Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Batan botu görevlendirenlere 15 yıla kadar hapis talebi
Şile açıklarında batan yük gemisinin mürettebatını kurtarmaya giden 3 kıyı emniyeti personeli ve bir balıkçının ölümüyle ilgili soruşturma tamamlandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 5 sayfalık iddianamede, 4 Aralık 2012 tarihinde Şile açıklarında yabancı uyruklu yük gemisinin batması sebebiyle gemi mürettebatını kurtarmaya giden Kıyı Emniyeti personelinin bulunduğu botun kurtarma faaliyeti esnasında battığı ve kaptan Cemil Özben, yağcı Turgay Sarıboğa ile makinist Mehmet Genç'in boğularak yaşamını yitirdiği belirtildi. Gemici Ahmet Kasarcı'nın da boğulma tehlikesi geçirerek yaralandığı ifade edilen iddianamede, olayda taksirle birden fazla kişinin ölümü ve bir kişinin yaralanması nedeniyle Şile Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı anlatıldı.

BİLİRKİŞİ: ASLİ UNSUR OLAĞANÜSTÜ HAVA KOŞULLARI

Olayda yaşamını yitirenlerin ailelerinin Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü sorumlularından şikayetçi olduğu, kusur durumunun saptanması için dosyaya bilirkişi tayin edildiği belirtilen iddianamede bilirkişi raporuna da yer verildi. Bilirkişilerin raporda, Kıyı Emniyetinin kurtarma ile ilgili kıyıda önlem almadığı, balıkçıların yardımı ile çalışmaların devam ettiği, balıkçı Mümin Akgün'ün de bu sırada hayatını kaybettiğini belirttiği kaydedildi. Amacı kurtarma olan kurumun her türlü riske karşı öngörüde bulunarak en hızlı şekilde harekete geçilecek acil durum planlarının olması gerektiğini ifade eden bilirkişilerin raporda, dalga yüksekliğinin 5 metreyi bulduğu bir alanda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün denize açılma talimatının verilmemesi gerektiğini bildirdiği ifade edildi.

Durumu bilerek kaptana emir veren Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nde krizi yöneterek bota denize açılma talimatı verenlerin sorumluluğunun olduğunu belirten bilirkişi raporunda, olayın meydana gelmesinde asli unsurun olağanüstü hava koşullarının olduğu belirtildiği kaydedildi.

BİLİRMİŞİ: KIYI EMNİYETİNİ GÖREVLENDİREN KİŞİ VEYA KİŞİLER YÜZDE 50 KUSURLU

Bilirkişilerin raporda "Olayda yaşamını yitiren makinist Mehmet Genç'in teknenin sürati konusunda bot kaptanı Cemil Özben'i uyarmayarak olayda ihmalinin olduğu, ölen kaptanın da can yeleğini giymediği, dalga yüksekliği ile sürat uyumunu dikkate almaması nedeniyle olayda ihmallerinin olduğu, botları görevlendiren kişi veya kişilerin söz konusu ölümlerde ihmallerinin olduğu, bu durumu bilerek kaptana emir verenlerin de sorumluluğu olduğu, bu bağlamda makinist Mehmet Genç yüzde 10, kaptan Cemil Özben yüzde 40, Kıyı Emniyeti botlarını görevlendiren kişi veya kişiler yüzde 50 tali kusurlu bulunmuştur" dediği kaydedildi.

10 GÖREVLİYE 15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

İddianamede, dönemin Kıyı Emniyet Genel Müdürü Salih Orakçı hakkında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan soruşturma izni verilmemesi nedeniyle takipsizlik kararı verildiği kaydedildi.

İddianamede, gemi kurtarma çalışması için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nde kriz masası oluşturulduğu ifade edildi. Kriz tutanağına imza atarak botu görevlendiren Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nde çalışan 10 şüpheli hakkında "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.


Kaynak: DHA
Eklenme tarihi: 04.12.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 HACIÖMEROĞLU Deni..
 GOODHOPE Shipping
 GRUP Denizcilik S..
 INSPEKTOR Marıne ..
 STATU Gemi Kirala..
 FATOGLU Gıda San...
 GRANDİ Gemi Kiral..
 KILIÇ Deniz Ürünl..
 ERS Denizcilik
 ASYELKEN Gemi Ace..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim