Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Denizin dibinde 3 batık gemi bulundu
Tieion Antik Kenti açıklarında balıkçıların 2 batık gemi gördüğü ihbarı üzerine yapılan ön dalışta gemilerin 3 adet olduğu belirlendi.

Çaycuma ilçesinin Filyos beldesindeki Tieion Antik Kenti açıklarında balıkçıların 2 batık gemi gördüğü ihbarı üzerine yapılan ön dalışta gemilerin 3 adet olduğu belirlendi.

Filyos'taki antik kentin yaklaşık 200 metre açığında denizin dibinde gemi batıklarını fark eden balıkçıların durumu kazı ekibine haber vermelerinin ardından Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım ve Bülent Ecevit Üniversitesi Sualtı Dalış Kulübü üyeleri bölgede dalış yaptı.

Ön çalışmada batıkların 3 adet olduğu belirlendi, denizin dibinde Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı tahmin edilen çok sayıda kırık amfora (iki kulplu geniş testi) parçaları ve batıklara ait olabileceği düşünülen çeşitli kalıntılara ulaşıldı. Eserler, dalgıçlar tarafından fotoğraflandı.

Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ön incelemede 3 adet olduğu belirlenen gemilerin fırtına sonucu antik limanın mendireklerine çarparak battığını tahmin ettiklerini söyledi.

Gemilerin taşıdığı yük dolayısıyla antik kente gelirken battığını düşündüklerini kaydeden Atasoy, "Dalış izninin çıkmasının ardından M.S. 2 ile 13. yüzyıl arasındaki döneme ait gemilerle ilgili net bilgilere sahip olacağız. Ödenek ve izin geldiğinde hemen çalışmalara başlayacağız" şeklinde konuştu.

Dalış izni bekleniyor

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Yalçın Arslan ise antik limanda bulunan batıkların ortaya çıkarılabilmesi için su altında arkeolojik kazı yapılması gerektiğini dile getirdi.

Gerekli izinler konusunda girişimlere başlandığını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

"Antik kent limanı çevresinde midye toplayan balıkçılar tarafından gemiler görülmüş. Su altına dalış ve kazı izinleri çıktığı takdirde ağustos ayında batıklarda çok daha detaylı bilimsel araştırmalar gerçekleştirilecektir. Deniz dibinde bulunan gemilerin fırtınalar sonucunda antik limanın mendireklerine çarparak batmış olabileceği tahmin edilmektedir. Batıklarda kazı yapıldığı takdirde bu gemilerin ebatları, taşıdıkları yük ve dönemleri hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşılacaktır."

Tieion Antik Kenti

Zonguldak'ın kuzeydoğusunda sahil kenti Filyos'taki Tieion Antik Kenti, Tios adlı rahibin önderliğindeki Miletos kolonisince kurulmuş. Tarih boyunca Herakleia Pontika (Ereğli) ve Amastris'in (Amasra) gölgesinde kalan kent, çeşitli krallıklara bağlı varlığını sürdürmüş.

Romalılar tarafından yıkılıp yağma edilen kent, daha sonra yeniden inşa edilerek Roma eyaletlerine bağlı ticaret ve balıkçı bölgesi olarak varlığına devam etmiş. Bölge, sonraki dönemlerde balıkçı kasabasına dönüşmüş.

19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yabancı araştırmacılar ve seyyahlarca araştırmalar yapılan antik kentte 2006'da başlatılan kazı çalışmalarının Karadeniz ve Küçük Asya tarihi ile arkeolojisine ışık tutması bekleniyor.

***********************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ:
Karadeniz'de iki batık gemi bulundu




Kaynak: Haberler.com
Eklenme tarihi: 08.07.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 THE MOORİNGS Yach..
 BARBAROS Yatçılık
 SANOVEL İlaç
 ORTA DOĞU TEKNİK ..
 DENİZ FENERİ Ulus..
 AKGÜNLER Denizcil..
 TCS Denizcilik
 SARP Turizm
 MAYAMARINECYPRUS ..
 KAYRAPORT Liman I..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim