Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Çanakkale'de asırlık zafer kutlanacak
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'ncü yıl dönümü yarın düzenlenecek iki ayrı törenle kutlanacak, şehitler anılacak.

Törenlere Başbakan Ahmet Davutoğlu, beraberinde çok sayıda bakan ile birlikte katılacak. Türkiye'nin kalbi 100 yıl sonra bir kez daha Yenilmez Armada'nın bozguna uğratıldığı Çanakkale'de atacak. Türk milleti, zaferi kazandıran Türk askerindeki o yüksek ruhu bir kez daha yaşayacak. Tüm şehitler minnetle anılacak. Türk halkı, 100 yıl önce olduğu gibi Çanakkale'de bir kez daha tek yürek, tek millet olacak. Dünya harp tarihine altın harflerle yazılan büyük zaferin kahramanlıkları yeniden hatırlanacak.

İLK TÖREN STADYUMDA

Asırlık zaferin kutlamaları saat 08.30'da Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başlayacak. 18 Mart Stadyumu'ndaki ilk tören ise 09.30'da gerçekleşecek. Üzerinde, 'Çanakkale Geçilmez' yazan altın madalya, 253 bin şehit anısına Türk Bayrağı'na takılacak. Stadyumdaki törenlerde, Çanakkale şehitlerinin torunları buluşacak. Çanakkale şehitleri için yapılacak saygı duruşu ardından İstiklal Marşı eşliğinde altın madalyanın takıldığı Türk Bayrağı göndere çekilecek. Burada Başbakan Ahmet Davutoğlu bir konuşma yapacak. Zaferle ilgili şiirler okunacak, Devlet Halk Dansları ve Mehteran Bölüğü gösterilerinin ardından geçit töreniyle tören son bulacak. Tören halkın katılımına açık olacak.

İKİNCİ TÖREN ŞEHİTLER ABİDESİ'NDE

İkinci tören Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde yapılacak. Saat 14.00'te başlayacak törenlerde, Atatürk Anıtı'na çelenkler sunulacak. Çanakkale şehitleri içi saygı duruşunda bulunulup, saygı atışı yapılacak. İstiklal Marşı'nın okunması ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir konuşma yapılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasının ardından şehitlik defterini imzalayacak. Seyir terasından savaş gemilerinin geçit törenini ve Türk Yıldızlar gösterisi izlenecek. Buradaki tören şehitlik ziyaretiyle sona erecek. Buradaki töreni abide önünde kurulan bin 200 kişilik portatif tribünde özel davetliler izleyecek.

GEMİLER ZİYARETE AÇILACAK

Büyük zaferin kutlama törenleri öncesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait üç savaş gemisi, Çanakkale Boğazı'na gelip, Esenler Mahallesi'ndeki tepede bulunan '18 Mart 1915' yazısı açıklarında demirledi. Flamalarla süslenen savaş gemileri yarın halkın ziyaretine açılacak. Çimenlik Kalesi'nde bağlı bulunan Nusret Mayın Gemisi'nin kopyası olarak yapılan 'TCG Nusret' de kutlamalar için Çanakkale'ye gelecek olanlar tarafından gezilebilecek. Bu arada Mavi Marmara gemisi de yarın sabah 08.00'de Çanakkale'ye gelerek Gelibolu iskelesine demir atarak ziyarete açılacak.

TGB BİGALI'DA TOPLANACAK

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'ncü yıl kutlamaları için getirilen kısıtlamalar nedeniyle Türkiye Gençlik Birliği üyeleri sosyal paylaşım sitelerinde örgütlenerek yarın sabah 08.00'de Eceabat İlçesi'nde Atatürk'ün evi bulunan Bigalı Köyü'nde toplanacak. Kalabalık bir grupla törenlerin yapılacağı Şehitler Abidesi'ne yürünecek.

ÇANAKKALE ONLAR SAYESİNDE GEÇİLMEDİ

Çanakkale'de Mehmetçik 100 yıl önce dünyanın en güçlü donanmalarından oluşan "Yenilmez Armada'ya karşı büyük bir Zafer elde etti. Çanakkale Geçilmez Destanını yazdı. Deniz Savaşı'nın kaderini ise Nusret Mayın Gemisi'nin boğaza döşediği mayınlar ve Seyit Onbaşı'nın sırtlayarak kaldırıp namluya sürdüğü 275 kiloluk top mermisi değiştirdi.

Tarih, 28 Ocak 1915'i gösterdiğinde İngiliz savaş meclisi toplanmış, Deniz Bakanı Winston Churchill, vakit geçirilmeden Çanakkale cephesinin açılmasını istemişti. Amaç, Osmanlı'nın tasfiyesi ve Türk nüfuzunu Ortadoğu'dan kaldırmaktı. Bu istek savaş meclisince kabul görmüş ve harekatın yalnız deniz kuvvetleriyle yapılması kararlaştırılmıştı. Bu noktadan sonra Çanakkale Boğazı'nı geçmek niyetiyle hazırlanan planı hayata geçirmek için Amiral Carden'in emrine, Queen Elizabeth, Inflexible, Agamemnon, Triumph, Cornwallis, Albion, Vengeance, Lord Nelson, Swiftsure, Irresistible, Ocean, Prince George, Majestic, Goliath, Canopus, Fransız Tuğamirali Gueperatte komutasında da Bouvet, Gaulois, Suffren ve Charlemagne zırhlıları, 3 hafif kruvazör, 16 muhrip, 7 denizaltı, 12 mayın tarama gemisi, 'Ark Royal' ve 'Ben Mc. Chree' ana uçak gemileri, 'Minca' sabit balon gemisi, nakliye gemileri ve şileplerden oluşan büyük bir armada oluşturuldu. Artık, 'Muhteşem Armada' Çanakkale Boğazı'nı geçmeye hazırlanırken Çanakkale Deniz Zaferi'ni kazandıracak olan Türk askerindeki o yüksek ruh katılmadı.

NUSRET BOĞAZIN KİLİDİ OLDU

Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanılmasında kuşkusuz tüm Mehmetçikler büyük paya sahip oldu. Deniz savaşının kaderini değiştiren ve aradan 100 yıl geçtikten sonra bile hala dünyada hayranlık uyandıran Nusret Mayın Gemisi'nin zafere giden yoldaki rolü farklıydı. 7 Mart'ı, 8 Mart'a bağlayan gece yarısı Nusret, Çanakkale'den demir aldı. Gemide sessizlik hakimdi. Tüm ışıklar söndürülmüştü. Kıvılcım atmasın diye ocaklarını bastırmış olan gemi Karanlık Liman'a yol aldı. Deniz sakin, hava simsiyah, zifiri karanlıktı. Gemi daha önceden döşenen mayın hatlarından geçerek ilerliyordu. Düşman projektörleri denizi tarıyordu. Vatanın selameti için gerekli olan zafer kilidi, Nusret'in elindeydi. Anadolu yakasındaki Akyarlar'a birer birer sessiz bir şekilde mayınlar bırakılmaya başlandı. Birkaç dakikada tüm mayınlar planlandığı gibi sulara indi. Gemi dönüş esnasında düşman devriyelerinin Nusret'e doğru projektör yakması tüm gemi personelinin yüreğini ağzına getirmişti. O an bir mucize gerçekleşti. Nusret'i korumakla görevli Türk devriyelerinin projektörleri Nusret'i düşmana karşı karambole getirdi. Bu ışık kavgası sırasında sessizce Çanakkale'ye yol alan Nusret Mayın Gemisi görevini tamamlamıştı. Ancak Gemi Komutanı Hakkı Bey'in hasta kalbi bu ışık savaşındaki heyecana dayanamamış, heyecan kasırgası içinde duruvermişti. Bu olaydan 10 gün sonra müttefik donanması saldırıya geçmişti. İkmal için dönen gemiler onları bekleyen sürprizden habersizdiler. Ardı ardına patlamalar meydana gelmeye başladı. 7-8 Mart gecesinde dökülmüş, tüm taramalara rağmen fark edilememiş Nusret'in döktüğü mayınlar sayesinde deniz savaşının kaderi değişmişti. İlk olarak 639 kişilik mürettebatıyla 'Bouve zırhlısı' battı. Bouve'in battığı yerin yakınında manevra yapan 'Inflexible' bir mayına çarpıştığını rapor etti ve çok tehlikeli bir şekilde yan yatmaya başladı. Üç dakika sonrada 'Irrestible'ın yana yatmakta olduğu ve sancak tarafından mayına çarpıştığını bildiren yeşil flamanın sancak seren cundasında dalgalandığı görüldü. Daha sonra da mürettebatı kurtarılan gemi boğazın sularına gömüldü. Muhteşem armada üç büyük gemisini kaybetmişti. 'Inflexible', 'Golva' ve 'Suffen' adlı üç gemisi de ağır yaralanmış eldeki gücün 3'te 1'i yitirilmişti. Nusret'in yapmış olduğu görev tarihi değiştirmişti.



TARİHİN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN TOPÇU

Deniz Savaşı'nda gösterdiği kahramanlıkla tüm Mehmetçik'lerin sembolü Seyit Onbaşı oldu. Havran'ın Çamlık Köyü'nden Mehmetoğlu Seyit Onbaşı'nın görev yaptığı Rumeli Mecidiye Tabyası'na isabet eden top mermisi, 16 askerin şehit olmasına ve topların mekanizmasının bozulmasına neden oldu. Seyit Onbaşı patlamanın etkisi ile sadece kendinden geçmişti. Kendine geldikten sonra takım arkadaşı Niğdeli Ali Çavuş'u gördü. Etrafta başka kimse yoktu. Seyyit Onbaşı kalkıp denize baktığında, düşman gemileri karaya iyice yaklaşmışlardı. Arkadaşı Niğdeli Ali Çavuş'un kendisine yardım etmesini istedi. Ardından da 275 kilo ağırlığındaki top mermisini sırtlayarak kaldırmak istedi. İlk denemesinde top mermisi önce ellerinden kaydı. Parmaklarını toprağa bulayıp bir daha tarttılar. Koca Seyit mermiyi sırtına vurdu ve sendeleyerek topa doğru yürüdü. Merdiven basamaklarında terini attı. Çok zorlanarak mermiyi namluya sürüp kamasını kapattı. Göz kararıyla ateşlediği top mermisi İngiliz mermisi Ocean zırhlısının kıç tarafında patladı. Dümen tertibatı bozulan Ocean zırhlısı sürüklenirken Nusret Mayın Gemisinin döşediği mayınlardan birine çarparak battı. Seyit Onbaşı'nın bu kahramanlığı Türk askerine büyük moral kazandırdı. Yenilmez Armada Çanakkale'yi geçemeyeceğini anlayıp geri çekildi.



Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 17.03.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ATİPOST Turizm
 GMARİN
 VİYA Yachting
 ECE Gemi İnşaa
 ALTUNTAŞ Denizcil..
 AYKOP Gemi
 TUNA Denizcilik
 DERPINA Denizcili..
 GÜNEŞLİ Denizcili..
 AREL Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim