Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
GEMİSANDER kapılarını basına açtı
Aliağa’da Gemi Geri Dönüşüm bölgesinde faaliyet gösteren sanayiciler, kapılarını basın mensuplarına açtı. Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek’in daveti üzerine Gemi Geri Dönüşüm tesislerini ziyaret edengazeteciler, tesisleri yerinde inceleme fırsatı buldu.



Tesisleri gezen gazetecilere eşlik eden GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek, ekonomik ömrünü tamamlayan her hangi bir geminin geri dönüşümünü gerçekleştirmek için yerine getirilmesi gereken zorunlu yasal mevzuat ve denetimler hakkında gazetecilere bilgi verdi. Geri dönüşüm için tesislere getirilen gemilerin söküm sürecinin nasıl gerçekleştiğini anlatan Şimşek, gemilerden elde edilen ham maddelerin hangi sınıflara ayrıldığını, nereye ne şekilde transfer edildiğini ve söküm sırasında uygulanan önlemleri yerinde anlatarak tesislerde iş güvenliği noktasında çok sıkı önlem aldıklarını da yerinde gösterdi. Adem Şimşek, Gemi Geri Dönüşüm tesislerinin ana giriş kapısına Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından kurulan ‘Radyasyon Ölçüm İstasyonu’nu da gazetecilere gezdirdi. İstasyonun işleyişini yerinde gözlemleyen gazetecilere; Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker istasyon hakkında bilgi verdi.

"ÜÇTE BİRLİK KISMI SÖKÜLEN KUITO’DAN ŞİMDİYE KADAR RADYASYONA RASTLANILMADI"

Ziyaret sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, son dönemde medyada sıkça gündeme gelen Kuito isimli geminin radyasyon denetimi yapılmadan söküldüğü iddialarına karşın şunları kaydetti: “Kuito isimli gemide radyasyon olmadığına dair elimizde belgeler var. Gemi Türk sularına girmeden önce yaklaşık 3 gün açıkta bekletildi. Yapılan kontrollerden sonra geminin bakanlık kanalıyla Öge Gemi Söküm Tesisleri’nde söküm izni verilerek, Aliağa liman başkanlığı talimatıyla karaya vurduruldu. Daha sonraki çalışmalar neticesinde İstanbul Sörveylik Şirketi’nin gemide bir daha yaptığı incelemelerden sonra almış olduğumuz sertifikalar bazında gemide her hangi bir radyasyon bulunmadığı tespit edildi. Bunun yanın sıra şubat ayının sonunda geminin sökümüne başlandı. Şuana kadar yaklaşık 5-6 bin ton seviyesinde bir malı, demir çelik fabrikalarına gönderdik. Ayrıca gemiden çıkan krom ve benzeri malzemelerİngiltere’ye ve Hollanda’ya ihraç edildi. İhracat sertifikaları elimizde mevcuttur. Bu sertifikalar Kuito’dan çıkarılan krom malzemelerde de herhangi bir radyasyona rastlanılmadığının göstergesidir.”

"RADYASYON VAR DİYEN GELSİN, GEMİYE BİRLİKTE ÇIKALIM"

Aliağa Gemi Geri Dönüşüm tesislerine yılda yaklaşık 300 civarında geminin geldiğine dikkat çeken Adem Şimşek, şöyle konuştu: “GEMİSANDER olarak, Bakanlığımızın, Avrupa-birligi/ " target="_blank" class="tag">Avrupa Birliği’nin vermiş olduğu yetkileri en iyi şekilde kullanarak sektörümüzü dünya lideri konumuna getirdik. Zira biz yeşil bir sektörüz. Yeşil bir geri dönüşümcüyüz. İtirazı olan varsa ben her gün buradayım. Benimle irtibata geçsinler. Kaldı ki burada 2 bin kişi ekmek yiyor. Biz yanlış bir iş yapmıyoruz. Asılsız iddialar üzerinden sektörümüze saldıran arkadaşlara sözüm şudur ki, gelin konuşalım. Her şeyi anlatalım, izah edelim. Bu konuda bir gün olsun bizimle kimse irtibata geçmedi. Niye geçmediklerini de bilmiyorum. Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde Bakanlığa, Gümrük Müdürlüğü’ne, Çevre İl Müdürlüğü’ne, çevre bakanlığı’na sistem bazında her çıkan parça hakkında bilgi veriliyor. Radyasyondan bahseden arkadaşlar gelsinler. Beraber gemiye çıkalım. Ölçümleri hep beraber yapalım. Radyasyon var mı yok mu görelim? Kuito burada, Gemisander burada, ben buradayım. Devletin ilgili tüm kurumları burada, Türkiye Cumhuriyeti devletinin belgeleri burada, mesnetsiz iddia sahipleri siz neredesiniz?”

"GEMİDE RADYASYON OLMADIĞINA DAİR BELGE ELİMİZDE"

İstanbul Denizcilik ve Sörvey şirketinin Kuito gemisi hakkında yaptığı açıklamalara da değinen Başkan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul gözetim firması bizden günlük olarak bir ücret talep etti. Bizde camia olarak buna karşı çıktık. Böyle bir ücreti kesinlikle kabul etmeyeceğimizi söyledik. Bizim İstanbul gözetim ile yapmış olduğumuz anlaşma şuydu; günlük olarak ölçüm yapılmasını istedik. Fakat firma bunu maddiyata vurduğu için konu başka yerlere gelmeye başladı. Başka yerlere gelmeye başlayınca yönetim kurulu olarak kendi işimizi kurumsal olarak kendimizin yapacağını söyledik. Yapmış olduğumuz sözleşmenin ihtarnamesini tek taraflı olarak yapmış ve gümrüğe göndermiştir. Bizim her hangi bir yerde bir taahhüdümüz, biz şunu veya bunu yapacağız diye resmi olarak, bir kaydı yok elimizde. Olmadığı için de böyle bir karar aldık. Bir seferliğine bu x-ray cihazını kurduk. Bunu yapmasaydık bu arkadaşlara belki de 15 ay boyunca maaş ödeyecektik. Bu da bizim camiamıza uymayacak bir teklifti ve biz bu teklifi nazik bir şekilde reddettik. Çünkü bu iş maddiyata vurulacak bir iş değil. Ama karşı taraf eline almış olduğu noter tasdikli sözleşmesini, ben sorumluluğu kabul etmiyorum diyor. İki gün sonra gelip geminin ölçümlerini yapıyor, yapmış olduğumuz ölçümlerin neticesinde de gemide radyasyon olmadığına dair belge de elimde mevcut.”

"İDDİALAR SEKTÖRÜMÜZE ZARAR VERİYOR"

Sivil toplum ve çevre kuruluşlarına, İzmir Makine Mühendisleri Odası Başkanlığına, İzmir baro Başkanlığına ve çevre mühendislerine seslenen Adem Şimşek, “Artık lütfen diyorum. Yapmış olduğunuz şeyler camiamıza çok büyük zararlar veriyor. Şunu rica ediyorum. Bir şeye inanmıyorsanız eğer, lütfen bana gelin. Çünkü sektörün başında ben varım. Benim duruşumda belli kimliğimde belli. Beni bilen bilir. Ben Uluslararası Gemi söküm Sanayiciler Derneği’nin de başkanlığını yapıyorum. Ben bu işi yapıyorsam sektörümüz için yapıyorum. Ama her aldığınız evrakla karşımıza çıkarak, yok gemide şu var bu var demeyin. Atık diyorlar, bunu diyenler atığın ne olduğunu biliyorlar mı? Gelsinler atığın ne olduğunu da anlatayım. Asbestin ne olduğunu biliyorlar mı, bunu diyenler asbest bile görmemişlerdir. Evet, asbest var fakat bu asbest raporlu bir şekilde gemiden alındı. Bakanlığımızın vermiş olduğu sertifika ile bunu alma yetkimiz zaten var.Gemide her hangi bir atık yok, olmadığını da defalarca söyledik. Denize döküldüğü söyleniyor. Asbest denize dökülecek bir madde değildir. Biz bunu anlatmaya çalışıyoruz. Ayrıca almış olduğumuz yönetim kurulu kararıyla çıkış kapımıza bütün camiayı kapsayacak bir şekilde, kurumsal kimliğimizi sivil toplum örgütlerine gösterebilmemiz için, Atom enerjisi ile birlikte yapmış olduğumuz protokol karşılığında bir x-ray cihazını geçen hafta faaliyete geçirdik” diye konuştu.


Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 13.04.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AKAYLAR Denizcili..
 THH Shipping
 ERS Denizcilik
 KALYONCU RoRo Shi..
 NARAL Deniz Taşım..
 TROY M.A.T.
 AK Denizcilik
 İDÇ Denizcilik
 AKAR Deniz
 ADA YATCILIK ve T..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim