Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Aliağa tekne imalat üssü olacak
Geçmiş yıllarda Türkiye'nin tekne üretim merkezi olan İzmir, eski günlerine kümelenme modeliyle dönmeyi hedefliyor. Denizcilik sektörü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın geçtiğimiz ay tahsise çıkardığı Aliağa Çaltılıdere'deki Tekne İmalat ve Çekek Yeri Üretim Bölgesi sayesinde İzmir'in, bölgenin yeni üretim üssü olacağını ifade ediyor.

İzmir'de tekne üretiminin geleceği, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi tarafından Boat Show İzmir- 3. Tekne, Yat ve Denizcilik Fuarı kapsamında düzenlenen panelde ele alındı. Fuar İzmir'de yapılan paneli Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gözdeniz Neşer yönetti.

Panelde bir değerlendirmede bulunan İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yalavaç, Çaltılıdere'de kurulacak tekne imalat bölgesini her platformda desteklediklerini belirterek, bu bölgenin İzmir'i tekne üretiminde Türkiye'de ve dünyada önemli bir noktaya taşıyacağını söyledi. İzmir limanlarındaki rekabetin üstün olunan yönler öne çıkarılarak doğru bir noktaya taşındığını ifade eden Yalavaç, "İnşallah tekneciler de bunu başaracaktır" dedi.

Yalavaç, İzmir Körfezi'ni daha çok kullanmak için gündeme getirdikleri tekne park projesine büyük destek olduğunu belirterek, yerel seçimlerde başkan adaylarının tümünün bu projeyi sahiplendiğini hatırlattı. Türk gemileri ile 1946-1979 yılları arasında Akdeniz'in bir Türk gölü olduğuna dikkat çeken Yalavaç, ancak 1980'den sonra Türkiye'nin posta, yolcu ve feribot gemilerinin hurdaya gönderildiğini söyledi.

'ANTALYA'DAN DERS ÇIKARALIM'

Dokuz Eylül Üniversitesi Tekne Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Gökdeniz Neşer, küresel krizde 30 metrenin altındaki tekne siparişleri azalırken, 50 metrenin üzerindeki mega yat siparişlerinin arttığını söyledi. Antalya'nın tekne ve mega yat imalatında önemli bir konuma geldiğini dile getiren Neşer, "Antalya Serbest Bölgesi, geçen yıl 40 tekneyi denize indirdi. Bölge, 1300 kişiye iş sağlıyor. Tıpkı Japonlar gibi mucize yaratıyorlar. Oradaki imkanların kat be katı İzmir'de de var. Antalya mucizesinin nedenlerini araştırmak, İzmir'deki endüstri için ufuk açıcı olacaktır" diye konuştu.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr Osman Demirbaş, İzmir'e özgü tekne tasarlamak için önce İzmir ile deniz arasındaki bağın tanımlanmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Demirbaş, kent ile tasarımın birlikte ele alınması gerektiğini vurguladı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Emre Ergül ise New York'ta, Beyrut'ta olduğu gibi İzmir Körfezi'nde de deniz taksilerin kullanılabileceğini söyledi. Ergül, "İzmir'e özgü tekne yapacak sinerjiyi ve dağınık üretim yapanları bir havuzda toplayalım" dedi. İEÜ Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Markus Wilsing ile beraber bir sunum yapan İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Can Özcan ise kentin küçük düşünmekten vazgeçip, okyanusa çıkacak teknelere imza atması gerektiğini söyledi.

'KÖRFEZİN HER YERİ SİT'

İzdeniz Genel Müdürü Salih Aslan, İzmir Körfezi'nde tekneler için daha fazla barınağa ihtiyaç olduğunu belirtti. Aslan, "Denizin affı yok. İzmir Körfezi'ne küçücük bir körfez diyoruz ama görseniz nasıl bir deniz, nasıl bir fırtına. nasıl bir hava. Barınak yeri olmadığı için insanlar tekne almıyorlar. Sırtlarını denize dönüyorlar. Ben tekne park projesini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na sunacağım. Tekne park yapacak yerimiz var. Ama İzmir Körfezi'nde her yer SİT alanı. Bir kazık çakacaksınız, 6 Bakanlıktan izin almak gerekiyor. Devletin desteğine ihtiyacımız var. Tekne parkları yapabilirsek, amatör teknecileri ve tekne almak isteyenleri denizle buluşturabiliriz" dedi.

İzmir'in tekne onarım yerine ihtiyacı olduğunu belirten Aslan, arabalı vapur arızalandığında 200 kilometre uzaklıktaki Yalova Körfezi'ne göndermek zorunda kaldıklarını söyledi. Aslan, "Ticaret gemileri de arızalandığında maalesef Yunanistan'daki tersanelere gidiyor. Bu da ülkemize hem prestij hem para kaybettiriyor. Çaltılıdere, bu konudaki açığı kapatacak" diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Emrah Erginer, halka denizi sevdirmek için her yıl yaptıkları kartondan tekneler organizasyonu bu yıl yine 1 Temmuz'da gerçekleştireceklerini söyledi. Gözüyılmaz Mühendislik Sahibi Nazif İnam ise gemi inşa sektörüne ve mühendislere destek verilmesini istedi. İnam, sektördeki firmalara da genç mühendis adaylarına staj imkanı vermeleri çağrısında bulundu.

Kaynak: Günaydınaliağa
Eklenme tarihi: 09.04.2015




Share |




YORUMLARINIZ


Secici
İzmir ve civarından bir cacık olmaz. Bu kafayla izmir 2080e kadar ayılamaz

Yazan: oktay - 10.04.2015 01:41:18




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MİLLER&FLAMA Deni..
 EGE Sualtı Gemici..
 ESA Denizcilik
 HDR Denizcilik
 ARTUR Teknesi
 KALKAN Denizcilik
 H M Denizcilik
 NES TEKNOLOJİ
 TRANSATLANTIK Den..
 ÖZPINAR Denizcili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim