Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
'Bandırma Vapuru'na büyük ilgi
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 silah arkadaşıyla birlikte Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun’a geldiği 'Bandırma' vapurunun bire bir kopyası olan 'Bandırma Müze Gemisi' 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle ziyaretçi akınına uğradı.



Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 silah arkadaşıyla birlikte 19 Mayıs 1919’da İstanbul’dan Samsun’a geldiği ve kurtuluş mücadelesinin en büyük tanığı olan 'Bandırma' vapurunun bire bir ölçülerinde 2003 yılında yapılan vapur, 2005 yılından bu yana 'Müze Gemi' olarak hizmet veriyor. 35 bin metrekarelik Milli Mücadele Açık Hava Müzesi’nin içinde yer alan 'Bandırma Müze Gemisi'nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyasının da yer aldığı 189 eser sergileniyor. Ayrıca Atatürk ve 18 arkadaşının balmumu heykellerinin de bulunduğu vapur, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bugün ücretsiz olarak halka açıldı. Sabah saatlerinden itibaren Samsunlular ve çevre illerden gelen vatandaşlar, vapuru dolaşıp bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARINA ZİYARETÇİ AKINI

Samsun'da Atatürk'ün 19 Mayıs 1919’da kente ayak bastığı ilk nokta olan, içerisinde Atatürk ile 18 silah arkadaşı ve kendilerini karşılamaya gelenlerin balmumundan heykellerinin yer aldığı 'Tütün İskelesi', ziyaretçi akınına uğradı.

Samsun'da Atatürk'ün, 18 silah arkadaşı ile 19 Mayıs 1919 yılında kendilerini karşılayanların balmumundan heykellerinin yer aldığı 'Tütün İskelesi', 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nda ziyaretçilere açıldı. Samsun'un yanı sıra Kayseri, İzmir, İstanbul ve Kars gibi illerden çok sayıda kişi, bu önemli günde Tütün İskelesi'nde bayram coşkusunu yaşadı. Atatürk ve silah arkadaşlarını ziyaret edenler bol fotoğraf çektirdi.

Atatürk'ün heykelinin yanına giden ve elini tutup, sarılan 9 yaşındaki Hazal Sarısoy, "Atatürk; ülkemizi ve yurdumuzu kurtardı. Onun için Atatürk'ü çok seviyorum" dedi. Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak için Samsun'a çıktığı ve ilk adımı attığı yerde olmanın mutluluğunu yaşadığını belirten 59 yaşındaki Mehmet Akın, şöyle dedi:

"Gözlemlediğim kadarı ile çocuklarımıza bu günün önemi ve Türkiyemiz'in geçmişi sanırım pek anlatılmıyor. Bu konuda biraz eksikliğimiz olduğu kanaatindeyim. Atatürk ve Kurtuluş Savaşı, gelecek nesillere daha iyi anlatılmalı. Çünkü gençlerimiz bizim geleceğimiz."

Kars Kız İl Öğretmen Okulu 1971 mezunları olarak Samsun'a geldiklerini belirten Manolya Veziroğlu, şunları söyledi:

"Çok yer gördüm ama bugün Samsun'da olmaktan büyük mutluluk duydum. Bu heykelleri yapana çok teşekkür ediyorum. Çok duygulandım. Şu anda değişik bir alemdeyim."

Tütün İskelesi'nde görevli Samsun Büyükşehir Belediyesi Zabıtası Emin Kökçü, rüzgardan direğe dolaşan Türk Bayrağı'nı düzeltmek için kendisini tehlikeye atmaktan kaçınmadı. İp merdivene tırmanan Emin Kökçü, güçlükle de olsa bayrağı düzeltti ve daha sonra indi.

Kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere Bandırma Vapuruyla Samsun’a gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün karaya çıktığı ilk nokta olan 'Tütün İskelesi' yıllar içerisinde yıkıldı. Tarihi bu alanı yeniden canlandırmayı amaçlayan Samsun Büyükşehir Belediyesi, 2009 yılında temsili Bandırma Vapuru ve Tütün İskelesi'ni inşa etti. Atatürk ve 18 silah arkadaşları ile kendilerini Samsun’da karşılayanların balmumu heykellerinin yer aldığı Tütün İskelesi, Atatürk’ün Samsun’a çıkış anı canlandırıldı.



Kaynak: DHA
Eklenme tarihi: 19.05.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 IEC Denizcilik
 BANMARİN Denizcil..
 CHISIEL Dış Ticar..
 BİRLEŞİK Denizcil..
 KAYIKHANE
 DENSAN Denizcilik
 ÜTOPİK Rekreasyon..
 DALSAN Liman İnşa..
 C-M Denizcilik
 LNS Marine Ltd. Ş..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim