Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Hedef hem miktarı hem de fiyatı artırmak
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği'nin 2. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması Ödül Töreni'ne katıldı. Ödül Töreni'ne ayrıca Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve çpk sayıda davetli katıldı. Törende bir konuşma yapan Çağlayan, gemi ve yat sektöründe 10 yıl önce yerlilik oranlarının yüzde 15'ler mertebesindeolduğunu, bu rakam bugün ise yüzde 35-40'lar düzeyinde olduğunu belirterek, "Biz bir taraftan ihracat kilogram fiyatımızı artıracağız bir taraftan da bu önemli sektördeki yerlilik oranlarını yüzde 60-70'lere çıkarmanın araştırması ve çalışması içinde olacağız" dedi.

Bakan Çağlayan, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin elde ettiği yüzde 2,2 oranındaki büyümede ihracatın 4,1 puanlık katkısının önemli olduğununa dikkat çekerek, ihracatın hem nicelik hem de nitelik açısından mutlaka değişmesi gerektiğini belirtterek, "10 sene önce Türkiye'de sanayicinin Ar-Ge ile, teknoloji ile, inovasyon ile bir hesabı alışverişi yoktu. Herkes enflasyon duvarının arkasına saklıyordu. 2008'de krizle birlikte ülkelerin ekonomileri, davranış biçimlerinin, iş yapma biçimleri değişti. Rekabet yapmanın usul ve esasları değişti. Geçmişte ne yaparsanız yapın satmak zorunda, almak zorunda olan bir ekonomiden, siz iyi hizmet veremezseniz kaliteli yapamazsanız bir başka ülkenin gelip bu ülkede mal satacağı bir döneme girdik. Olması gereken zaten buydu" diye konuştu.

"GÜNEY KORE'NİN ÖNÜNDEYİZ"

Bakan Çağlayan tasarım yarışmalarına büyük önem verdiğine, ihracatçı birliklerinin toplamda 36 tasarım yarışması düzenlediğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Toplumda tasarım yarışmalarına karşı algı değişti. Katılım bazında oranlar giderek arttı. Bugün Güney Kore 55 milyar dolarlık gemi ve yat ihracatı yaparken ihracatın kilosunu ne kadara yapıyor acaba? Türkiye geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar civarında ihracat yapmışken ben şimdi sektörlerimi tek tek ihracat kilogram fiyatları çerçevesinde değerlendiriyorum. Bizim geçen yıl itibariyle gemi ve yat ihracatında birim kilogram fiyatımız yaklaşık 4,69 dolar. Güney Kore'nin önündeyiz. Onların birim kilogram fiyatı bizden düşük ancak Almanya’nın gerisindeyiz. 2009’da ihracatımızın kilogramı 1 dolar 16 sentti ve giderek ihracat kilogram fiyatının arttığını görüyorum. 2009'da 1,16'dan 2010 yılında 1,23'e çıktı ve 2011’de 1,47 oldu sonrada 2012’de 1,58 dolara çıktı. Biz bunu yaparken Japonya bir kilogramlık ihracatını 3,96, Almanya 3,76 , Kore 3 dolara yapıyor."

"EN AZ İKİYE KATLAMAMIZ GEREKİYOR"

Çağlayan, "İhracat kilogram rakamımızı en az ikiye katlamamamız gerekiyor" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"2023 hedeflerine ulaşmak için ileri teknolojiye geçiş yapılması gerekiyor. Geçen yıl yaptığımız yaklaşık 90 milyon tonluk ihracatımızı 270 milyon tona çıkarmamız gerekiyor ki hedeflerimizi tutturalım. Ancak bunu bu şekilde yapamayız. Önemli olan bunu miktar bazında değil değer bazında arttırmak. Dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde olmayı kafaya koymuşsak, ihracat kilogram rakamımızı en az ikiye katlamamamız gerekiyor. Bunu da ileri teknoloji yüksek katma değer koyarak yapacağız. Türkiye geçen yıl dünyanın 17. en büyük, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi oldu. Ar-Ge harcamalarının milli gelir oranı içindeki payının artırılması için inovasyo vazgeçilmez. Bugün Türkiye'de 100 dolara üretilen bir otomobilin 56 doları yurtiçi kaynaklar, 44 doları ise ithal kaynaklarla yapılıyor. Yerli otomobile gidiş sebebimiz de otomobilin motorunun ve aktarma organlarının Türkiye'de yapılmasını sağlamak. Yerli otomobilin yerli motor ve aktarma organını koyduğumuz zaman yerlilik oranı 56 dolardan 80 doların üzerine çıkıyor."



Eklenme tarihi: 24.06.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TURGUT REİS Deniz..
 AVMAN Deniz Tic. ..
 FENWICK MARITIME
 TURKON Holding
 HAMALOĞLU Denizci..
 TOLGA Denizcilik ..
 ELKENZ Denizcilik..
 SARIOĞLU Denizcil..
 ELBA Denizcilik
 HOLIDAY Yachts
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim