Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Batık gemiden paha biçilmez eserler çıktı
Küçük Çuha Adası açıklarında batan geminin, şimdiye kadar bulunan, eski çağlara ait en büyük gemi enkazı olduğu ortaya çıktı

Ege Denizi’ndeki Küçük Çuha (Antikythera) Adası açıklarında 2000 yıldan daha uzun bir süre önce batan Antik Yunan gemisinden paha biçilmez arkeolojik eserler çıkarıldı.

Modern teknoloji yardımıyla yapılan çalışmalar, batan geminin şimdiye kadar bulunan, eski çağlara ait en büyük gemi enkazı olduğunu ortaya koydu.

Woods Hole Oşinografi Enstitüsü, internet sitesinde yaptığı açıklamada varlığı 1900 yılından beri bilinen batıktan gün ışığına çıkarılan parçalar arasında sofra takımları, gemi onarımında kullanılan parçalar ve gerçek boyutlu bir savaşçı heykeline ait olduğu sanılan 2 metre uzunluğunda bronz mızrağın bulunduğu bildirildi.

Sünger avcıları tarafından 1900 yılında denizin 55 metre derinliğinde keşfedilen, M.Ö. 60-70 yıllarından kalma batık Antik Yunan gemisinde 1901’deki çalışmalarda bronz ve mermer heykeller, mücevherler, mobilyalar, lüks cam eşyalar bulunmuştu.

Çalışmalar sırasında günümüzde Adikitera Düzeneği olarak bilinen ve gök cisimlerinin konumlarını modellemede kullanıldığı sanılan son derece karmaşık bir düzenek de bulunmuştu. Bilinen en eski analog bilgisayar olarak kabul edilen çarklı düzenek, M.Ö. 1. yüzyıl teknolojisine ilişkin eşsiz bir örnek olması açısından büyük önem taşıyor.

Gemi enkazındaki çalışmalar, dalgıçlardan birinin ölmesi, iki dalgıcın da vurgun yemesinin ardından durdurulmuştu.

Gemide bulunan yeni parçalar, Woods Hole oşinografi Enstitüsü’den Brendan Foley ile Helenik Su Altı Eski Eserler İdaresi’den Teotokis Teodulu’nun başkanlığındaki uluslararası arkeologlardan oluşan araştırma ekibinin kullandığı modern teknoloji sayesinde ortaya çıkarıldı.

Antik çağlara ait en büyük gemi enkazı

Ekip, 15 Eylül ve 7 Ekim arasında önce kendi kendini yönetebilen bir su altı aracına yerleştirilen stereo kameralar yardımıyla bölgenin 3 boyutlu haritasını çıkardı. Daha sonra geminin battığı bölgeye dalan özel donanıma sahip dalgıçlar, antik Yunan gemisinin yükünün büyük bir kısmının denizdeki tortu tabakasının içinde korunduğunu gösteren bulgulara ulaştı.

Yapılan çalışmalar, gemi enkazının sanılandan çok daha geniş bir alana yayıldığını ve geminin boyutlarının da daha önce tahmin edilenden çok daha büyük olduğunu ortaya çıkardı.

Gemi enkazının 300 metrelik bir alana yayıldığını belirten Foley, çıkarılan dev boyuttaki çapa ve gövdeye ait tahta döşemelerden geminin uzunluğunu yaklaşık 50 metre olarak hesapladıklarını söyledi.

Foley, "Gemi, şimdiye kadar keşfedilen, eski çağlara ait en büyük gemi enkazını oluşturuyor. Bu gemi antik çağların Titanik’i" diye konuştu.

Batıktaki kazı çalışmaları, gelecek yıl da devam edecek.



Kaynak: AA
Eklenme tarihi: 10.10.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ATASOY Denizcilik..
 ATLAS Gemi İşletm..
 FURUNO Denizcilik
 CVS Denizcilik
 NİSA Uluslararsi ..
 EKŞİOĞLU Denizcil..
 ALPAGUL Denizcili..
 MUSTAFA OKAN OĞUL..
 AYSA Denizcilik A..
 GÜLTER Denizcilik..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim