Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Petkim Limanı’na ilk gemi Eylül 2015’te yanaşacak
Azerbeycan petrol şirketi SOCAR’ın Aliağa’daki 5,6 milyar dolarlık rafineri ve liman yatırımı hızla sürüyor. 2018’de tamamlanacak yatırımların ilk halkası olan Petkim Limanı’na ise ilk gemi Eylül 2015’te yanaşacak. 2.700 dönümlük alanda inşa edilen rafineri için bugüne kadar 1 milyar dolarlık harcama yapan SOCAR, 4 yıl boyunca rafinerinin altyapısında 15 binin üzerinde kişi istihdam edecek. Bölgeye ciddi bir ivme getirmesi beklenen rafineri yatırımları şimdiden emlak fiyatlarını da uçurmuş durumda.

SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Petkim Yarımadası’nda devam eden rafineri, liman, nafta ve RES tesisi yatırımları hakkında son gelişmeleri paylaştı.

Son 40 ay

Star Rafinerisi’ndeki son durumu da değerlendiren Kenan Yavuz, programa uygun hareket ettiklerini belirtti, şu bilgileri paylaştı:
“Şu ana kadar öz kaynağımızla 1 milyar dolar harcama yaptık. Altyapı büyük ölçüde tamamlandı. Bütün makine siparişleri verildi. İmar planları ve izinler tamamlandı. Bürokratik süreçler sonuçlandı. Şimdi önümüzde 40 aylık bir dönem var. Taksimetre çalışıyor. 40 ay sonra rafineri işlemeye başlayacak. Bu 4 yıllık dönemde de Aliağa’da büyük hareket olacak. Rafinerinin alt yapısında 15 bin insan çalışacak. Şu anda Aliağa’da emlak fiyatları iki katına çıkmış durumda. Kiralar yükseldi. Biz 2018’de 15 milyar dolarlık ciromuz ile Türkiye’nin en büyük ikinci şirketi olacağız. 2023’te ise hedef Türkiye’nin bir numarası olmak. Onun için çalışıyoruz.”

İlk gemi Eylül 2015’te

2018’de tamamlanacak yatırımların ilk halkası olan Petkim Limanı’nın ise 2015’in Eylül ayında hizmete gireceği bilgisini aktaran Kenan Yavuz, “Liman, yatırım hamlemizin sonuçlanacak ilk halkası olacak. Bizim için önemli bir aşama. Liman, 1,5 milyon TEU elleçleme kapasitesiyle devreye girecek. Bu Alsancak Limanı’nın iki katı. 700 metrelik iki büyük gemi aynı anda buraya yanaşabilecek. Alsancak Limanı’na giremeyen 11 bin TEU’luk gemiler yanaşabilecek. Otoyol çıkışı, tren yolunun etkin hale gelmesi, İzmir-İstanbul otoyol projesinin bir ayağının Aliağa’ya bağlanmasıyla birlikte İzmir için altyapı devrimi oluyor. Hem İzmir trafiğini rahatlatması anlamında, hem de kentsel dönüşüm noktasında önemli bir hamle” diye konuştu.



DEMİRE AŞKI ANLAMIYORUM

İzmir Alsancak Limanı ile ilgili yine çarpıcı açıklamalarda bulunan SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, İzmirliler’in konteyner ve demire olan aşkını anlayamadığını dile getirdi. Geçtiğimiz hafta Alsancak Limanı’na yanaşan 4 kruvaziyer gemi ile kente gelen turistleri tebrik eden Kenan Yavuz, şöyle devam etti:


Bu kadar engele rağmen gelen Turistleri kutlamak lazım

“Gemilerden biri konteyner bölümüne yanaştı. Bu kadar engellemeye rağmen İzmir’e geldikleri için gerçekten kutlamak lazım onları. Ben 400 milyon dolar harcayarak liman yaptım. Onun için bu konuda konuşmaya hakkım var. İzmirli iş adamları ise ‘devlet harcasın, biz konuşalım’ diyor. Ben hiç değilse kendim harcadım, konuşuyorum. Siz de harcayın konuşun. Çok meraklılarsa Alsancak Limanı’nı İzmir iş dünyası alsın.”

Mutlaka tartışılmalı

Alsancak Limanı’nın konteyner bölümünün kapatılması konusunu artık İzmir’in çok daha etkin bir şekilde tartışması gerektiğini belirten SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, “Bir alternatif oluşuyor ve İzmir için de bir fırsatı beraberinde getiriyor. Demir yığınlarını, kamyon filolarını İzmir’in göbeğine sokmamın kime ne faydası var. Sadece Petkim Limanı değil, Aliağa’daki diğer limanlarla birlikte 2,5 milyon TEU’luk bir kapasite oluşuyor. Bu da 2023’e kadar bölgenin ihtiyacını karşılıyor.

Artık alternatif var

Gerekli demir ve karayolu altyapısının tamamlanmasıyla birlikte de ihracatçı ya da ithalatçıya ek bir maliyet ve zaman kaybı da olmayacak. Eskiden alternatif olmadığı için belki sıcak bakılmıyordu, ama artık alternatif var. Alsancak Limanı, muhteşem kruvaziyer ve yat limanı olur. Hükümet kanadıyla da bu düşüncemi paylaştım. Onlar da makul ve mantıklı yaklaşıyor. Şu anda bir liman lobisinin direnci var. Ama eninde sonunda bu alışkanlıktan vazgeçecekler. İzmir hızlı bir sıçrama ve atlama yaşıyor. İçinde olduğumuz için bunu hissedemeyebiliriz. Bir de demir yığınlarından kurtulursa İzmir’i kimse tutamaz” diye konuştu.

ENERJİDE DALGALANMA

Kenan Yavuz, rüzgar santrali yatırımlarının da devam ettiğini 51 megavatlık yatırımın Petkim Limanı ile birlikte Eylül 2015’te ilk fazının devreye gireceğini belirterek, “Petkim’in kapasitesi yüzde 13 artıyor. 120 milyon dolarlık bir yatırım yapıyoruz. Bu ay sonunda devreye giriyor. Yarımadanın enerji ihtiyacı 300-350 megavata ulaşıyor. Böyle olunca da enerji üretim kabiliyetinizi artırmanız gerekiyor. Enerjide en ufak dalgalanma olmaması adına yatırımlarımız sürüyor” dedi.

ÇEVREYE SAYGI

Aliağa’daki sanayi yoğunluğuyla ilgili tereddüt ve eleştirileri de değerlendiren Kenan Yavuz, şöyle devam etti: “Sanayi yoğunluğu açısında bizim yatırımlarımız bittikten sonra bile Aliağa’nın 3-4 kat yatırıma ihtiyacı var. Burada önemli olan sanayi yoğunluğu değil. Yapılan yatırımın teknolojiyi kullanımı ve çevreye olan saygısı. Buna dikkat etmek lazım. Biz olayı bu açıdan değerlendiriyoruz.”



Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 21.10.2014




Share |




YORUMLARINIZ


Aliağa hızla büyüyor
Aliağa bölgesinde demir çelik,petrol,petrokimya,kağıt,haddecilik,saç üretimi,lng ve lpg depolama ve birçok sanayi dalı var.Yatırımlar yapılıyor.Yapanlara teşekkür ediyoruz.Ama burada konut açığı var.Yeterli ulaşım yolları yok.Tankerler şehrin içinde park ediyor.Düzenli bir imar planı hala yapılamadı.Kimse milletin sorununu dinlemiyor.Karayolumuz 1983 yılında duble yol oldu.İmar 1988 yılında yapıldı.Şehir o zaman 15.000 idi. Şu an 85.000 oldu.Aliağa şehrini büyütecek vizyonu olan yöneticilerimizi bekliyoruz.Her gün yaklaşık Menemenden,İzmir,den,Bergama,dan,Manisa ve köylerinden binlerce insan Aliağa,ya çalışmak için geliyorlar.Bu insanlarımız burada kalmak istiyor ev kiraları pahalı. Niye pahalı yeterli arsa olmadığı için .Yeni arsa belediyeler tarafından üretilemediği için. Aliağa,da trafik tıkanıyor.Sebebi 1988 yılında yapılan 15.000 kişinin yaşayacağı yoldan başka yol yapılamadığı için. Aliağa 100.000 nüfusa dayandı belediyeler aynı eski yolu söküp yapıyor. Yeni yol arterleri açmaları lazım.Tehlikeli madde taşıyan binlerce araç çevre yolu olmadığı için şehrin içinden geçiyor.Çok tehlikeli değil mi? Bu iş için devlet yönetimi ve yerel yönetimler bir an önce büyüme potansiyeli çok yüksek olan Aliağa için yeni acil eylem planları yapıp acil bir şekilde her türlü sosyal sınıfın barınabileceği modern bir şehir planı ortaya koyup yaptırmaları lazım. Aliağa,nın uluslararası bir şehir olduğunuda unutmadan yapılmalıdır.Hayırlı işler dilerim.

Yazan: i.vehbi Türk - 5.11.2014 23:50:27




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ELBA Denizcilik
 NAMAR Denizcilik
 KALYON Denizcilik..
 CANMAR Denizcilik
 AKAR Deniz
 ALYANS Denizcilik
 NİSA Uluslararsi ..
 MED MARİNE HOLDİN..
 ERDOĞDU Denizcili..
 BEK Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim