Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
24 Nisan 2024
Haber
Anket
Gemi kazasıyla ilgili soruşturma başlatıldı
Bakan Elvan, İtalya açıklarında batan Türk yük gemisine ilişkin, İtalya'da soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yaptığı yazılı açıklamada, Ravenna açıklarında batan Türk bayraklı Gökbel isimli gemiye yönelik arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Kazadan 5 Türk personelin yaralı olarak kurtarıldığına işaret eden Elvan, şunları kaydetti:

"Ravenna Arama Kurtarma Merkezi ile yapılan görüşmede 11 Türk personelden kayıp olan 4 kişiyi arama kurtarma çalışmalarının 2 helikopter ve 1 römorkör ile sürdürüldüğü bildirilmiştir. Kazada 5 Türk personelinin kurtarıldığı öğrenilmiştir. 2 personel ise maalesef hayatını kaybetmiştir. Kazaya ilişkin olarak İtalya Ulaştırma Bakanı ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek bilgi aldım. İtalyan Bakan, Türk gemisinin batmasına sebep olan kaza ile ilgili olarak başsavcılığın soruşturma başlattığı bilgisini verdi."

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 1 yaralının durumu ağır

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov ile Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

"Gökbel" isimli Türk bandıralı yük gemisinin ise yaptığı kaza sonucunda battığını ifade eden Çavuşoğlu, "Bu kazada ise 2 vatandaşımız öldü, 5 vatandaşımız kurtarıldı ancak 4 vatandaşımız hala kayıp. Yaralı 5 vatandaşımızdan birinin durumu ağır. Diğer yaralı vatandaşlarımız ise taburcu olduklarında Bolonga üzerinden Türkiye'ye getirilecekler" dedi.

Çavuşoğlu konuya dair Türkiye'nin Yunanistan ve İtalya büyükelçiliklerinde çalışmaların devam ettiğini söyledi.

2 saat kurtarılmayı bekledik

İtalya'nın Ravenna Limanı açıklarında dün Belize bandıralı bir gemiyle çarpıştıktan sonra batan Türk yük gemisinin mürettebatı, çarpan gemiye siren ve düdüklerle ulaşmaya çalıştıklarını ancak başarılı olamadıklarını söyledi.

"Gökbel" adlı yük gemisinin mürettebatından Hasan Tiryaki ve Gençosman Sabuncu, kazanın ardından tedavi görmek üzere kaldırıldıkları Santa Maria delle Croci Hastanesi'nde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Her şeyin bir anda olup bittiğini belirten Sabuncu, "Bölgedeki kötü hava koşulları yüzünden 2 saat denizde kurtarılmayı bekledik. Denizin içinde cebelleştik, zor zamanlardı Allah kimseye göstermesin. Kaptan benden önce atladı, en son ben atladım gemiden. Kaptanı denizde iki defa gördüm. Uzaktaydı ve sis vardı, sonra kayboldu" dedi.

İtalyan Sahil Güvenlik ekiplerinin kendilerini kurtarmak için büyük çaba harcadığını kaydeden Tiryaki de "Sahil Güvenlik botundaki iki kişi, beni yakaladı. Ayaklarım tutmuyordu" dedi.

Çarpan gemiye siren ve düdüklerle ulaşmaya çalıştıklarına ancak başarılı olamadıklarına işaret eden Tiryaki, sözlerine şöyle devam etti: "Çarpışmadan sonra bir anda güverte sular altında kaldı. Kaptan dahil 11 kişinin tamamı gemiden atladı."

Yaşamını yitirenlerin kimlikleri belirlendi

"Gökbel" isimli Türk yük gemisinin bağlı olduğu Ömer Çetinkaya Denizcilik ve Transport Şirketi Genel Müdürü Remzi Bahşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Emrah Karataş'ın cesedinin teşhis edilmesinin ardından ölen ikinci kişinin de kimliğinin belirlendiğini kaydetti.

Bu kişinin kaptan Kamil Murat Kantoğlu olduğunu bildiren Bahşi, ikinci kaptan Melih Erek, ikinci çarkçı Yiğit Küçükbıyık, usta gemici Zeynel Üstün ve aşçı Bayram Aslan'ın halen bulunamadığını ifade etti.

Bahşi, üçüncü kaptan Osman Sabuncu, çarkçıbaşı Muhamet Ali Gündüz, gemiciler İbrahim Ethem Kibar ve Hasan Tiryaki ile yağcı Mustafa Burak'ın da kurtulduğunu öğrendiklerini ifade ederek, "4 kişi ilgili arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Oradaki başkonsolosumuz dünden beri limanda bulunuyor. Şu anda yoğun bir şekilde devletimiz ve bizim adımıza gerekli çalışmaları yapıyor" diye konuştu.

"Personel hafta içi ülkeye gelecek"

Diğer kayıpların da bulunmasını umut ettiklerini belirten Bahşi, şöyle devam etti:

"Oradaki yasal süreç devam ediyor. Cenazelerin Türkiye'ye gelmesi için bu sürecin tamamlanması lazım. Konu bizden çıktığı için olay devletimiz ile İtalyan makamları arasındaki yasal prosedüre dönmüş durumda. Oradaki ilgili yazışmaların bitmesi lazım. Tüm personelin ifadeleri alınacak. Bize çarpan geminin kaptanı tutuklandı. Ayrıca onların personeli ile ilgili tutanaklar tutulacak, raporlar hazırlanacak ve kurtulan personelimiz bu hafta içinde ülkeye gelecek."

"Gemi 20 dakika içinde battı"

Şirket sahibi Ömer Çetinkaya'nın kardeşi İsmail Çetinkaya ise İtalya Ravenna Limanı'nda yükünü boşalttıktan sonra buradan ayrılmak isteyen ve 12,7 deniz mili hızına ulaşan Belize bayraklı geminin, 9 knot rüzgar ve sis altında, 4,1 deniz mili hızındaki gemilerine çarptığını kaydederek, şunları söyledi:

"Ağır sis altında göz gözü görmüyor. Derya gibi denizde 2 gemi birbirini buluyor. Diğer geminin en güçlü bölgesi olan burnuyla bizim gemimizin en zayıf bölgesine vuruyor ve gemimiz 20 dakika içinde batıyor. Kaptanımız bütün mürettebatı can havliyle güverteye çıkartıyor, güverteden filikalara atladıklarını biliyoruz ondan sonrasını bilmiyoruz. Saatler sonra gelen bilgiye göre önce bir vefat sonra saatler sonra akşama doğru ikinci vefat. 4 kişi kayıp, 5 kişi de kurtarıldı."

Kurtarma çalışmalarının da güçlükle yürütüldüğünü aktaran İsmail Çetinkaya, "Allah yardım etsin. Herkesten dua bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Çetinkaya, "Kazada kusur kimdeydi?" sorusu üzerine ise geminin kötü hava koşullarında limana çağrılmasına anlam veremediklerini söyledi.

İtalya'nın Ravenna Limanı açıklarında dün Belize bandıralı bir gemiyle çarpıştıktan sonra batan Türk yük gemisindeki iki kişi yaşamını yitirmiş, 4 kişi kaybolmuş, mürettebattan 5'i de kurtarılmıştı.

Hasan Tiryaki'nin baba evinde buruk sevinç

İtalya'nın Ravenna Limanı açıklarında dün Belize bandıralı bir gemiyle çarpıştıktan sonra batan "Gökbel" isimli Türk yük gemisinden sağ kurtulan Hasan Tiryaki'nin memleketi Giresun'daki baba evinde buruk sevinç yaşanıyor.

Tiryaki'nin, Eynesil ilçesine bağlı Yarımca Köyü'nde yaşayan anne ve babası, batan gemide oğullarının sağ kurtulmasının sevincini yaşıyor.

Baba Fazlı Tiryaki (70), AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun bir senedir gemide çalıştığını ve üçüncü kez gittiği seferde kazanın yaşandığını belirtti.

Geminin batma haberini İstanbul'da yaşayan oğlunun telefonla bildirdiğini anlatan Tiryaki, "İstanbul'daki oğlum bize telefon etti, 'Hasan'ın çalıştığı gemi kaza yapmış, batmış ama o kurtulmuş. Kendine ulaşamadık ama arkadaşının telefonuna ulaştık' dedi. Arkadaşı, 'Hasan'ın hastane yattığını ve endişelenmememiz gerektiğini' söylemiş. Tabiki insan sıkılıyor, üzülüyor ama ne yapacaksın ki Allah'ın takdiri. İnşallah iyidir, zaten iyi olduğu yönde haber aldık. Yetkililerden oğlumun bir an önce bize ulaştırmasını istiyorum" diye konuştu.

Anne Zeliha Tiyaki (68) ise oğlunun sağlık durumunun iyi olduğu haberini aldıkları için sevindiğini söyledi.

Şeker hastası olduğu için ailesinin kendisine haberi vermekte zorlandığını ifade eden Tiryaki, "Kazayı diğer oğlum haber verdi. Haberi aldığımda başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Daha sonra Hasan büyük oğluma ulaşmış. Büyük oğlum, 'Kendisiyle konuştum, üzülme' dedi. Dünden bu yana stres altındayız" dedi.

Hasan Tiryaki'nin eşinden boşandığı ve bir kız çocuk babası olduğu öğrenildi.

İtalya'nın Ravenna Limanı açıklarında dün Belizebandıralı bir gemiyle çarpıştıktan sonra batan Türk yük gemisindeki iki kişi yaşamını yitirmiş, 4 kişi kaybolmuş, mürettebattan 5'i de kurtarılmıştı.



Kaynak: AA
Eklenme tarihi: 29.12.2014




Share |




YORUMLARINIZ


teşekkür
iş konusu olsun habercilik olsun gempoya ve orda çalışan tüm personele teşşekkürü bir borç bilirim gempo bir numara

Yazan: mübarek fatih malaç - 2.01.2015 11:39:50




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 HACI ŞABAN ZORER ..
 BEYAZ Deniz Taşım..
 KÖKSALANLAR Deniz..
 ORTAK Denizcilik
 TGS Shipping Serv..
 DALYAN Denizcilik
 MEKE Group
 AYDEN Denizcilik
 LCM ROTA
 ÖZKIRAÇ Ltd.
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim