Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
16 Nisan 2024
Haber
Anket
İzmir’in ilk atık toplama gemisi
İzmir’de çevre temizliği ve atık bertarafı konusunda faaliyet gösteren Turanlar Çevre A.Ş., gemilerin atıklarını da toplamaya başlıyor.

Firma, 400 ton depolama kapasitesi bulunan “Rayda” adlı atık toplama gemisiyle Çeşme’den Çandarlı’ya kadar 180 kilometrelik alandaki gemilerin katı ve sıvı atıkları toplayacak, geri dönüşümünü ya da bertarafını sağlayacak. Geminin önümüzdeki hafta çalışmaya başlaması planlanıyor. Gaziemir’deki Aslan Avcı firmasının atıklarını temizlemek için Atom Enerjisi Kurumu’nca yetkilendirilen Turanlar Çevre A.Ş., orta vadede de, Türkiye’de kurulacak nükleer santrallerin radyoaktif maddelerinin bertarafı amacıyla şimdiden çalışma başlattı. Kurum, alanında uzman bir Fransız firmayla da radyoaktif maddelerin bertarafı için görüşmelerini sürdürüyor.

Deniz kirliliğine son

Kocaeli’de faaliyet gösteren Rayda Denizcilik Ltd. Şti.’yi satın alarak sektöre adım attıklarını belirten Turanlar Çevre A.Ş. Genel Müdürü Serhat Emanet, İzmir’de böyle bir hizmeti verecek gemi olmadığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Alsancak ve diğer özel liman işletmelerine gelen gemilerin sintine suları ve slaçlarına acil durumda müdahale edebilecek, atık alabilecek gemi bulunmuyordu. Bu da çevre kirliliğine yol açıyordu. Bu açığı ‘Rayda’ gemisiyle gidermek istiyoruz. Alsancak Limanı’nda atık toplama ünitesi var. Ancak orada bertaraf yapılamıyor. Rayda zaman kazanmak için alternatif çözüm sunacak. Gemiler bu şekilde atıklarını daha rahat verebilecek.”

10 bin gemi geliyor

İzmir Körfezi ve Aliağa limanlarını yılda 10 bin geminin ziyaret ettiğine ve Çandarlı’nın da hizmete açılmasıyla bu sayının daha da artacağına dikkat çeken Emanet, atık toplama gemisinin bulunmamasının büyük eksiklik ve ihtiyaç olacağını kaydetti. Serhat Emanet, “Çevre kirliliğiyle ilgili cezaların uygulanabilmesi için öncelikle gerekli tesislerin kurulup yaşama geçirilmesi gerekiyor. Bu gemi sayesinde yasalar daha rahat uygulanabilecek” dedi.

GERİ DÖNÜŞÜMLE EKONOMİYE KATKI

TÜRK gemilerinin yanı sıra yurt dışından gelen gemilerin de atık toplama hizmetlerinden yararlanacağını ve bu yatırımın ülkeye büyük katma değer sağlayacağını belirten Serhat Emanet, gemilerden alınan bazı atıkların geri dönüşümünün yapılarak hammaddeye çevrileceğini, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlanacağını ifade etti. Emanet, “Önümüzdeki dönemde marinalar ve balıkçı barınaklarında, mavi bayrak uygulamasıyla beraber, buradaki bütün yatların ve deniz taşıtlarının atıkları kontrol altına alınacak ve düzenli bir şekilde bertaraf edilecek. Bu çözümle beraber deniz kirlenmesi riski ortadan kalkacak. Ortaya çıkacak potansiyele göre de yeni gemi satın alımları gündeme gelecek” bilgisini verdi.

AĞIR YAPTIRIMLARI VAR

TÜRKİYE’nin de imza koyduğu, gemilerin işletiminden ya da kazayla meydana gelebilecek deniz kirlenmelerinin önlenmesi amacıyla Uluslararası Denizcilik Örgütü’nce (IMO) yapılan Uluslararası Marpol Sözleşmesi’nin şirketlere ağır yaptırım ve cezalar getirdiğini hatırlatan Serhat Emanet, şöyle devam etti: “Mart 2013’te gemi söküm için Aliağa’ya gelen İtalyan bandralı Alba gemisinin fırtına yüzünden oluşan yırtık nedeniyle içindeki bin 500 tonluk petrol çamuru 5 kilometre boyunca Çandarlı sahillerine yayılmıştı. Oysa, İzmir’de o tarihte böyle bir gemi hizmette olsaydı Gemi Söküm Tersanesi’nde bekleyen geminin atıklarını toplayacak ve böylesi bir çevre felaketinin de önüne geçilmiş olacaktı. Satın aldığımız gemiyle kirlilik ve sızıntıdan kaynaklanan deniz kirliliğine de müdahale edebileceğiz.”

PETKİM’İN TESİSLERİNİ KULLANIYOR

2005’ten beri çevre alanında hizmet verdiklerini aktaran Serhat Emanet, Petkim’in imha tesisiyle anlaşmalı olduklarını dile getirerek, şu bilgileri paylaştı: “Petkim’in atık kapasitesinin yarısını kullanıyoruz. Geminin topladığı atıkların sınıfına uygun olanı burada bertaraf edeceğiz. Geri dönüşüme uygun olanları da sınıflandıracağız. Biz, çevre arıtımı, tıbbi atık ve geri dönüşüm konusunda hizmet veriyoruz.”

1 MİLYAR TL’LİK GELİR

ORTA vadeli hedefleri hakkında da bilgi veren Serhat Emanet, Türkiye’de kurulacak üç nükleer santralin radyoaktif atıklarının bertarafına da talip olduklarını açıkladı. Emanet, “Nükleer santrallerde üretilecek elektriğin miktarının içindeki radyoaktif atığın bertarafı bir şirkete verilecek. Bu konuda çalışmalarımız başlattık. Gaziemir’deki çalışmalarımızdan dolayı bir Fransız şirket bizi buldu. Bu konuyla ilgili birlikte çalışmanın görüşmelerini yapıyoruz. 500 bin Euro yatırımla kurulacak bir tesis söz konusu. Bu tesis sayesinde üç santralin atıklarını bertarafını sağlamasıyla yılda 1 milyar TL gibi bir gelir söz konusu olabilir. Biz buna talibiz” dedi.



Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 30.06.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CONTAZ Gemi İşlet..
 KURUOĞLU Denizcil..
 NAKLET Ticaret Lt..
 ATLAS Gemi İşletm..
 EMİR Denizcilik
 ARKAS holding
 BERGEN Denizcilik
 ADRASAN Denizcili..
 AYGÜN Denizcilik ..
 SEFER Chartering
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim