Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Haliç Yat Limanı ihalesi sonuçlandı
Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesi tamamlandı. İhaleyi 1 milyar 346 milyon dolarla Rixos otelleriyle bilinen Sembol İnşaat Ekopark ve Fine Otel ile oluşturduğu konsorsiyum ile kazandı. Sembol İnşaat'ın patronu Fettah Tamince iş hayatına halı satarak başlamış, 2000 yılında Rixos zincirini kurarak Türkiye'nin en önemli işadamlarından biri haline gelmişti.

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinde, Cengiz İnşaat-Taca İnşaat-Galeri Kristal ile Sembol Uluslararası Yatırım-Ekopark Turizm-Fine Otelcilik ortak girişim grupları yarıştı. 1 milyar 138 milyon dolarla başlayan açık artırma 20 tur devam etti ve sonuçta kazanan 1 milyar 346 milyon dolarla Rixos Grubu'nun da sahibi Sembol-Ekopark-Fine Otel ortaklığı kazandı. Oluşan bu fiyata KDV de dahil edilecek.

Firmanın teklifi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın onayına sunulacak ve Yıldırım'ın onaylaması halinde ihale sonuçlandırılacak.

İŞLETME SÜRESİ 45 YIL

Proje, 4 yılı inşaat, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilecek. Proje kapsamında her biri 70 yat kapasiteli iki yat limanı, her biri 400 oda kapasiteli 5 yıldızlı iki otel, dükkanlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri, bin kişilik cami ve otopark yapılacak. Tarihi Haliç Tersanesi proje kapsamı dışında yer alıyor.

'FİYAT BEKLEDİĞİMİZDEN YÜKSEK ÇIKTI'

İhaleyi kazanan Rixos otelleri sahibi ve Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince projeye 1 milyar TL yatırım yapacaklarını söyledi. Fettah Tamince 4 yılın altında projeyi bitirmek istediklerini belirtti.

Projenin finansmanı konusunda da konuşan Tamince yüzde 20-25'ini özkaynaklardan sağlayacaklarını belirtirken projeye sağlayacakları kredi için "dünyadaki gelişmeler soru işareti olsa da şartlara bakacağız. dedi. Tamince ihale fiyatının beklediklerinden yüksek çıktığını da sözlerini ekledi. Tamince inşaatın bugünkü şartlarda en az 1 milyar lira civarında olacağını anımsatarak, "Önümüzde 3-4 yıllık bir süreç var, bu süre içerisinde ne olacağını hep beraber göreceğiz. Ödeme ise eşit taksitlerle gerçekleşecektir. Projede ekonominin şartlarına bağlı olarak yüzde 20-25 oranında öz sermaye kullanmayı planlıyoruz" dedi.

Tamince "Yıllardır boş ve atıl kalmış bir alanı deniz ve tarihle buluşturacağız. İstanbul ve Türkiye'ye iddialı bir turizm alanı kazandıracağız" diye konuştu.

VAN-ÇALDIRAN'DAN İŞ DÜNYASININ ZİRVESİNE

1972 yılında Van'ın Çaldıran ilçesinde doğan Fettah Tamince, liseyi Antalya’da okudu. Tamince o yıllarda turizmle ilgilenmeye başladı. Akrabalarıyla birlikte halı satan Tamince lise sonrası Almanya’da okudu ve 1994’te mücevher işine başladı.

Antalya Kemer’de ilk mağazasını açan Tamince, daha sonra turizmin diğer alanlarına da el attı. İlk olarak gayrimenkul sektörüne giren Tamince, turistlere villa ev satış işine girdi. Villa konut geliştirme ile inşaat sektörüne de giren Fettah Tamince 2000 yılında ilk Rixos'u açarak otelcilik sektörüne adım attı. Antalya'da arka arkaya oteller açan Tamince, daha sonra da yurtdışına açıldı. Rixos zincirine ait 13'ü Türkiye'de ve 7'si yurtdışında olmak üzere toplam 20 otel bulunuyor.

Ancak Fettah Tamince turizmci olarak bilinse de üç ana şirketinden en büyük ciroyu Sembol İnşaat'tan yapıyor. Özellikle Türki cumhuriyetlerde büyük ihaleler alan Sembol İnşaat, stadyuım ve alışveriş merkezleri gibi inşaatlar yapıyor. Fettah Tamince'nin hobileri arasında golf ve tenis oynamak yer alıyor.

İŞTE DAKİKA DAKİKA İHALE SÜRECİ

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesi adım adım şöyle gelişti:

10:25 İki grubun teklif zarfları incelendi.

10:30 Sembol-Ekopark-Fine Otel ortak girişimin ilk teklifi 1 milyar 136 milyon 930 bin dolar olarak gerçekleşti

10:31 Cengiz-Taca-Galeri Kristal'in ilk teklifi 862 milyon 600 bin dolar

10:33 Açık artırmaya geçildi. Cengiz-Taca-Galeri Kristal 1 milyar 138 milyon dolar teklif etti. Sembol-Ekopark-Fine Otel 1 milyar 145 milyon dolara yükseltti.

İkinci turda Cengiz-Taca-Galeri Kristal 1 milyar 146 milyon dolar, Sembol-Ekopark-Fine Otel 1 milyar 150 milyon dolar teklif etti.

Üçüncü turda Cengiz-Taca-Galeri Kristal 1 milyar 152 milyon dolar Sembol-Ekopark-Fine Otel 1 milyar 170 milyon dolar teklif etti.

Dördüncü turda Cengiz-Taca-Galeri Kristal 1 milyar 172 milyon, Sembol-Ekopark-Fine Otel 1 milyar 175 milyon dolar teklif etti.

Yedinci turda Cengiz-Taca-Galeri Kristal 1 milyar 210 milyon dolar, Sembol-Ekopark-Fine Otel 1 milyar 212 milyon dolar teklif etti

On ikinci turda Cengiz-Taca-Galeri Kristal 1 milyar 246 milyon dolar, Sembol-Ekopark-Fine Otel 1 milyar 260 milyon dolar teklif etti.

On altıncı turda Cengiz-Taca-Galeri Kristal 1 milyar 300 milyon dolar, Sembol-Ekopark-Fine Otel 1 milyar 301 milyon dolar teklif verdi. Böylece ihale değeri 1 milyar 300 milyon doları geçti.

On yedinci turda Cengiz-Taca-Galeri 1 milyar 302 milyon dolar teklif verdi. Sembol-Ekopark-Fine Otel mola aldı.

On sekizinci turda Cengiz-Taca-Galeri 1 milyar 327 milyon dolar, Sembol-Ekopark-Fine Otel 1 milyar 337 milyon dolar teklif verdi.

On dokuzuncu turda Sembol-Ekopark-Fine Otel 1 milyar 345 milyon dolar teklif verdi. Yirminci tura girerken Cengiz-Taca-Galeri mola aldı.



Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 25.07.2013




Share |




YORUMLARINIZ


Yağma Sürüyor
Kamunun elindeki kıyıları Halka açmak yerine, rantiyeye peşkeş çekme alışkanlığı bu hükümetin temel politikası oldu.Halkın uyarılarına,protestolarına vs'ye rağmen Tarihi Haliç tersanesinin de akibeti aynı olacak ve Tersane merkezi konumundan ötürü ranta feda edilecek..Şimdi yandaş oraya otel,AVM, Otopark yapıp marinada ekleyerek bol turist çekecekmiş..Yani bu şu demek; asgari ücretliler yandaş milyar doları doğrultuyuncaya kadar o kıyıdan istifade etmeyi unutsunlar şimdilik...

Yazan: Veli Baran - 25.07.2013 17:16:56




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KURŞUN Denizcilik..
 ALİ RIZA AKSOY De..
 GULNAK Dnz. Nak. ..
 DEAR B Ltd.
 ÇEŞME Balik Turu
 MARİNTEK Danışman..
 KOÇLAR Denizcilik
 EMSAN Denizcilik ..
 VENTO Deniz İşlet..
 BERGEN Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim