ben masterımı tamamlayıp döndüğümde ilk gemimizi teslim aldık. Yani ben en başından beri varım aslında. Arada altı aylık askerlik süresinde yoktum sadece. Birçok geminin teslimine bilfiil katıldım, hala da devam ediyor. İşten bir kere çok keyif aldım. 2008 krizinden sonra 2012'de denizcilik sektörü bir kriz daha yaşadı. Bunun sebebi de, krizden önce verilen gemi siparişleri 2009-2010-2011'deymiş ve hep ötelemişler teslimlerini 2012'ye. 2012'de bir arz fazlası oluşunca gelirlerde çok ciddi düşüşler oldu. Biz açıkcası, 2014'ün haziran ayından önce bir toparlanma beklemiyoruz. Önümüzdeki yıl mart ayından sonrasına artık pek yeni gemi siparişinin olmadığını görüyoruz.

Gemileriniz Türkiye'deki tersanelerde mi üretiliyor?

Hepsi Uzakdoğu'da inşa edildi. Güney Kore'de Hyundai, STX gibi büyük tersanelerle çalışıyoruz. Bizim gemilerimizin en küçüğünün taşıma kapasitesi 37 bin ton, en büyüğünün ise 180 bin ton. Türkiye'de yapılabilecek en büyük gemiler zaten 37-40 bin ton civarında. Yanılmıyorsam bir tane tersane 55 bin tonluk gemi yapabiliyor ama bir kere fiyatta rekabetçi olamıyor Türk tersanesi. Orada demir-çeliği, motoru, jeneratörü, pervaneyi kendi üretiyor. Türkiye'nin rekabet edebildiği segment 10 ila 25 bin ton arasında taşıma kapasitesi olan kimyasal tankerler. Bunlarda da gerçekten rekabetçi.

Denizcilik sektörünün krizden geçtiğini söylediğiniz, mevcut durumda ne gibi fırsatlar veya zorluklar var?

Biz hala fırsat olduğunu düşünüyoruz. Yatırım yapmaya devam ediyoruz, edeceğiz de. Tabii ki, zorlukları var. Kriz ortamı gelirler düşük, bu durumda maliyetlerin iyi kontrol edilmesi gerekiyor. Finansmanın ve nakit akışının iyi ayarlanması gerekiyor. Bunları ayarlayanlar eminim daha rahat atlatacaktır kriz dönemini.

Genel anlamada Türkiye'nin dünyadaki denizcilik sektöründe açısından önündeki yolu nasıl görüyorsunuz?

Her tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak çok ufak kalmışız. Bir Yunan, Japon filosuna göre çok çok ufak kalmışız yıllarca. Ama görüyorum ki, kriz dönemlerini fırsata çevirmeye çalışan bizim gibi birçok büyük yatırımcı var. Önümüzdeki yıllarda da Türk ticaret filosunun daha da büyüyeceğini düşünüyorum.

Sizin Densa olarak başka alanlarda yatırım planınız var mı?

Kesin karar verilmedi ama denizcilik haricinde yatırım çalışmalarımız var. Bir arayıştayız. Denizcilik yatırımımız daha yeni ve geliştirdiğimiz bir alan olduğu için çok da aslında farklı alanlara zaman ayıramıyoruz. 1 milyar dolar seviyesinde mevcut yatırım tutarımız, daha da büyütmeyi öngörüyoruz, o yüzden şu anda daha çok denizciliğe odaklanmış durumdayız diyebilirim.

Toplam personel sayınız nedir?

Densa Denizcilik'te 400 personelimiz var.

Genç bir işadamı olarak iş dünyasında kendinize örnek aldığınız kimse var mı?

Babam var bir kere her şeyden önce. Çoğu erkek evlat babasını idol olarak alır. Ben de onlardan biriyim. Küçükken de örnek aldığım babamdı. Şimdi de sadece iş hayatı için değil özel hayatta da örnek aldığım kişi babamdır. Çok adildir, dürüsttür, disiplinlidir, detaycıdır, bunların hepsinin iş hayatında çok önemli olduğunu düşünüyorum. Özel hayatında aile yapısına çok önem verir. İşinizde iyi olmanız için önce evinizde huzurunuzun olması gerekir. Başarılarını takip ettiğim birçok işadamı var ama idol olarak babamı örnek alıyorum. Rahmetli dedem Hacı Sabancı'yı örnek alıyorum. Kendisi de bütün hayatını ailesine, işine, Adana'ya adamış.

Sizin Adana'ya yatırımınız olur mu? Adana'nın Sabancı Ailesi için önemini biliyoruz...

Tabii ki çok önemli. Ben 6-7 yaşıma kadar orada yaşadım, babam yıllarını geçirdi, dedem zaten hayatını orada geçirmiş. Bir yatırım fırsatı çıkarsa neden olmasın.

Sivil toplum kuruluşlarıyla münasebetiniz nasıl? TÜSİAD'da mesela görev almayı düşünür müsünüz?

TÜSİAD'a 2010'dan beri üyeyim. En genç üyeyim. TÜSİAD'ın yeri benim çok farklı. Babam orada başkanlık yaptığı için özellikle çok önemli. Ben TÜSİAD'a daha fazla zaman ayırmak istiyorum. O çorbada benim de bir tuzum olabilirse ne mutlu bana. İnşallah, elimden geldiğince katkı sağlamaya, faydalı olmaya çalışacağım.

Siyaset düşünüyor musunuz?

Kesinlikle yok. Anladığım bir konu da değil açıkcası. Biz daha çok ekonomi, finans, ticaret alanında ilerleyebiliriz.

Hangi takımı tutuyorsunuz, futbolla aranız nasıl?

Beşiktaş'ı tutuyorum. Babam da, iki erkek kardeşim de Beşiktaşlı. Benden daha fanatikler. Biz Beşiktaş'ı çok seviyoruz, tutku diyebilirim. Buradaki maçlarını kaçırmıyoruz kesinlikle. Yurtdışı deplasmanı olursa onlara gitmeye çalışıyoruz. İyi bir taraftarız diyebilirim.
Son yıllarda biraz üzüyor herhalde sizi de...
Beşiktaş öyledir. Bir sevindiriyor, ondan sonra uzun bir süre üzebiliyor. Olsun böyle de seviyoruz. Güzel günlerin geleceğine eminim. Bizim de daha keyif alacağımız günler gelecek.

Beşiktaş en çok görmek istediğiniz futbolcu kim?

Çok var ama Lewandowski'yi çok isterdim. Hayal ama öyle bir golcüyü Beşiktaş'ta görmek muhteşem olurdu.

HACI SABANCI KİMDİR ?

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Sabancı'nın oğlu olan Hacı Sabancı, 1987 yılında İstanbul'da doğdu. Liseyi Fransız St. Benoit Lisesi'nde okudu. 2009 yılında Amerika'da Tufts University'de ekonomi eğitimini tamamladıktan sonra Cass Business School'da finans ve denizcilik master programını tamamladı. Eğitim hayatının ardından Densa Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi olarak iş hayatına atılan Hacı Sabancı, aynı zamanda Densa Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Hayat Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi ve Electroworld Yönetim Kurulu Üyesi olarak ticari faaliyetlerini sürdürüyor. TÜSİAD'ın en genç üyesi olan Hacı Sabancı, Beşiktaş Spor Kulubü'nde de kongre üyesidir.
Sabah (Hakan Hastaoğlu)


***********************************

DENSA DENİZCİLİK FİRMASININ GEMİLERİ:























GEMİ ADI TONAJ GEMİ TİPİ İNŞA YILI BAYRAK
DENSA DOLPHIN 58772 Bulk Carrier 2010 Malta
DENSA LION 55092 Bulk Carrier 2010 Malta
DENSA TIGER 55092 Bulk Carrier 2010 Malta
DENSA EAGLE 55094 Bulk Carrier 2010 Malta
DENSA COBRA 180491 Bulk Carrier 2011 Malta
DENSA PANTHER 57631 Bulk Carrier 2011 Malta
DENSA LEOPARD 57552 Bulk Carrier 2011 Malta
DENSA JAGUAR 57280 Bulk Carrier 2012 Malta
DENSA COUGAR 57592 Bulk Carrier 2012 Malta
DENSA WHALE 158322 Crude Oil Tanker 2012 Marshall
DENSA ORCA 158322 Crude Oil Tanker 2012 Marshall
DENSA FLAMINGO 82671 Bulk Carrier 2012 Malta
DENSA PELICAN 82744 Bulk Carrier 2012 Malta
DENSA SHARK 179227 Bulk Carrier 2012 Malta
DENSA SEA LION 36765 Bulk Carrier 2013 Malta
DENSA FALCON 36752 Bulk Carrier 2013 Malta
DENSA HAWK 36746 Bulk Carrier 2013 Malta
DENSA PUMA 36383 Bulk Carrier 2013 Malta
DENSA SEAL 36383 Bulk Carrier 2013 Malta
DENSA CHEETAH 36383 Bulk Carrier 2013 Malta


***********************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ:

06.04.2013 - Armatörlüğü sevdik büyümeye devam
04.02.2013 - DENSA 'nın filosu 21 gemiye ulaştı
20.04.2012 - Densa, tanker filosunu büyütüyor
28.01.2010 - SABANCILAR Krizi fırsata çevirdi

Eklenme tarihi: 17.06.2013




Share |




YORUMLARINIZ


zuar
Yabancı bayraklar gemisi var allah yokluğunu vermesin piyasaya göre iyi veriyorlar işinize gücümüze bakın bırakın bayramın sunmuş bulmuş işinize görehareket edin kimse kimseyi zorla cçalıştırıyor iyiydi ekmek yiyorum buy şirkette kimse karalama dikdörtgen şirketi var burasi okumaya birer millet senedi sepeti bahane ediyor hemşire senet alır prosedür bu yapacak bişey yok.isine geliyorsa

Yazan: murat - 24.12.2015 20:45:04


personele karşı hor görme .
gemiciler hor görülüyor .hiç bir söz hakkı verilmior. adil ücret verilmiyor. mesai yok göstermelik kagıt üstünde. kumanyası çok zayıf. kontrat çok uzun.
Yazan: yorgun denizci - 2.10.2015 22:12:05


personel maasi
Arkadaslar densa hakkinda bilgi verirmisini kamorot maasi falan ne kadar ve surekli isci aliniyormu rica etsem cevap verirmisincok acil
Yazan: mehmet - 24.09.2014 07:40:40


sigorta
armatörler türk ama gemiler yabancı bayrak çalışan gemici kardeşlerim sigortasız çalışıyor bu insanlıkmı armatörler elini vicdanına koysun burası türkiye vatanı
Yazan: cemallettin - 26.12.2013 11:31:45


densa mı
DENSA NIN TEK İYİ TARAFI MAASLAR ZAMANINDA YATMASI TAM 7 AY BÖCEKLİ MAKARNA PİRİNÇ YEDİK
Yazan: poacher poacher - 28.10.2013 18:34:53


Bicer
Türkiye cumhuriyetin parasıyla git yabancı bayrakla yabancılar calıstır. Önce adam olun ülkeye ihanet etmeyin Sabancı
Yazan: Ahmet - 7.09.2013 10:19:09


makinelostromosu
gemilerinizde makine lostromosu çalıştımıyorsunuz makine lostromoları açmı kalsın onların ailesi yokmu onlarında çalışmaya ihtiyacı var saygılar
Yazan: ali aydın - 3.08.2013 19:33:10


Filipinli mi ?
Arkadaslar bilmeden atip tutmayin 2. muhendis acigindan dolayi bazi gemilerde 2.muh olarak azeri yada gurcu calisiyor geriye kalan personelin tamami türk ve türkiye de ki firmalarin en iyileri arasinda yer alir
Yazan: Bozbey - 5.07.2013 01:47:10


personel
peki söylermisınız kaçtane türk personel çalıştıryorsunuz, türkiye ye ne faydanız var. ondan sonra şu kadar yatırım yaptım. bunların hiç birisine inanmayın.
Yazan: yasin - 24.06.2013 17:14:43


bayrak
ee nerde Türk bayrağı hepsi Malta Marshal adaları bayraklı sonra gelip burda yayınlıyonuz böyle tipleri
Yazan: vatandaş - 23.06.2013 17:32:27


...
Tamamı filipinli personelinizle beraber başarılar size o zaman..
Yazan: Fatih - 21.06.2013 02:32:07




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KLAS Gemi acental..
 BEREM Denizcilik
 MEMORIES Yatching
 EGE Su Altı Hizme..
 ARKAS holding
 CAPT.ELSEK Intern..
 HABAŞ Petrol Ürün..
 MERYEM ANA Deniz ..
 EUROTRADE
 ER Gemicilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim