Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
16 Nisan 2024
Haber
Anket
Kaptan Ünal Celasin’in “Viya böyle” kitabı çıktı
Sitemizin değerli üyelerinden Uzakyol Kaptanı Ünal Celasin’in 39 yıllık deniz tecrübelerine dayanarak yazdığı “Viya böyle” isimli kitabı çıktı. Sayın Ünal Celasin bu kitabında bütün bilgi ve tecrübelerini öncelikle genç Zabit adayları olmak üzere bütün denizcilerle paylaşıyor.

Kitapta deniz ve denizcilikle ilgili aradığınız bir çok soruya cevap bulabileceğinizi düşünüyoruz..

Bu değerli eseri Denizcilik camiasına kazandıran Sayın Ünal Celasin’e teşekkürü bir borç bilerek, katkılarının devamını dileriz.

Bütün profesyonel denizci ve denizci olmaya aday tecrübesiz arkadaşların mutlaka bu kitabı okumalarını öneriyoruz.

Kitap Akademi Denizcilik Kitabevinde satışa sunulmuştur. Bu kitaba sahip olmak isteyen fakat ulaşamayan arkadaşlar bize ulaşırlarsa yardımcı olmaya çalışırız.

www.gemipersoneli.com
02123200054




TANITIM:

"Viya böyle" kitabı aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır;

1- VİYA BÖYLE
2- DÜMEN KUMANDALARI
3- DÜMEN ARIZALARI
4- EMERCENSİ DÜMEN
5- KÖPRÜ ÜSTÜNÜN HAZIRLANMASI
6- ZABİTLERİN MANEVRADAKİ GÖREVLERİ
7- SEFER BELLİ OLDU
8- YAKIT TALEBİ
9- SEYİR VARDİYASI
10- DELİLERDEN KAÇMAK
11- YEMEK
12- YEMEK YEME ADABI
13- DEMİRLEMEK
14- DEMİR VARDİYASI
15- SOSYAL YAŞAM
16- KİTAP
17- MÜZİK
18- İÇKİ
19- SİGARA
20- OYUN
21- DEDİKODU
22- TARAFTAR
23- ZAMAN
24- KAÇAK
25- KORSAN
26- GEMİ İÇİ HIRSIZLIK
27- ÜÇKÂĞITÇILAR
28- MUTLULUK NUMARASI
29- SAĞLIK
30- ŞEKER
31- AİDS
32 -HİTAP
33- KILIK KIYAFET
34- İSTANBUL
35- İZMİR
36- HEDİYE
37- SHORE PASS
38- MURAT'S PORT GUİDE
39- FOTOKOPİ
40- MOB
41- YALANCI EKO
42- KAPTANA ÖĞÜTLER
43- 2. KAPTANA ÖĞÜTLER
44- 3. 4. KAPTANA ÖĞÜTLER
45- UÇAK YOLCULUĞU
46- ROTA
47- DOBLİN
48- SUEZ KANALI
49- PANAMA KANALI
50- DEĞER VERMEK
51- DRAFT VE DELİLİK
52- GREENPEACE
53- SAFETY FİRST
54- SİRKÜLER
55- NEHİRDE SEYİR
56- CHECK LİST
57- CEP TELEFONU
58- KAMAROT
59- SLOPCHEST
60- PSC
61- SORULAR
62- TASARRUF
63- KUMANYA LİSTESİ
64- SU SIKINTISI
65- PM/AM, ETA VERMEK
66- KANÇELLO
67- NOR
68- SOF
69- DEMORAJ
70- GEMİYİ KAÇIRMAK
71- PERVANE
72- GEMİ DEĞİŞTİRMEK
73- TEK POSTAYA KALMAK
74- SF
75- AİR DRAFT
76- FREE SURFACE
77- OCEAN ROUTES
78- HARİTA
79- RL-GC-MGC
80- SEXTANT
81- İNGİLİZCE
82- HAVA RAPORLARI
83- İMMOBİLİZATİON-HOTWORK
84- STEVEDORE'S DAMAGE REPORT
85- SEAPROTEST'
86- M/R-B/L
87- KONTRAT
89- BUZLUK
90- YÜKLER
91- DENİZ NETASI
92- BİRAZ SEYİR YAPALIM MI
93- YALAN
94- SIKINTI
95- QUEBECK SEFERİ
96- ST PETERSBURG SEFERİ
97- SİNGAPORE
98- ÇARPIŞIYORUZ EFENDİM
99- HALKALAR
100- SONSÖZ 4

Kitabın yazarı Kaptan Ünal Celasin’in kaleminden ;

ÖNSÖZ

Sevgili genç zabitler..
Bugüne kadar çok mektup yazdım.7’den 70’e çok mektup arkadaşım oldu. Tahmin edemeyeceğiniz ne güzellikler, ne mutluluklar keşfettim o uçsuz bucaksız denizlerde, ama hep tek kişiye yazdım. Şimdi karşımda yüzlerceniz durmakta. İlk defa bu kadar büyük topluluğa mektup yazıyorum. Umarım bu mektup amacına ulaşır, siz genç zabitlerimizin denize, gemiye intibakınıza yardımcı olur. Bence bu kitabı iyi okuyup hazmeden her maddesini içine sindiren genç zabit adaylarımız korkmadan çekinmeden göğsünü gere gere, kendine itimadını kazanmış olarak göreve başlayabilir. Ayrıca mesleğinin her kademesinde faydalanacağı bir şeyler de bulacaktır bu kitabın içinde..

14.12.2003 Atlantik’te seyir yaparken kitabımın önsözüne başlayabildim en nihayet. Tesadüfen bugün benim doğum günüm biliyor musunuz? 59 yaşına girdik. Beni tanıyanlar hep ‘ ne zaman kitabınız çıkıyor efendim’ diye sorup durmaktalar. Henüz başlamadık ki. Kitap yazmak, kitap basmak o kadar kolay mı? İnanın ben basma yönünü hiç düşünmüyorum, nasıl olsa birileri yol gösterir bastırırız. Yazmak önemli sizlere layık olabilmesi önemli, her satırı düşündürmeli, sizlere bir şey verebilmeli. Birikimlerimiz, notlarımız tabii ki var. Bakalım bunları nasıl toparlayacağız, göreceğiz.

Bu kitabı yazma fikri nereden geldi? Söyleyeyim `yetti artık’ demekten. Hangi gemiye gitsem karşılaştığım 3. ve 4. kaptanlarımın maalesef tabiri yerindeyse tın tın olmalarından. Hepsi değil tabii. Haydi bakalım dersimiz başlıyor deyip, öncelikle en önemli maddelerden anlatmaya başlıyorum.

Kulakları çınlasın bir son sınıf stajyerim ’Süvari bey, amma da torba gelmişiz’ deme gereğini duydu. Verdiğim cevap ’Bir stajyerin torba olması normal karşılanabilir ama bir gemi kaptanının torba olması karşılanamaz’ olmuştu. Hemen kamarama inip, çalıştığım gemilerde benden önce çalışmış kaptanlardan torba olanların ibret vesikalarını önüne uzattım. Evladımız şaşırdı tabi. Neyse biz bırakalım bizden büyüklerin torbalıklarını da kendimize bakalım. O diplomayı elinize aldıktan sonra kendinize güveniyor musunuz? Bu soruyu ilk önce kendinize sorun? Belki 4. kaptanlık bile yapmadan direk 3. kaptan olarak başlayacaksınız. Gemiye katıldığınız dünyanın her hangi bir limanında. Gemide kalkıverdi gece yarısı. Süvari, gemiyi rotasına koyduktan sonra ’Allah selamet versin’ deyip indi aşağıya. Hadi buyurun, boyu 200–240 metre olan 60–70 bin tonluk dökmeci gemiyi götürün bakalım o an’a kadar beyninize yani har diskinize yüklediğiniz verilerle, bilgilerle. Gemideki 25 kişinin canı size emanet. Böyle bir 3.kaptan,hem de kendi okulumdan benim yanıma geldi. Onunla beraber eşim de geldi. Stajını nerede yaptın evladım? ’Tersanede shipyard’ Evet, 7 ay tersanede çalışarak uzak yol stajını tamamlıyor ve diplomayı cebine koyup benim gemime geliyor. Pratikten olan 4. kaptan cin gibi, geminin eskisi. Şimdi onu 3. vardiyasına koysam bunu da 4.cü yatağımda mışıl mışıl uyuyabilirim, ama içim el vermedi.Morali bozulmasın, onuru kırılmasın diye 00.00-04.00 vardiyasını beraber tuttuk. Bak, şu taraf eliftir şu tarafta mertek, sakın ola ki, birbirine karıştırmayasın tamam mı? ’Tamam efendim karıştırmam’ Oldu, senin hard diskini hızla doldurmaya çalışacağız.

Bence talebelerin staj yapacağı gemileri okullar, Ulaştırma Bakanlığıyla iş birliği yaparak ayarlamalı. Armatörlerin stajyer çalıştırmak gibi bir mecburiyetleri yok peki bu çocuklar nerde yapacaklar stajlarını nasıl gemi bulacaklar evvelden gemici olarak stajlarını yapmaya katlanıyorlardı şimdilerde o da kalmadı bu konu çok önemli. Bu kitabın bu satırlarına kadar okuma lütfünü esirgemeyen sayın büyüklerimiz, lütfen bu çocuklarımızın derdine bir çözüm getirelim.

Ben her zabitimi kendime uygun yetiştirdiğimde mukavelesini tamamlamış oluyor ve gemiden ayrılıyor. Yeni gelenlerle albaştan. Dedim iyimsimi ben küçük bir el kitapçığı hazırlayayım gelene 'al evladım şu maddelerden sorumlusun' diyeyim. Kitapçık oldu kitap, bunu da yazmışken bari benimle çalışmayan diğer, yani siz zabit adaylarıyla da paylaşayım dedim. Ama olur ki benim yanıma gelirsiniz, eğer bu kitabın her maddesini içinize sindirememişseniz gelmeyin, yoksa kitabı kafanızda paralarım ona göre. Umarım armatörlerimiz de biraz daha gemilerinin güvenli ellerde olduğunu hissederler. Nasıl ki bir zincir en zayıf halkası kadar kuvvetliyse, siz armatörlerimiz de gemilerinizi ne kadar iyi Kaptan, Baş Mühendis ve 2.lerle donatırsanız donatın, 3.cü ve 4.cüleriniz zayıfsa yukarıda verdiğim misal gibi olur.

Bu basit kitabın getireceği sonuçlarla ben eminim ki çok olumsuzlukların önüne geçilecektir. İşte beybabanızın (isterseniz Ünal amca da diyebilirsiniz) en büyük Kazancı da bu olacaktır.

Basit şeyler yazacağız, hem de çok basit, lakin teferruat çok. Nasıl ki mükemmellik teferruatta gizlidir. Bizlerin de mükemmel olması için bu basit fakat oldukça fazla bilgi halkalarını kafamıza geçirmemiz gerekiyor.

Bu kitapta gemi ismi ve şahısların ismi kullanılmayacaktır (kullanılan isimler sanaldır). Önemli olan kıssadan hisse çıkarmaktır. Çalıştığım zabitlerimin yaptıkları hataların benzerlerini bu kitabı okuyanların yapmayacağıdır onlara hepimiz teşekkür edelim. İsimlerini yayınlamadığım için alınmalarına da gerek kalmadı bu arada tabiatıyla kendi yaptığımız hataları da yazacağız

Hangi okulu bitirirsek bitirelim, boynumuza, üzerinde diploma yazan büyük bir mezuniyet halkası geçiririz. Hayata atıldıktan sonra (bizim için denize açıldıktan sonra diyebiliriz) her öğrendiğimiz bilgi halkası bu büyük halkaya geçer Ne kadar çok halkan varsa o kadar çok tecrübelisin demektir. Ne mümkün bütün halkaları takabilmek, ama en azından alabileceklerimizi elimizde imkan olduğu sürece alalım bu kitap size bu imkanı getirmiştir,haydi kolay gelsin,şimdi kopya çekmeyi bırakında ciddi olarak bir mesleği öğrenmeye çalışın.Artık kıvıracak tarafınız kalmadı ona göre....

Kaptan Ünal CELASİN

Eklenme tarihi: 16.12.2006




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CANAS Petrol ve G..
 SAFİR Gemi Tasima..
 NAVİGA Yatçılık
 ATUNCO Shipping
 GÜÇLÜ Denizcilik ..
 POLARİS Denizcili..
 GEMEK Denizcilik ..
 DEKAMAR
 JUNIORORCUN Yat İ..
 ESENYALI Gemi İşl..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim