Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Yerli sismik gemi denize iniyor
Türkiye'nin kutup ve okyanuslarda petrol arayacak gemisi Turkuaz önümüzdeki hafta denize iniyor.

Maden Tetkik Arama (MTA,) Türkiye'nin kutup ve okyanuslarda bile petrol ve doğalgaz arayabilecek araştırma gemisinin yapım çalışmalarını tamamladı.



Önümüzdeki günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılacağı bir törenle denize indirilecek olan gemiye, 'Turkuaz Araştırma Gemisi' adı verildi. Turkuaz, Barbaros Hayrettin Paşa gemisi ile birlikte Türkiye adına petrol ve doğalgaz aramalarında kullanılacak. Türkiye'de yapılan ilk geniş kapsamlı araştırma yatırımı olan Turkuaz'ın sadece bir sismik araştırma gemisi olmadığını, 2 ve 3 boyutlu deprem araştırmaları yanında her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ekipmanı ve uzaktan kumandalı robot sistemini taşıdığı bildirildi. Buna göre Turkuaz denizden veri toplayıp, laboratuvarlarda değerlendirebilecek ve deniz dibinden alınabilecek örnekleri analiz edebilecek. Gemide uluslararası standartlarda bir helikopter pisti de bulunuyor.



KUTUPLARDA ARAMA YAPACAK

Turkuaz, Türkiye'nin kıyı sahanlığı yanında Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz gibi ihtilaflı bölgelerde ve okyanuslarda, kutup bölgelerinde petrol ve doğalgaz arama kapasitesine sahip olarak üretildi. Türkiye'nin deprem haritalarının çıkarılabilmesi yanında, iklim değişikliğinden deniz kirliliğine, ekolojik çalışmalardan deniz dibi yaşama kadar birçok konuda da araştırma yapma kapasitesi bulunan Turkuaz, suyun altında bulunan derinliklerde de araştırma yapabilecek. Petrol ve doğalgaz başta olmak üzere denizin daha altında bulunan doğal kaynakları araştıracak olan Turkuaz, kamu kurumlarının yararlanmasına da açık olacak. Türkiye'nin bu alandaki diğer yatırımı Barbaros Araştırma Gemisi TPAO'nun mülkiyetindeydi. Turkuaz ise MTA'nın mülkiyetinde olacak. Deniz tabanında 15 bin metreye kadar görüntüleme ve haritalama yapabilen Turkuaz'ın bilimsel ekipman ve sistemleri Aselsan tarafından temin ediliyor. Aselsan, sistemlere entegre lojistik destek faaliyetini de yürütecek ve ömür boyu bakım yapabilecek. Turkuaz, bulundurduğu sistemler ve desteğiyle de yerli olacak.

ASKER DE DESTEK VERDİ

Turkuaz'a Milli Savunma Bakanlığı da destek veriyor. 2014 yılında 'Türkiye Ulusal Deniz Araştırma Strateji Belgesi (TUDAS) Eylem Planı yayınlanmıştı. Bu plan kapsamında 'Türkiye Deniz Araştırma Merkezi'nin (TÜDAM) kurulması konusunda; bir etüt projesinin hazırlanmasında koordinatörlük görevi MTA Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK tarafından yürütülüyor. MTA ile Fransa Deniz Araştırmaları Enstitüsü (IFREMER) arasında konuya ilişkin bir mutabakat zaptı imzalandı. Güçlü bilimsel ve teknik altyapıya sahip bir enstitü olan IFREMER yanında İtalya'dan ISMAR, İngiltere'den NOC, Hollanda'dan NIOZ gibi kurumların da aralarında bulunduğu deniz araştırma merkezleriyle de işbirliği yapılıyor.

PERSONEL YURTDIŞINDA EĞİTİLECEK

Turkuaz benzeri gemilerde çalışacak personel bulmanın zor olduğu, bu nedenle personelin MTA tarafından 'Gemi Adamları ve Teknik Personele Eğitim' gibi yurtiçi ve dışı kurslara gönderildiği vurgulandı. Denizlerde araştırma yapacak personel, alanlarında yüksek lisans ve doktora eğitimi için de teşvik edilecek.


Kaynak: Haber3
Eklenme tarihi: 24.03.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ERDOĞAN Shipping
 AMATUSA Denizcili..
 FAAL Denizcilik
 LİKİTGAZ gemicili..
 HACIÖMEROĞLU Deni..
 ARIF KALKAVAN
 BOYBEYİ Denizcili..
 ERENLER Denizcili..
 DOLPHİN Scuba Tea..
 ÖZLER İskele Ltd...
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim