Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Türk yatırımcılarının gemi siparişi 13 milyon dwt’ye ulaştı
Fairplay’ın yayımladığı ülke armatörlerine ait gemi sipariş raporu, Türk armatör ve yatırımcısına ait bir kısmı opsiyonlu 13,1 milyon dwt’lik gemi siparişinin olduğunu gösteriyor. Oysa iki ay önce yayımlanan aynı raporda bu rakam sadece 7,9 milyon dwt idi. Bu durum navlun piyasasında düşüş bekleyen yerli armatörün de geleceğe artık umutlu baktığını gösteriyor.

Son aylarda ikinci el gemi alımlarında aktifliğiyle dikkatleri üzerine çeken yerli armatör, yeni gemi siparişlerine de hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda denizden kazandıklarını denize yatırmadıklarından dolayı eleştirilere maruz kalan Türk armatörünün bu gemi yatırımları herkesi şaşırtıyor. Bugün hemen hemen her armatörlük şirketi ya gemi yaptırıyor, ya yeni gemi alıyor ya da gemi alımı için görüşmeler yapıyor. Bu şirketlerin büyük kısmı da yeni gemi yatırımlarını saklamayı tercih ediyor. Bu da yerli armatörün hala gelenekçi yapıdan kurtulamadığının göstergesi. Aynı gelenekçilik yerli tersaneler için de söz konusu. Bugün uluslararası tersaneler karlarını açıklarken, yerli tersaneler almış oldukları gemi siparişlerini dahi açıklamaktan kaçınıyor.

Siparişlerde Geden öncü

İngiliz Lloyd Register’in yayımladığı haftalık denicilik dergisi Fairplay, dünya genelinde bulunan ofisleri sayesinde elde ettiği verilerle hazırladığı gemi sipariş defteri, Türk armatör ve yatırımcısının yeni gemi siparişlerinde ne kadar aktif olduğunu gösteriyor. Fairplay’in web sayfasında yayımladığı raporda Türk yatırımcısına ait 153’ü yurtdışındaki tersanelerde olmak üzere toplam 361 gemi siparişi bulunuyor. Bu gemilerin toplam tonajı ise 13,1 milyon dwt. Genel, Dünya, Yasa, Kaptanoğlu, Aktif Denizcilik gıbi şirketler buyuk tonajlı gemi siparişinde lider konumda. Sadece Genel Denizcilik’in 59 gemiden oluşan 5,6 milyon dwt’lik gemi siparişi bulunuyor. Yerli yatırımcıların yakalamış olduğu bu tonaj miktarı Türk armatörünün piyasa korkularını geride bıraktığını gösteriyor. Son 4 senedir devam eden yüksek piyasaların her an düşmeye başlayabileceği endişesi yerli armatörün yatırımlarında çekingen davranmasına neden oluyordu. Ancak bu yılın başında Türk armatörü endişelerini bırakarak yatırımlarını artırdı. Yerli ve yabancı tersanelere vermiş olduğu sipariş miktarı Türk armatörün kontrolündeki milli ve kolay bayraktaki toplam filo kapasitesine ulaştı.

Armatörlerin dışında son yıllarda yerli tersanelerin de kendilerine gemi yaptığı ve denizcilikteki gelişimi gören denizci olmayan birçok firmanın da gemi yatırımları dikkat çekiyor. Yapılan gemilerin büyük kısmı satış amaçlı inşa edilse de işletmek amacıyla inşa edilen gemilerin filoya katılmasıyla önümüzdeki üç senede türk deniz ticaret filosunda ciddi büyüme yaşanacağını gösteriyor.

Eklenme tarihi: 27.07.2007




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GRUP Asm
 APM Denizcilik Na..
 LOTUS Shipping
 ÖZEL PENDİK YAŞAM..
 MİNA Denizcilik v..
 MARİNPET Petrol D..
 BEKIR SENGUL Ship..
 AYKIN Deniz Nakli..
 A&G Denizcilik
 NOVA Gemi Acentel..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim