Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Karadenizde gemisi batana özel vergi !
Rize'de balık avlama gemisi batan vatandaş Maliye'ye "Gemim battı, geminin deposunda bulunan 1.420 matreküp deniz yakıtı zayii oldu. ÖTV'si sıfıra indirilmiş olan yakıt için ne yapmam gerekiyor" diye sordu. Maliye'den gelen cevap ise zaten gemisi batmış ve büyük zarar görmüş olan vatandaşı bir kez daha batırdı.

DENİZ YAKITININ ÖTV'Sİ YOK

4760 sayılı ÖTV Kanunu'na göre ithal edilen veya rafinerilerde üterilen yakıtlar Özel Tüketim Vergisi'ne tabii. Ancak Bakanlar Kurulu Kararı ile Türk Uluslararası Gemi Siciline ve Milli Gemi Siciline kayıtlı, kabotaj hattında yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine miktarı her geminin teknik özelliklerine göre tespit edilmek ve bu akaryakıtı kullanacak geminin jurnaline işlenmek kaydıyla verilecek akaryakıtın ÖTV tutarı sıfıra indirilmiş durumda.

Ancak gemiler bu yakıtı alıp amacına uygun olarak kullanırsa ÖTV'den muaf olma durumu sözkonusu. Bir genel tebliğ ÖTV'si sıfıra indirilmiş deniz araçlarının satılması ve terkini (saphipliğinden vazgeçilmesi) durumunda deniz aracının ödenmeyen ÖTV ve KDV'sinin ödenmesi gerektiğini belirtiyor. Tebliğin adı 6 Seri Nolu ÖTV Genel Tebliği.

Tebliğ şöyle diyor: "kiraya verilen, kira sözleşmesi süresi biten veya sözleşmesi iptal edilen deniz araçları ile donatanı tarafından satılan veya terkin edilen deniz araçlarının deposunda ÖTV tutarı sıfıra indirilmiş deniz yakıtı bulunup bulunmadığına bakılmaksızın bu yakıta ilişkin ÖTV tutarı ile bunun üzerinden hesaplanacak KDV tutarının, söz konusu bölümde belirtilen esaslara göre kiraya veren, kiracı, deniz aracını satan veya terkin eden donatan tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi uygun görülmüştür."

HEM ÖTV HEM KDV'SİNİ ÖDE

İşte Maliye gemisi batan vatandaşın geminin sahipliğinden vazgeçtiği anlamına geldiği gibi değerlendirerek batan balık avlama gemisinin kullanması için alınan ancak gemi battığı için kullanılamayan yakıtın hem ÖTV'sini hem de KDV'sini istir. Maliye özelge ile Rizeli denizciye "Balık avlanma gemisinin deposunda bulunduğu ve ÖTV'si sıfıra indirilmiş deniz yakıtı uygulaması kapsamında satın alındığı ifade edilen 1.420 m³ deniz yakıtının zayi olduğu hususu göz önüne alındığında, söz konusu malın zayi olduğu tarihte vergiyi doğuran olay gerçekleşmiş olup, zayi olan bu yakıta ilişkin hesaplanacak ÖTV tutarı ile bunun üzerinden hesaplanacak KDV tutarının deniz aracının terkin edildiği tarihi takip eden on gün içinde KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenmesi gerekmektedir" diyerek yeni vergi çıkarmış durumda.



Kaynak: HaberTürk
Eklenme tarihi: 04.07.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ERS Denizcilik
 ALCOR Shipping
 KINAY Denizcilik
 AYGAZ A.Ş.
 KOCAELİ Denizcili..
 MMMARİNE denizcil..
 POLATHANE Denizci..
 FERGÜN Denizcilik
 TEB Denizcilik
 MALATYA Büyükşehi..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim