Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Şüpheli yük taşıyan Rum bandıral gemi, İtalya'da tutuklandı
Son istikameti Suriye olan ve şüpheli yük taşıyan Rum bandıralı bir geminin, İtalya’da tutuklandığı haber verildi.

Alithia gazetesi, “Suriye’ye Gidecek Şüpheli Yüke Sahip Rum Gemisi Tutuklandı” başlığıyla yayımladığı haberinde, Rum makamlarının, nihai istikameti Suriye olan Rum bandıralı bir geminin, muhtemelen silah sistemleri parçalarından oluşan şüpheli bir yük taşıdığına dair Dışişleri Bakanlığı’na ulaşan bilgilerin ardından, bakanlığın son günlerde alarma geçtiğini yazdı.

Gazete, kendi “kaynaklarına” dayanarak, bu bilginin Rum Dışişleri Bakanlığı’na, Fransa güvenlik makamları tarafından iletildiğini kaydetti.

Rum Dışişleri Bakanlığı’nın ise, bu bilginin akabinde, Rum yönetiminin güvenlik makamlarını bilgilendirdiğini belirten gazete, geminin Suriye hükümeti hesabına, silah sistemleri parçalarıyla ilgili şüpheli bir yük taşıyan ve Çin’in Şanghay limanından denize açılan Rum bandıralı bir gemi olduğunun anlaşıldığını bildirdi.

Rum Dışişleri Bakanlığı ile Rum yönetiminin güvenlik makamlarının koordineli faaliyetlerinin ardından, tutuklanan geminin Yunan çıkarlarına hizmet eden Rum bandıralı bir yük gemisi olduğunun anlaşıldığını kaydeden gazete, geminin Mısır’ın Port Said limanında tespit edildiğini ifade etti.

Bunun hemen ardından, Rum makamlarının Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ile Ticari Denizcilik Bakanlığı’nı durumdan haberdar ettiklerini ifade eden gazete, bakanlıkların ise merkezi Pire’de bulunan gemi şirketi sahibini tespit ettiklerini belirtti.

Rum hükümetinin ise Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis aracılığıyla, geminin denize açılması ve İtalya’ya yönelmesi için, Mısır hükümetiyle görüştüğünden bahsedildiğini kaydeden gazete, Yunan makamlarının olaya karışmasının, gemi şirketi sahibinin gemi kaptanına, rotasını İtalya’ya çevirmesi için Rum makamlarının telkinlerine uyması direktifi vermeyi kabul etmesine katkıda bulunduğunu ifade etti.

Rum Dışişleri Bakanlığı’nın ise, bunun arından İtalyan makamlarını olay hakkında bilgilendirdiğini ve iki hükümetin görüşmesinin ardından, geminin İtalyan limanına götürülmesine karar verildiğini anlatan gazete, İtalya Sahil Güvenliği’nin bilgilendirilip alarma geçirildiğini; İtalya Polis makamlarıyla işbirliği içerisinde, geminin limana sevk edildiğini ve orada tutuklandığını yazdı.

İtalyan polisinin, özel uzmanlarla birlikte, geminin taşıdığı yükte araştırmalar ve incelemeler yaptığını kaydeden gazete, İtalyan uzmanların araştırmalarından, gemideki konteynırların, çeşitli yüksek teknoloji ürünü elektronik sistemler içerdiklerinin tespit edildiğini belirtti.

Bu sistemlerin, Suriye Silahlı Kuvvetleri’nin sahip olduğundan bahsedilen modern silah sistemlerinin çalışması için kullanılmakta olduğunu kaydeden gazete, geminin yüküne orada el konulduğunu ifade etti.

Yükün güvenli bir yere taşındığını ve ayrıntılı bir şekilde incelenmesini, Ordu ile Polis uzmanlarının üstlendiğini dile getiren gazete, geminin mürettebatının ise tutuklandığını ve İtalyan makamları tarafından sorgulanmakta olduklarını belirtti.

Geminin yüküne el konulmasıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler’in (BM) bilgilendirildiğini, öte yandan ABD’nin de konuya büyük ilgi gösterdiğini haber veren gazete, aynı kaynaklara dayanarak, ABD’nin, ele geçirilen sistemlerin kaynağını ve nerede kullanılmakta olduklarını incelemeleri için, İtalya’ya uzmanlar gönderdiğinden söz edilmekte olduğunu ekledi.

Gazete, aynı kaynakların, bunların ilk bakışta, füze silah sistemlerinde kullanılabilen Çin menşeli ultra modern silah sistemleri gibi görünmekte olduklarından söz ettiklerini ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise “Suriye Krizi… Gemilerdeki Yasak Malzemelere El Konulması” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Suriye’ye Rum bandıralı bir gemi ile BM kararlarına göre yasak olarak kabul edilen malzeme taşınmasının; Paris ile Lefkoşa Rum kesiminin işbirliğinin ardından önlendiğini haber verdi.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, Fransız makamlarının Rum hükümetiyle haberleştiklerini ve kendisini, Yunan çıkarlarına hizmet eden ve varış noktası Mısır’ın Port Said limanı olan Rum bandıralı bir geminin, Çin’in Şanghay limanında yasak malzemelerle yüklendiği konusunda bilgilendirdiklerini belirtti.

Geminin Mısır’daki limanda yükünü indireceğini ve malzemenin buradan Suriye’ye nakledileceğini kaydeden gazete, Rum hükümetinin, gemi şirketi sahibi ile işbirliği içerisinde, yasak malzemenin nakledilmesini ve boşaltılmasını önlediğini belirtti.

Gemideki malzemenin elektronik mekanizmalardan ibaret olduğunu, öte yandan geminin hiçbir zaman Mısır’daki limana ulaşmadığını kaydeden gazete, yapılan görüşmelerin ardından direktifler verildiğini ve geminin İtalya’daki Spezia limanına yönlendirildiğini kaydetti.

Orada, gemideki yasak malzemeye el konduğunu haber veren gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, benzer bir olayın geçtiğimiz Salı akşamı ise bu kez “Kıbrıs” civarında yaşandığını anlattı.

Suriye istikametine doğru hareket etmekte olan şüpheli bir gemiyle ilgili istihbarat verilmesinin ardından, Rum makamlarının alarma geçtiğini ifade eden gazete, geminin BM kararlarına göre yasak malzeme taşıdığı bilgisinin akabinde, “mekanizmaların çalıştırıldığını” anlattı.

Gazete, geminin yolundan alıkonulduğunu ve diğer gemi gibi, İtalyan limanına yönlendirildiğini ekledi.
Politis gazetesi ise “Bir Daha Asla… Monchegorsk- Kıbrıs Ortaklarıyla İşbirliği İçerisinde İki Gemiyi Sepetledi” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Anastasiadis hükümetinin, Monchegorsk gemisi durumunda izlenen politikalardan tamamen farklı politikalar benimsediği yorumunda bulundu.

Anastasiadis hükümetinin, geçmişin hatalarından kaçınma ve uluslar arası denizcilik kuralları çerçevesinde hareket etmeye kararlı olduğunu yazan gazete, Monchegorsk örneği ile geminin RMMO’nun Mari’deki (Tatlısu) deniz üssünde son bulan ölümcül yükünün, yeni hükümet için pusula teşkil ettiğini kaydetti.

Fransız makamlarının bu çerçevede birkaç gün önce, Rum makamlarını Şanghay’dan Mısır’ın Port Said limanı için ayrılan Rum bandıralı bir gemi hakkında bilgilendirdiklerini yazan gazete, Fransızların elindeki bilgilere dayanarak, geminin, Mısır’a ulaşmaması gereken yasak malzemeler taşıdığını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı’nın bunun üzerine harekete geçtiğini ve Rum Başsavcının da hazır bulunduğu bir toplantı yapıldığını ifade eden gazete, derhal Yunanlı gemi şirketi sahibine yönelik faaliyetlerde bulunulduğunu belirtti.

Şirketin işbirliğinde bulunduğunu ve geminin İtalya’daki limana yönlendirildiğini anlatan gazete, burada geminin yükünün boşaltıldığını ve bunun BM’nin koyduğu yasaklar içine giren elektronik sistemlerden ibaret olduklarının tespit edildiğini kaydetti.

Elindeki bilgilere dayanarak, geçtiğimiz Salı günü de benzer bir olayın yaşandığını ve Rum bandıralı bir geminin Suriye’ye yöneldiğini yazan gazete, bu durumda da benzer bir hareketlilik yaşandığını ve geminin yine İtalya’ya yönlendirildiğini ekledi.

Simerini gazetesi ise haberinde, uluslararası hukuka riayet eden Rum yönetiminin, kısa zaman önce, Suriye’ye gitmekte olan yasadışı bir malzemenin el konması sürecine katkıda bulunduğunu yazdı.

Daha da somut olarak, Rum yönetiminin İtalyan makamlarını bir gemi hakkında bilgilendirdiklerini kaydeden gazete, gemideki yasadışı malzemenin nihai varış noktasının Suriye olduğunu ve sonuç itibarıyla buna İtalyan makamlarının teftişinin ardından el konduğunu ekledi.



Kaynak: Kıbrıspostası
Eklenme tarihi: 05.09.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KOÇANLAR Deniz Ta..
 DALYAN Denizcilik
 MARİNTEK Danışman..
 PENNON Yat
 BAYRAMOĞLU Denizc..
 DİZMAN Denizcilik
 GLOBUS Uluslarara..
 ADATEPE Denizcili..
 DENİZ RASPA
 AYGAZ A.Ş.
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim